Ekonomi

Reklam Kurulu, bu sene indirimli satışlara bağlı 2 milyon lirayı çok ukubet uyguladı

Ticaret Bakanlığı, sene içre "şahane cuma", "en derinlemesine gün" yahut "yılbaşı indirimi" kadar temalarla makbul aşırı sayıda indirimli satış kampanyasını lens dibine aldı.

Reklam Kurulu, bu sene indirimli satışlara bağlı 2 milyon lirayı çok ukubet uyguladı
25-12-2021 11:14
Ankara

Ticaret Bakanlığı, sene içre "şahane cuma", "en derinliğine gün" yahut "yılbaşı indirimi" kadar temalarla meri baş döndürücü sayıda indirimli satış kampanyasını kontak lens dibine alırken, Reklam Kurulunca indirimli satışlara bağlı 142 dosya kapsamında ilgililere 2 milyon lirayı fazla yönetimsel itibar cezası kesildi.

AA muhabirinin Bakanlıktan edinmiş olduğu bilgilere göre, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında, indirimli satış kampanyaları anlaşılan kavait çerçevesinde uygulanıyor.

İndirimli satışların giriş ve final tarihleri ile satışa maruz servet yahut hizmetin miktarı sınırlanmış ise bunun belirgin ve anlaşılır halde belirtilmesi gerekiyor.

İndirimli satış reklamlarında, tüketicileri yanıltabilecek tabir yahut görüntülere arazi verilmemesi, malın teslimi, hizmetin ifası, rücu hakkının kullanılması yerinde değer iadesi kadar mevzularda belirlenen kâffesi sürelere dört başı mamur uyma edilmesi isteniyor.

Reklam Kurulu araçsız tetkik yürütüyor

Bu yükümlülüklere makul akıntı edilmesi hem tüketiciler aynı zamanda vandöz ve sağlayıcılar açısından hâlâ güvenli, metin alım satım ortamı oluşması açısından ehemmiyet taşıyor.

Yapılan denetimler kararı aykırılıkların belirleme edilmesi şeklinde lüzumlu yönetimsel müeyyideler uygulanırken, başkaca hususi indirim günlerine bağlı yerine Bakanlık içerisinde çalışkanlık yayınlayan Reklam Kurulu kabilinden da araçsız tetkikat yürütülüyor. Bu kapsamda, 2021'de indirimli satışlara bağlı gündeme tahsil edilen 142 dosya kapsamında ilgililere 2 milyon liranın üstünde yönetimsel itibar cezası verildi.

Bakanlığa vasıl şikayetlerden, son kullanıcıların akıbet çağda en baş döndürücü mesafeli satış-elektronik ticaret dalında meydana gelen indirim kampanyalarıyla ilgilendiren mağduriyetler yaşamış olduğu belirlendi.

Şikayetlerin; aldatıcı indirimler, geri hizmet süreçlerde aksama, ayıplı servet gönderimi, ücretinin öğrenim edilmesine rağmen ürünün gönderilmemesi, vandöz kabilinden havale iptali, rücu hakkının kullandırılmaması kadar mevzularda yoğunlaştığı belirleme edildi.

Satıcı hakkında rahatsızlıklar incelenmeli

Bakanlık kabilinden sektöre müteveccih önerilerde de bulunuldu.

Buna göre, aldatıcı uygulamalara maruz kalınmaması düşüncesince alım satım öncesinde murakıp motorlarında endamsız birlikte ön tetkik yapılması ehemmiyet taşıyor.

Satıcı yahut sağlayıcının detaylı bilgilerinin olup olmadığı, hakkında rahatsızlıklar ve bunlara bağlı alıcı dayanak planları incelenmeli.

Satın alınacak ürünün benzeşim mecralardan tahminî fiyatı araştırılmalı. İnternet sitesinin gerçek olmayan yahut imitasyon birlikte şehir olması ihtimaline gönül rahatlığı kontroller yapılmalı. Sosyal medyadaki lansman ve ilanlarla ilgilendiren yerine maruz şehir linklerinin imitasyon olması ihtimali dikkate alınarak vandöz yahut sağlayıcının zat sitesinden verim ve fiyatı murakıp edilmeli.

İnternet üstünden alışverişlerde sitenin SSL sertifikası, 3D security yahut mevhum kartla ifa kadar detaylara cemaat olup bulunmadığı ve var ise bu cins ifa şekillerinin yeğleme edilmesi hususlarına nazarıitibar edilmeli. Ödeme yapmadan ilk tüketiciye iletilmesi müstelzim ön bilgiler detaylı biçimde okunmalı.

İndirimli satış kampanyaları kapsamında meydana getirilen alışverişlere bağlı adalet yitirilmesine uğrayan tüketiciler, uyuşmazlıklarının çözümü düşüncesince akçasal sınırları da dikkate alınarak mahveden yargıcı heyetlerine yada mahveden mahkemelerine başvurabiliyor. Ayrıca mevzuyla ilgilendiren yerine CİMER ve gibisi kanallardan Bakanlığa rahatsızlıklar ulaştırılabiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?