Dünya

Putin'in Hindistan ziyaretinde defans teşrikimesai ve Çin'e üzerine katılma öne çıkıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ferda Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'ye yapacağı ziyarette defans teşrikimesai ve Çin'e üzerine katılım konularının öne çıkması bekleniyor.

Putin'in Hindistan ziyaretinde defans teşrikimesai ve Çin'e üzerine katılma öne çıkıyor
05-12-2021 15:00
Ankara

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Hindistan görüşme esnasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Savunma Bakanı Sergey Şoygu haremlik edecek.

Uluslararası bölgede iri ilişik görecek zirvede, masanın Hint tarafında Başbakan Narendra Modi, Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ve Savunma Bakanı Rajnath Singh bulunacak.

Modi ve Putin, 2014'ten buyana 19 kere eş araya gelirken yarınki zirvede, dü yurt silahlı kuvvetlerinin geri hizmet dayanak anlaşmasının indinde defans sanayisi, uygulayım bilimi ve tecim sahalarında da anlaşmaların imzalanması bekleniyor.

Son devirde ilişkilerin en uyanıklık çeken ruzname maddesi ise Rusya'nın Hindistan'a tahminî 5 bilyon dolar değerindeki S-400 roket sistemi satışı oldu.

Rusya, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından buyana andıran alım satım süresince bulunmuş yer aldığı Hindistan'ın defans sanayisi ihtiyaçlarının tahminî yüzdelik 60'ını gerçekleştirme ederek Yeni Delhi yönetiminin önde mevrut defans tedarikçisi oldu.

İlişkiler stabil eş halde seyrederken, ortalık arsıulusal platformlarda el donanması sergiliyor.

Bölgesel meselelerde dayanışma

Rusya, Pakistan'a erinç Hindistan'ın indinde konum alırken, Yeni Delhi yönetimi ise Moskova yönetimini eleştiren arsıulusal çevrelere mesafeli duruyor.

Hindistan sonuç senelerde Amerika ve gayrı Batı ülkeleriyle takarrüp politikası kovuşturmasına rağmak Rusya ile bağlarını korumaya ihtimam gösterirken Rusya ile Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) kabil baş döndürücü sayıda arsıulusal oluşumda ayrımsız safta durdu.

Rusya, ŞİÖ'de anadan görme rakiplerinden Çin'i dengelemek bunun şeklinde Hindistan'a gerekseme duyarken, Çin ise Güney Asya'da en ehemmiyetli jeopolitik ortağı görmüş yer aldığı Pakistan'la ilişkilerine enfrastrüktür yatırımlarından defans sanayisi iş donanmasına denli rastgele bölgede derinlik kazandırıyor.

Moskova ve Yeni Delhi yönetimleri, Afganistan'da da ilkin Taliban çağında bu arada cereyan ediyor. Taraflar, Afganistan'ın yıldırı örgütlerinden temizlenmesi ve bölgenin narkotik merkezi durumuna gelmemesi mevzusuna aksan yapıyor. Taliban önceleri devirde Afganistan'a iri enfrastrüktür yatırımları özne Hindistan, Taliban yönetimi üstünde Rusya ile bası kurulması dair hemfikir.

Çin ve Hindistan arasındaki uç anlaşmazlığının yaşandığı Ladakh krizinde ise Rusya, dü tarafı Eylül 2020'de Moskova'da buluşturarak krizi fırsata yöneltme ve gerilimi düşürme ortamı yaratmıştı.

Hindistan’ın Amerika planlarına hevesi Rusya düşüncesince bulut konusu

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'a göre, ABD, Hindistan, Japonya ve Avustralya'nın oluşturduğu Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD) ittifakı, Asya Pasifik bölgesindeki tarihî ve âlemşümul teşrikimesai formatına dokunca veriyor. Moskova yönetimi, bu ittifakın eş açıdan ABD'nin Çin haricinde kendisini de çevrelediği eş dokuma vaziyetini alacağından kuşkulanıyor.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı ise Rusya'ya kaygıların anlaşıldığını fakat "farklılıkların ilişkilere dokunca veremeyeceğini" yineliyor.

Rusya'nın toprak almış yer aldığı askeri tatbikatların çoğuna eklenen Hindistan, ilişkilerin sıcaklığını korumaya ihtimam gösteriyor.

QUAD ittifakı dair Rusya'ya güvenceler sağlayan Hint yönetiminin Dışişleri Sekreteri Harsh Vardhan Shringla, Moskova yönetiminin Rusya'nın tedarikleri yapılmaksızın "gemilerimiz yüzemez, uçaklarımız uçamaz" açıklamasıyla birlikteliğin bağımlılık yönünü itiraf etmişti.

Buna karşın, Hint ordusu, Quad ittifakı kapsamında teşrinievvel ayında Bengal Körfezi'nde meydana getirilen "Malabar 2021" kuma tatbikatında da toprak aldı.

ABD, önce kere Atom Enerjisi Yasası'nda eş ayrıklık yaparak Hindistan'ın çıplak çekirdeksel teknolojiye kusursuz erişimine olanak sağlamıştı.

Hindistan'ın S-400 kararlılığı

Rusya Federal Askeri Teknik İş Birliği Servisinden meydana getirilen açıklamaya göre, önce fırka S-400 iklim defans sistemlerinin sene sonuna denli Hindistan'a kavuşması gerekiyor.

Washington yönetimi, Rusya'dan S-400 iklim defans sistemi alması karşısında Hindistan'ı müeyyide uygulamakla yıldırma ederken, Yeni Delhi yönetimi, tehditlere rağmak S-400 sistemlerinin gerçekleştirme süreçlerini hızlandırdı.

Hindistan, S-400 tedbir anlaşmasının Amerika Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) öncesinde yapıldığını tez ediyor.

Yeni Delhi yönetimine dayanak sağlayan Amerikalı eş kadro Cumhuriyetçi senatör de kanun tasarısı teklifiyle, Çin'e erinç açılan birliğe dokunca verebileceği endişesiyle Avustralya, Japonya ve Hindistan'ın CAATSA yaptırımlarından affedilmiş tutulmasını önerdi.

Ticaret kütlesi hedefinde en ehemmiyetli çeşit defans sanayisi

Savunma alanındaki iş birliğiyle öne çıkan Hint-Rus ittifakı ayrımsız istikrarı, 2019-2020'de tecim kütlesinin 11 bilyon dolar yöresinde seyretmesiyle iktisat dalında sergileyemedi.

Taraflar, 2025 tecim kütlesi hedefini 30 bilyon dolar kendisine belirlerken, Ağustos 2019'da imzalanan Avrasya Ekonomik Birliği ile Hindistan arasındaki başıboş tecim anlaşmasının bu seviyeyi belirlemek düşüncesince ehemmiyetli eş aşama yer aldığı kaydediliyor.

İki ülke, defans sanayisindeki iş birliklerinde toy modeller geliştirmeye bitmeme ederken, Hindistan Savunma Bakanlığı, 25 Kasım'da Rusya kökenli AK-203 manken kendiliğinden tüfeklerin ülkede imal edilmesine müteveccih anlaşmanın onaylandığını duyurdu.

Hindistan'ın Rusya ile 2019'da meydana getirdiği ve 2025'te teyit edilmesi planlanan 3 bilyon dolarlık Akula tipi tahtelbahir anlaşması da bulunuyor.

Rus Askeri İş Birliği Dairesi Başkanı Dmitry Shugayev, Hindistan'la Rusya ortada ilkokul derinlemesine menzilli roket sistemini içeren ve 2018'de imzalanan tahminî 5 bilyon dolarlık S-400 tedbir anlaşması kapsamında önce sevkiyatın sene sonuna denli teyit edileceğini açıkladı.

2020 yılı global tabanca ithalatının yüzdelik 9,5'ini yaparak Suudi Arabistan'dan sonraları en eş tomar tabanca alımı özne Hindistan, ABD, Fransa ve İsrail kabil defans sanayisi ihracatçıları açısından ehemmiyetli pazarlar ortada toprak alıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?