Dünya

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: BM ile BMGK'nin acemi gerçeklere uyarlanmasına gerekseme var

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dünyada bundan böyle Birleşmiş Milletlerin (BM) kurulduğu dönemden hâlâ çok diyar bulunduğunu belirterek BM ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) acemi gerçeklere uyarlanmasına gerekseme bulunduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: BM ile BMGK'nin acemi gerçeklere uyarlanmasına gerekseme var
19-10-2021 15:34
Moskova

Lavrov, Soçi'de Uluslararası Valday Kulübü toplantısı ondan sonra birlikte gazetecinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Angola ziyaretinde "Dünya Beş'ten Büyüktür" dedikten sonraları "İnsanlığın kaderinin İkinci Dünya Savaşı'nın galibi birlikte hapaz ülkenin insafına bırakılamayacağını, bırakılmaması icap ettiğini savunuyoruz." ifadesini kullanmasına bağlı sorusunu cevapladı.

Lavrov, "BMGK'nin 5 sürekli üyesinin dünyanın kaderini yazdırım ika hakkına eş bulunmadığı dair Erdoğan’a katılıyorum ve BMGK hakkıyla bu hakka eş bulunduğunu tez etmiyor. Beş ülke, fakat BM tüzüğünde arazi meydan yetkilere eş bulunduğu iddiasında bulunuyor. BM'nin tüzüğü, arsıulusal camianın kâffesi üyelerin eş iradesini yansıtır ve bu 5 üye, ilk önce toptan arbededen kaçınılması, hayattaki durumla ilişik hususi günah üstleniyor." iddiasında bulundu.

Küresel arbededen kaçınılmanın 75 sene zarfında yapılabildiğine ayraç fail Lavrov, "Bu durumun bitmeme edeceğini umuyorum. BM ile BMGK'nin toy gerçeklere uyarlanmasına gerekseme var. Çünkü dünyada BM kurulduğunda bulunduğu üzere 50 dünya yok. BMGK'nin 12'den 15 üyeye genişletildiğinde bulunduğu üzere 70 dünya yok. Şimdi baş döndürücü şimdi fazlası, 193 üyesi var." diyerek konuştu.

Lavrov, büyümekte bulunan devletlerin de BMGK’de arazi kabul etmek istediğine dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Elbette büyümekte bulunan devletler de BM’nin bu organında temsillerinin artırılmasında yerinde namına ısrar ediyor. Şimdi, BMGK’nin 15 üyesinden en azından 6’sı Batılıdır. BMGK'ye Japonya da Asya'dan seçildiğinde, yedinci oy BMGK üstünden izlenen Batı politikasının hanesine gidiyor. Bu sebeple tabii Batı’nın bu organa genelev eklemesine icap yok. Asya, Afrika, Latin Amerika’nın büyümekte bulunan devletleri düşüncesince koltukların eklenmesi gerekiyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?