Yaşam

Şarapnel parçasının mânialı bıraktığı Suriyeli Muhammed, İstanbul'da cerrahi müdahale oldu

Suriye'deki iç harpte vücuduna şarapnel parçasının sadme etmesi kararı sakat artan 15 yaşındaki Muhammed, İstanbul'da omurgasından başarıyla sonuçlanan birlikte ameliyat geçirdi.

Şarapnel parçasının mânialı bıraktığı Suriyeli Muhammed, İstanbul'da cerrahi müdahale oldu
28-12-2021 12:05
İstanbul

Suriye'deki iç harpte vücuduna şarapnel parçasının sadme etmesi kararı özürlü artan ve sağlığına buluşmak düşüncesince icra ettiği dayanak çağrısının Anadolu Ajansı (AA) çeşidinden duyurulmasıyla Türkiye'de otama dibine tahsil edilen 15 yaşındaki Muhammed Şehabi'nin İstanbul'da omurgasından geçirdiği ameliyat, ağrılarının dinmesini sağladı.

Suriye'de omuriliği dokunca gören Muhammed, geçirdiği krizlerden yavrulamak düşüncesince otama olmayı bekliyorHikayesini AA'nın duyurduğu özürlü Muhammed, Türkiye'de otama olacakHikayesini AA'nın duyurduğu özürlü Muhammed tedavisi düşüncesince Samsun'a yola çıktıHikayesini AA'nın duyurduğu özürlü Muhammed'in tedavisine Samsun'da başlandıSavaş mağduru Muhammed'in adım atması düşüncesince dü cerrahi müdahale olması gerekiyor

Şehabi, Suriye'nin kuzeyindeki Bab kaza merkezinde anası ve 3 kardeşiyle yaşarken, birlikte füze saldırısı kararında özürlü kala daha 10 yaşındaydı.

Saldırıda vücuduna sadme fail şarapnel parçasının omuriliğine ve sinirlerine dokunca vermesi hasebiyle rastgele çağ alevlenmiş dert atakları nâkil Şehabi, ayrışık keyif kuruluşlarına başvurmasına karşın emektar sağlığına birlikte çeşit kavuşamadı.

Muhammed Şehabi'nin ülkesinin kuzeyindeki hastanelerde otama edilme olanağı da bulunmuyordu. Tedavi düşüncesince Türkiye'ye yetişme arzusunun AA'nın bölgedeki kadrosu çeşidinden 10 Haziran'da gündeme getirilmesiyle Sağlık Bakanlığı devreye girdi.

Bunun üstüne Türkiye'ye mevrut Şehabi, Bakanlık ve Gaziantep Valiliği koordinesinde Romatem Sağlık Grubu'nun Samsun Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinde, uzmanlardan oluşan astronomi eşliğinde hikmet otama sürecine başladı.

Şehabi, tahminî 4,5 ayda baştan yürüyebilmesi düşüncesince aksiyon kaydetti. Tamamen sağlığına ulaşması ve ağrılarının dinmesi düşüncesince Şehabi'nin murdarilik ve ayaklık ameliyatı olmasında değişmeyen kılındı. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı, 112 aceleci servis ambulansı ile Muhammed'i İstanbul'daki Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi'ne irsal etti.

Muhammed Şehabi'nin buradaki posterior torakolomber kifoz-skolyoz ameliyatını, bellek ve asap cerrahi uzmanlarından Prof. Dr. Mehmet Volkan Aydın, Op. Dr. Deniz Şirinoğlu ve Op. Dr. Ahmed Yasin Yavuz gerçekleştirdi.

Yaklaşık 8 sayaç devam eden operasyonunun peşi sıra ataklarında eksilme ve keyif yerinde salah gözlenen Şehabi'nin doğacak günlerde taburcu edilmesi ve Samsun Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinde hikmet tedavisinin sürdürülmesi planlanıyor.

"Omurgası baş döndürücü dağılmıştı"

Prof. Dr. Mehmet Volkan Aydın, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Muhammed Şehabi'nin, hastanelerine geldiğinde, bel, eğin ve ayak ağrıları hasebiyle ağlama nöbetleri yaşadığını anlattı.

Şehabi'nin yaralanmasına minval açan şarapnel parçasının hala omurgasında durduğunu aktaran Aydın, Suriye'de geçirdiği birlikte dü değimsiz ameliyat ve omurgasına takılıp çıkarılan vidalar hasebiyle Şehabi'de enfeksiyon geliştiğini dile getirdi.

Aydın, Şehabi'nin evvel aşamada tek cereyan belirtisi sıfır bacaklarında Samsun'da muteber hikmet otama ile birlikte hacim cereyan geliştiğini fakat bunun ağrılarına hal olamadığını belirtti.

İstanbul'daki cerrahi müdahale sürecine yer veren Aydın, "Çok dağılan birlikte omurgası vardı. Yana ve öne kaymıştı. Omurilik rastgele yerden sıkışıktı. Yaptığımız iş de omurgayı vidalarla düzeltmekti. Sırtın onuncu omurundan az hâlâ kalçasına derece vida ve çubuklarla belindeki o eğrilikleri, öne kaymaları düzelttik. Ameliyat sonrası birlikte dü çağ ağrıları oldu. Son 1 hafta 10 gündür kendisi de ağrılarının yüzdelik 70-80'inin gittiğini söylüyor. Artık yüzü gülüyor. Bundan sonradan rastgele birlikte ameliyata gerekseme duymuyoruz. Kontrollerimiz de iyi. Yapacağımız bilinçlilik bundan sonradan derin hikmet tedaviye başlamak." ifadelerini kullandı.

Daha ilkin Muhammed Şehabi'nin, omurgasından 3 defa cerrahi müdahale edildiğini ve alışılagelen birlikte anatomiye cemaat bulunmadığı düşüncesince operasyonun ağır geçtiğini kail Aydın, "Normal birlikte açımlama yoktu karşımızda. Omurga birlikte yerden dönmüş. Vida göndereceğimiz bölgeler ölçün açımlama dışındaydı. Çok derin skopi altında hata birlikte yere vidalamamak düşüncesince az buçuk derin ve ağır geçti. Çığlık çığlığaydı, ayak ağrılarından uyuyamıyordu. Şu an tasasız oturabiliyor." diyerek konuştu.

Prof. Dr. Aydın, Şehabi'nin bacaklarındaki hareketin yürüyecek kurda olmadığını fakat gailesiz bulunduğu düşüncesince bu mevzuda ümitlerinin olduğunu laflarına ekledi.

En çelimsiz müddette esasen yürümeyi rüya ediyor

Muhammed Şehabi de 2016'da birlikte füze saldırısında kendini yerde bulduğunu ve gözlerini hastanede açtığını aktardı.

Yaralanmasının peşi sıra baş döndürücü ağır birlikte devre geçirdiğini, 6-7 ay derece tek hastaneye başvuramadığını tamlayan Şehabi, hâlâ sonradan birlikte keyif kuruluşunda geçirdiği ameliyatın değimsiz sonuçlandığını, omurgasına takılan vidaların kaynamadığını dile getirdi.

Şehabi, değimsiz sabık birlikte dü cerrahi müdahale hâlâ olduğunu, 4-5 sene daima ateş çektiğini ve kendisini ağız ağıza bıraktığını anlattı.

Ağrıları çağ geçtikçe artıp dayanılmayacak bir duruma geldiğinde, vaziyetini özetleyen birlikte videoteyp çekip içtimai medyada yayınladığını aktaran Şehabi, birlikte müddet sonradan videosuna Türk birlikte gazeteciden cevap aldığını kaydetti. Şehabi, peşi sıra Sağlık Bakanlığının da devreye girmesiyle çelimsiz müddette Türkiye'ye geldiğini, baş döndürücü dobra birlikte mukabele sonrasında Samsun'da hikmet otama görmeye başladığını anlatım etti.

Fizik otama yardımı ile kendisini hâlâ dobra hissettiğini tamlayan Şehabi, "Ameliyattan ilkin daima ağrılarım oluyordu. Bacaklarımda hem dert hem canlılık çarpıyormuş üzere hissediyordum. Sırtım da ağrıyordu. Oturamayacak durumdaydım. Uzun hikmet otama sonrası birlikte tık düzeldim güçlükle ağrılarım gene baş döndürücü fazlaydı. Samsun'daki hocalar cerrahi müdahale önerdiler ve beni İstanbul'a yolladılar. Ameliyattan sonradan kendimi baş döndürücü hâlâ dobra hissediyorum. Çok şükür, baş döndürücü güzel birlikte cerrahi müdahale oldu." dedi.

Ameliyat sonrası en çelimsiz müddette Samsun'a dönmeyi rüya ettiğini kail Şehabi, "Orada hikmet otama gördükten sonradan inşallah en çelimsiz müddette esasen yürümeye başlayacağım." diyerek konuştu.

"Türkiye'ye gelmeseydim belli ağrıdan ölecektim"

Muhammed Şehabi, Türkiye'de otama olmaktan duyduğu memnuniyeti şu laflarla anlatım etti:

"Türkiye'ye gelmeseydim belli ağrıdan ölecektim. O derece alevlenmiş kurda ağrılarım vardı. Türkiye'ye geldikten sonradan baş döndürücü şükür baş döndürücü dobra birlikte halde beni karşıladılar. Hükümete teşekkürlerimi sunuyorum. Aynı vakitte hepsi keyif ekiplerine, doktorlara, bacı arkadaşlara teşekkürname ediyorum. Bana baş döndürücü asistan oldular. Allah onlardan razı olsun."

İyileştikten ve ayağa kalktıktan sonradan gazeteci iktisap etmek istediğini dile getiren Şehabi, "Çünkü ego birlikte gazetecinin yardımı ile bu tedaviyi görebildim. İnşallah ego de giderek gazeteci olursam bireylere ve benim üzere biçimsiz koşullarda yaşayanlara asistan olabileceğimi düşünüyorum. Türkiye'de Türkçe öğrenerek, birlikte okulda kıraat etmek istiyorum." halinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?