Yaşam

Siirt'te pişmesi saatler devam eden lezzet: Kuru ekmek

Kepekli unla hazırlanan, tandırda tahminî 12 sayaç süreyle pişirilen, derinlemesine müddet bayatlamayan kuru ekmek ıslatılarak tüketiliyor.

Siirt'te pişmesi saatler devam eden lezzet: Kuru ekmek
26-04-2022 11:45
Siirt

Siirt'te kepekli unla hazırlanmakta bulunan kuru ekmek, tandırda odun ateşinde kısaca 12 saatte pişiriliyor.

Yörede "Iğbeys keek" adıyla bilinen, makul şartlarda korunum edildiğinde derinlemesine müddet bayatlamadığı tamlanan ekmek, ıslatılarak tüketiliyor.

Kentteki tandırlarda hazırlanmakta bulunan kuru ekmek, çoğu kez kahvaltı sofralarında otlu peynir ile tüketiliyor.

Kuru ekmek üreticilerinden Hakkı Kara, AA muhabirine, ıslatılıp tüketildiğinde çıtır çıtır bulunan kuru ekmeğin herhangi birlikte devir beğenme gördüğünü söyledi.

Hamurunun kısaca 40 dakika yoğurulduğunu tamlayan Kara, "Hamura alkan un karıştırmıyoruz, ferment da az koyuyoruz. Kazanda kıvamına getirdikten sonradan tezgahta 300 gr. parçalar şeklinde yuvarlıyoruz. Sert kıvama getirdikten sonradan kasada 40 ila 50 dakika bekletip, süsen ve yumurtasını sürüp, tandırda pişiriyoruz." dedi.

Akşam koydukları hamurun kısaca 12 vakit tandırda beklediğini dile getiren Kara, bu durumun ekmeğe ayrı birlikte zevk kattığını söyledi.

Kara, kuru ekmeğin bölgenin kemirmek kültüründe ayrı birlikte ciddiyete erbap bulunduğunu anlatım ederek, "Vazgeçilmez birlikte keyfi var. Kuru ekmeği ıslatmadan tükettiğinizde dişe dokunca verebilir. Suda 2 saniye bekletildiğinde otlu peynir ve hamam çayla dört dörtlük olur. Raf ömrü ise iyi pişirip, birlikte iyi kıvamını tutturduğun devir kısaca 6 ay." niteleyerek konuştu.

"İl dışındaki akrabalarımıza da gönderiyoruz"

Vatandaşlardan Mahfuz Saim, tandırda pişirilen bu ekmeğin birtakımı fırınlarda da hazırlanıp satışa sunulduğunu belirtti.

Her devir bu ekmeği yeğleme ettiğini özetleyen Saim, "Geçmişte annelerimiz çeşidinden yapılıyordu, yöremize ilgilendiren birlikte lezzet. Bu kadar işletmelerde hem kılıç müşterilere görev veriliyor aynı zamanda bölgenin kültürü tanıtılıyor. Bu ekmek ferah ıslatılarak, şu demek oluyor ki yumuşadıktan sonradan yeniliyor. İl dışındaki akrabalarımıza da gönderiyoruz." dedi.

Necati Sürme de ayrı birlikte lezzeti bulunan kuru ekmeğin derinlemesine müddet tok tuttuğunu anlatım ederek, her insana referans ettiğini söyledi.

Hikmet Yılmaz ise çocukluğunda tanıştığı bu ekmeğin aşırı içimli bulunduğunu anlatarak, "Çocukluğumuzun ekmeği, senelerdir kesin birlikte lezzet. Zamanla fırın ekmeğine yöneldik fakat tandır ekmeğinin lezzeti bambaşka." ifadelerini kullandı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?