Sağlık

'Şeker hastalığı görme kaybına neden olabiliyor'

Şeker hastalığının görme kaybına neden olabildiğini tamlayan Göz Sağlığı ve Hastalıları Uzmanı Op. Dr. Begüm Dirican, ''15 yılı çok diyabeti olanların yüzdelik 75'inde, şu demek oluyor ki 4 hastanın 3'ünde diyabetik retinopatiye ilişkin görme kaybı yaşanıyor'' ded

'Şeker hastalığı görme kaybına neden olabiliyor'
29-11-2021 12:13

Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıları uzmanı Op. Dr. Begüm Dirican, 15 yılı çok diyabeti olanların yüzdelik 75'inde, kısaca 4 hastanın 3'ünde diyabetik retinopatiye ilişkin görme kaybının yaşandığını söyledi. Op. Dr. Dirican, ''Diyabetik retinopati lazım sima 1, lazım sima 2 diyabetli olsun herhangi beraberinde diyabetli de ortaya çıkabilir. Diyabetik süresi uzadıkça diyabetik retinopati görülme riski de artar'' dedi.

Op. Dr. Begüm Dirican, bap karşı şu açıklamayı yaptı:

''Göz damarları riziko altında''

''Diyabet (şeker hastalığı) faziletli çağ şekeriyle baş başa seyreden vakayiname metabolik beraberinde hastalıktır. Tip 1 (insülin basıcı yahut juvenil tip) ve sima 2 (insülin basıcı olmayan, kâhil tip) edinmek az daha 2 asliye gruba ayrılır. Tip 1 diyabetiklerde elan çoğunlukla ve elan ağırbaşlı delik komplikasyonları görülmesine karşın diyabetiklerin yüzdelik 90-95'ini sima 2 şeker hastalığı hastaları oluşturmaktadır. Diyabetik hastalarda aksu ve delik tansiyonu görülme ihtimali alışılagelen popülasyona gereğince elan yüksektir başkaca mikrovasküler hasarlanma kararı retinopati gelişimi görülebilir.

Diyabetik retinopati, faziletli çağ şekeri seviyeleriyle baş başa gözün ağ tabaka ismi maruz iç katmanındaki damarların hasarlanması kararı delik peşinde ödem, kanama, düzgün olmayan alışkanlık gelişimi kabilinden bulguların görüldüğü şeker hastalığı komplikasyonudur. Diyabetin süresi, çağ şekeri, tansiyon, kolesterin yüksekliği ve hamilelik retinopati gelişimi düşüncesince riziko faktörleridir.

Hastalarda diyabetik retinopati ümranlı bulunmasına karşın tarama muayenesi yaptırmadıkları taktirde bu vaziyetten bilgili olmayabilirler. Diyabetik retinopati ilerledikçe görme kaybı, şeb görüşünde kötüleşme ve uçuşmalar görülebilir.

''Yılda beraberinde kere kontrol olun, sigarayı bırakın''

12 gözyaşı üstündeki topu topu diyabetik hastalara, retinopati açısından salname tarama muayenesi önerilir. Tip 1 diyabetli hastalar, tanılama konulduktan 5 sene sonra; sima 2 diyabetli hastalar ise tanılama konulduğu andan itibaren salname tarama programına alınmalıdır. Tarama sıklığı, retinopatinin varlığı ve şiddetine gereğince doktor çeşidinden düzenlenebilir.

Diyabetik retinopati gelişiminin önlenmesi ve yavaşlatılması düşüncesince çağ şekeri, gerilim ve kolesterin seviyelerinin kontrolü, alıştırma yapılması, kilogram verilmesi ve sigaranın bırakılması önemlidir.''

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?