Dünya

Rusya, Batı’nın Taliban’ı 'açlıkla sınav etmesinin' namüsait tepeceği görüşünde

Rusya Devlet Başkanı Putin, "Batı, Afganistan'daki dünkü yetkilileri açlıkla denemek istiyorsa bu namüsait tepecektir." dedi.

Rusya, Batı’nın Taliban’ı 'açlıkla sınav etmesinin' namüsait tepeceği görüşünde
25-10-2021 18:29
Moskova

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Afganistan hususi Temsilcisi Zamir Kabulov, Amerika ve Avrupa’da mevcut Afgan mal varlıklarının Taliban’ın değil ülkenin millî varlıkları bulunduğunu vurgulayarak, "Batı, Afganistan'daki toy yetkilileri açlıkla denemek istiyorsa bu namüsait tepecektir." dedi.

Kabulov, düzenlemiş bulunduğu matbuat toplantısında sabık hafta Afganistan meselesiyle ilgilendiren Moskova Formatı'nda meydana getirilen toplantıyı değerlendirdi.

Toplantının neticeleri arasına yönetimdeki Taliban'dan terörle mücadele, narkotik kaçakçılığı, toy hükümetin elan etraflıca olması ve asliye insanoğlu hakları normlarına uyması konularının müdahale edildiğini tamlayan Kabulov, Taliban'ın da dayanıklı baş döndürücü mevzuda elan esbak açıklamalarını teyit ettiğini kaydetti. Kabulov, "Bunlar ehemmiyetli anlardı, bu nedenle çalışmaya bitmeme etmeye değişmeyen verdik." ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Valday Kulübü'nün toplantısında Taliban ile alakalı konuşmasının Kabil'de müspet karşılandığını anımsatan Kabulov, Taliban'ın bu yöndeki açıklamaları çabucak Rus çeşidinden değil, Moskova'daki görüşmede gayrı semt devletleri mümessillerinden de bulunmayan sayamayacakları düşünceleri duyduklarını aktardı.

Moskova Formatı'na Hindistan temsilcisinin katılmasının diyalekt uzlaşmanın olgunlaştığının işareti bulunduğunu kail Kabulov, Afganistan'a arbede sonra baştan teşkil düşüncesince sosyo-ekonomik dayanaklık eylemek iletmek üzere arsıulusal armağan konferansı hazırlığı düşüncesince Birleşmiş Milletler'e (BM) müracaat girişimi kararının da görüşmede alındığını dile getirdi.

"Pakistan'da esnetilmiş müselles güruh yapılacak"

Afganistan'da arbede sonrası baştan teşkil konusunu müşterek ahir evrede çözülmesi müstelzim anne dava yerine tanımlayan Kabulov, bu bağlamda Pakistan'ın başkenti İslamabad'da teşrinisani ayının ikinci yarısında esnetilmiş müselles güruh yapılmasının planlandığını bildirdi. Kabulov, bu toplantıya ABD'nin Afganistan hususi Temsilcisinin de katılmaya müheyya bulunduğunu bildirdi.

Kabulov, "ABD'nin, Afgan halkına çabucak insanca iane değil, deminden ve gelecekte de acele desteğe bitmeme ika taahhüdü dair en yukarı kurda meydana getirilen beyanları gerçekleştirmeye oruçlu bulunduğunu umuyoruz." niteleyerek konuştu.

Ayrıca Kabulov, Rusya’nın Afganistan'a yandaki ülkelerle İran'da yapılacak toplantıya çağırma edildiğini ve bu toplantıya katılacağını belirtti.

"Taliban DEAŞ ile uğraş ediyor"

Afganistan'daki toplumsal iktisadi durumun enikonu ciddi olduğuna nazarıitibar çekici Kabulov, askeri siyasi durumun elan da biçimsiz olduğuna ayraç etti. Kabulov, ülkede DEAŞ çeşidinden düzenleme yıldırı saldırıları yapıldığını belirterek, "DEAŞ yüzünü açık açık gösterdi. Taliban DEAŞ'a gönül rahatlığı amansız müşterek harp veriyor. Kayıplar veriyor. Bu Taliban'ın DEAŞ ile savaştığını ve uğraş ettiğini gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Taliban'ın BM'nin yıldırı listesinden çıkarılması meselesi

Taliban'ın, Birleşmiş Milletler yıldırı listesinden çıkarılması düşüncesince genel anlamda BM Güvenlik Konseyi üyelerinin resmi teşebbüste bulunduğunu özetleyen Kabulov, "Tüm çabalarımız buna odaklanacak. İlk yerine Taliban'ın evren camiasının beklediği kriterleri karşılamaya başlayıp başlamadığı dair hem düşün olmalıyız. Bu uran müşterek mesele. Ancak bu bariyer değil. BM yukarı dozaj yetkililerinin açıklamalarından anladığım kadarıyla buna müteveccih müşterek iç tedarik var." dedi.

Taliban'ın statüsü ne olursa olsun Amerika ve Avrupa'daki mal varlıklarının ülkenin millî varlıkları olduğunu, Taliban'ın olmadığını vurgulayan Kabulov, 8 bilyon doların ABD'de 1,5 bilyon doların ise Avrupa'da bulunduğunu belirtti.

Kabulov, Afgan halkının refahı kendisince baş döndürücü ide duyanların "ikiyüzlü" bulunduğunu anlatım ederek, şunları dile getirdi:

"Şimdi Taliban'ın çabucak amme endüstrisi çalışanlarına aylık borçlarını arka yapmak düşüncesince çabucak 300 milyon dolara gereksinimi var. Kimi cezalandırıyorlar, toy hükümet mi olmadan Afgan halkını mı? İkincisi bulunduğu anlaşılıyor. Batı, Afganistan'daki toy yetkilileri açlıkla denemek istiyorsa, bu namüsait tepecektir. Taliban'a istikrarı dayanaklık eylemek olmak düşüncesince narkotik endüstrisini yükseltmek ve böylecene müşterek şeyler kazanmaktan ayrıksı müşterek vesile bırakmayacaklar. Batı şayet bunu istiyorsa akilane yolda değildir. Oranı değme sabık gündüz kalan serseri nüfusun müşterek bölümünün dü seçeneği var: Geçimini iletmek düşüncesince yıldırı örgütlerine eklenmek yada Avrupa'ya kitlesel huruç gerçekleştirmek.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?