Ekonomi

SGK'nin 2022'de muteber olacak muhassasat ve prim sayıları belirlendi

SGK, 2022'de Genel Sağlık Sigortası (GSS) primini maaş 150,12 lira, emzirme ödeneğini 316 lira, cenaze ödeneğini 1.250 lira, geçici iş göremezlik ödeneğini ise günce 166,80 teklik adına duyurdu.

SGK'nin 2022'de muteber olacak muhassasat ve prim sayıları belirlendi
11-01-2022 12:14
Ankara

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) meydana getirilen açıklamaya göre, sigortalı ortak ahacık çalışmayan yahut rastgele ortak kapsamda toplumsal güvencesi sıfır vatandaşlar, 2022'de ayda 150,12 liralık Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ödeyerek kendisi ve bakmakla memur yer aldığı eşhas düşüncesince sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.

GSS primini ödeyecek maddesel gücü sıfır vatandaşların ise ikametlerinin bulunmuş yer aldığı yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurma ederek dirimlik testi yaptırmaları gerekecek.

Gelir testi yaptıran vatandaşların karı zarfında adam başına sakıt geliri brüt minimal ücretin üçte birinin altında ise GSS primleri talih kabilinden karşılanacak. Bu eşhas talih ve darülfünun hastanelerine başvurduklarında sağlık hizmetlerinden parasız faydalanabilecek.

Doğum yapması şeklinde sigortalı hanıma yahut sigortalı sıfır eşinin mevlit yapması şeklinde sigortalı adama sunulan emzirme ödeneği, acemi yılla beraberce 232 liradan 316 liraya yükseltildi.

Emzirme ödeneğinden faydalanabilmek düşüncesince 4A'lı (SSK) çalışanların doğumdan eski ortak sene zarfında minimum 120 devir çelimsiz vadeli sigorta kolları priminin yatmış olması, 4B'li (Bağ-Kur) çalışanların ise doğumdan eski ortak sene zarfında minimum 120 devir çelimsiz vadeli sigorta kolları priminin yatmış olmasının indinde prim borcunun bulunmaması gerekiyor.

İş kazası yahut cümle rahatsızlığı kararı ölen veya sonsuz iş göremezlik geliri, malullük, vecibe malullüğü yahut zayıflık maaşı almakta iken ölenlerin ve minimum 360 devir prim açıklanmış olup da ölen sigortalıların doğruluk sahiplerine sunulan cenaze ödeneği, 2022 yılı düşüncesince 1250 liralık oldu.

Asgari günce menfaat üstünden hesaplanarak, iş kazası, cümle hastalığı, illet ve annelik vaziyetleri dolayısıyla istirahatli bulunan sigortalılara sunulan geçici iş göremezlik ödeneği, 2022'de sigortalıların istirahatli bulundukları günlerde 166,80 liralık üstünden hesaplanacak.

Çırak ve öğrenciler düşüncesince ise bu hesaplama 83,40 liralık minimal üstünden yapılacak. Bu artıştan, dışa vurum kullanmaya 2021 senesinde başlamış olanlar da yararlanacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?