Ekonomi

Renk renk 'tatlı patates'te hasat zamanı

İzmirli üretici, ithal edilen ve raflarda kilosu 40 TL'ye satılan tatlı patatesleri Torbalı ilçesinde üretti. 15 dönümlük bölgede al ve mor çeşit tatlı patates üreten ve hasadını gerçekleştirecek bulunan güre yetiştirici Şerafettin Baba, “Ürünü görür görmez çükündü

Renk renk 'tatlı patates'te hasat zamanı
14-11-2021 19:39

İthal edilmiş bulunduğu düşüncesince market raflarında kilosu 40 TL'ye satılan tatlı patatesler, bundan böyle İzmir'in Torbalı ilçesinde de üretiliyor. Tatlı patatesleri Torbalı'nın velut topraklarında üretmeyi deneyen 29 yaşındaki müstahsil Şerafettin Baba, çıkan neticeden kıvançlı kaldı.

Geçen sene ıvır zıvır birlikte bölgede deneyim eden Baba, elleme birlikte randıman elde etmesi ilişkin 15 dönümlük bölgeye al ve mor renkte dü ayrı çeşit tatlı patates ekimi yaptı. Üretici, felah deposu tatlı patateslerin hasadını da erte gerçekleştirecek. Yerli fidelerle imal edilen ürünleri aşırı henüz akla yatkın fiyatlarla satacağını tamlayan Şerafettin Baba, ürünün türü dolayısıyla çükündür yahut turba benzetenlerin olduğunu, tadının da patatesten aşırı kestaneye benzediğini söyledi.

Uygun fiyata satacak

Uzun birlikte müddet tatlı patates ilişkin araştırı yaptığını kail Baba, süreci şu laflarla anlattı:
“Marketlerde çoğu kez turuncu mülevven olanı satılır ve onlar da ithal üründür. Bu mahsulat marketlerde 40 TL'ye satılıyor. Bölgemizde sıfır bu ürünü sınamak istedim. Tatlı patates üretiminde bölgemizdeki ilkin insan olabilirim niteleyerek düşündüm. evvel deneyim namına ıvır zıvır birlikte bölgede teşrinievvel yaptım ve dobra birlikte randıman elde ettim. Normalde ithal edilen bu ürünü şu anda dağınık namına kilosu 15 TL'ye satmayı düşünüyorum. Toptan satışını da yapacağım. Türkiye'de tatlı patates üreticisi enikonu az. Antalya'da, Hatay'da istihsal yapanlar var. İzmir'de ego istihsal yapıyorum. Bu düzlük 15 dönümlük birlikte alan. Temmuzda teşrinievvel yaptım ve demin hasadını gerçekleştireceğiz. Yani 120 günde hasada mevrut birlikte sebze. İlerleyen yıllarda tatlı patatesleri işleyip ek giranbaha randıman biçimine gelmek istiyorum.”

"Pancar yahut turp sanıyorlar"

İsmi “tatlı patates” olsa da şeklinin de, tadının patatese benzemediğini dile getiren Baba, “Vatandaşlar ürünü görür görmez ilkin garipsiyor. Şekli enteresan geliyor. Denedikten sonradan beğeniyorlar. Pancar yahut turp sanan olmakta ama esasta tek benzerliği yok. İsmi tatlı patates ama keyfi patatese değil henüz aşırı kestaneye benziyor. Bu patatesin ayrımlı renkte çeşitleri bulunuyor. Kırmızı, içi parafin olanı var. Dışı da içi de mor olanı var, turuncu olanı var. Ben al ve mor cinsin ekimini yaptım. Özellikle şeker hastalığı hastaları bu ürünleri yeğleme ediyor. A, B, C, B6 vitaminlerini barındıran birlikte yiyecek. Aynı sürede da ehemmiyetli birlikte tel kaynağı. Tam birlikte felah deposu bulunduğu düşüncesince dokunmabana hastaları da dimdik gıda ifna şartıyla tatlı patatesleri yeğleme ediyor” ifadelerini kullandı.
Baba, ürünün dolgunca güneş, dolgunca su ve velut birlikte arazi istediğini laflarına ekledi.

Ceren Atmaca - Sinan Yeniçeri
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?