Sağlık

Resmi Gazete’nin mükerrer sayısı yayımlandı

SMA hastalarının çare giderlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) kabilinden karşılanması düşüncesince aranan kriterlere bağlı tebliğ, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Resmi Gazete’nin mükerrer sayısı yayımlandı
09-02-2022 07:24

SMA Tip-1, Tip-2 ve Tip-3 hastalarının derman giderlerinin SGK kabilinden karşılanması düşüncesince aranan kriterlere değgin bildiri Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Mükerrer sayısında piyasaya sürülen tebliğde genetik, sitogenetik ve moleküler tetkiklere değgin tensikat de bulundu. Düzenlemelere göre, SMA Tip-1 rahatsızlığı tedavisinde geçer not ilaçlar, bebek nörolojisi bilirkişi hekiminin toprak almış olduğu önce 4 infaz düşüncesince 3 ay süreli, ahir icraat düşüncesince 4 ay devamlı SGK kabilinden atama edilen üçüncü adım resmi afiyet müesseselerinde planlı afiyet yerleşmiş tutanağına isnaden Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu İlaçların Kişisel Tedavide Kullanılmalarını Değerlendirme Komisyonu" kabilinden verilecek "İlaç Kullanım Onayı" ile SGK'nin belirleyeceği üçüncü adım resmi afiyet müesseselerinde bebek nörolojisi bilirkişi hekimi kabilinden rastgele birlikte infaz düşüncesince değişik yöntem edilecek. İlaç Kullanım Onayı önce 4 infaz düşüncesince biricik seferde ve ahir rastgele birlikte infaz düşüncesince ise değişik verilmesi gibi SGK kabilinden ödenecek.
SMA Tip-1 düşüncesince aranan kriterler şöyle:

“SMA Tip-1 hastalığında derman tutarının SGK kabilinden karşılanması için, kalıtım bilimi ve klinik yerine SMA Tip-1 teşhisi konmuş ve biri bebek nörolojisi uzmanı edinmek gibi 3 bilirkişi hekimden oluşan kurul sonucuna isnaden diyar dışı derman yararlanma başvurusu yapılarak Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu İlaçların Kişisel Tedavide Kullanılmalarını Değerlendirme Komisyonu kabilinden verilecek 'İlaç Kullanım Onayı' bulunmalıdır. Klinik belirtke ve bulgular, SMA Tip-1 ile ahenkli yerine 6 ay (180 gün) ve şimdi küçükken başlamış olmalıdır. Bu kriterlere uyan hastalarda invaziv/non invaziv mekanik teneffüs desteği gereksinimi olup olmadığına bakılmaksızın tedaviye başlanır. İlk 4 düze derman kullanması baş tedavisi yerine ikrar edilecek ve önce 4 düze derman kullanması sürecinde SMA'dan kaynaklı invaziv mekanik teneffüs desteği gereksinimi ve süreleri değerlendirmelerde dikkate alınmaz. 5'inci ve izleme fail dozlar idame tedavilerdir. Lomber ponksiyon prosedürleri, BOS sirkülasyonu yahut güvenlilik değerlendirmelerini engelleyebilecek birlikte akıl yahut spinal kord rahatsızlığı yahut öyküsü olmamalıdır. BOS drenajı düşüncesince implant edilmiş birlikte şant yahut implante edilmiş birlikte BOS kateteri bulunmaması gerekmektedir. Bakteriyel menenjit yahut viral ensefalit rahatsızlığı yahut öyküsü olmamalıdır. Hipoksik iskemik ensefalopati teşhisi almamış olmalı ve hipoksik doğuma değgin nörolojik sekelleri bulunmamalıdır"

SMA Tip-2 ve Tip-3 hastalarında aranan kriterler

“Genetik ve klinik yerine SMA Tip-2 yahut SMA Tip-3 teşhisi konmuş ve SGK kabilinden belirlenen üçüncü adım resmi afiyet müesseselerinde minimum biri bebek nörolojisi/nöroloji uzmanı, ortopedi ve sarsıntı bilimi ve ya akıl ve asap cerrahisi uzmanı edinmek gibi 3 bilirkişi hekimden oluşan afiyet yerleşmiş tutanağına istinaden, diyar dışı derman yararlanma başvurusu yapılarak Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu İlaçların Kişisel Tedavide Kullanılmalarını Değerlendirme Komisyonu kabilinden verilecek "İlaç Kullanım Onayı" bulunacak. Klinik belirtke ve bulgular, SMA Tip-2 yahut SMA Tip-3 ile ahenkli yerine 6 ay (180 gün) ve şimdi büyükken başlamış olacak. İnvaziv/non invaziv mekanik teneffüs desteği gereksinimi sıfır ve alışılagelen yutma refleksine eş ve ağızcıl beslenebilen hastalarda tedaviye başlanacak. Lomber ponksiyon prosedürleri, BOS sirkülasyonu yahut güvenlilik değerlendirmelerini engelleyebilecek birlikte akıl yahut spinal kord rahatsızlığı yahut öyküsü olmayacak.
BOS drenajı düşüncesince implante edilmiş birlikte şant yahut implante edilmiş birlikte BOS kateteri bulunmaması gerekecek. Bakteriyel menenjit yahut viral ensefalit rahatsızlığı yahut öyküsü olmayacak. Hipoksik iskemik ensefalopati teşhisi almamış olacak ve hipoksik doğuma değgin nörolojik sekelleri bulunmayacak. Lomber ponksiyon uygulanmasına bariyer birlikte gidişat olmadığının "İlaç Kullanım Onayı"nda marke olması gerekecek.
Hastalarda bu kriterlerin tamamının sağlanması gibi derman bedeli kurumca karşılanacak.‘Nusinersen Sodium' pozolojisi SMA Tip-2 yahut SMA Tip-3 hastalarında 0, 14, 28 ve 63'üncü eyyam edinmek gibi 4 düze haşiv dozu gibi uygulanacak. İdame dozlar da 4 ayda birlikte uygulanacak. İlk 4 düze düşüncesince biricik afiyet yerleşmiş raporu, idame tedavilerde ise rastgele birlikte infaz düşüncesince değişik afiyet yerleşmiş tutanağına güvenerek Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu İlaçların Kişisel Tedavide Kullanılmalarını Değerlendirme Komisyonu kabilinden verilecek ‘İlaç Kullanım Onayı' ile bebek nörolojisi/nöroloji bilirkişi hekimi kabilinden rastgele birlikte infaz düşüncesince değişik yöntem edilmesi gibi bedelleri SGK kabilinden karşılanacak”

Hidayet Türkyılmaz
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?