Dünya

Putin, Batı'ya gönderdikleri asayiş teklifinin "ültimatom" olmadığını söyledi

Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD ve NATO'ya gönderdikleri düzenlilik garantilerine bağlı teklifin ültimatom olmadığını belirterek "Silahlı çatışmalar, kan dökülmesi bizim tercihimiz değil Sorunları siyasal ve diplomatik yollarla halletmek istiyoruz" dedi.

Putin, Batı'ya gönderdikleri asayiş teklifinin
21-12-2021 18:04
Moskova

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Savunma Bakanlığı esnetilmiş idare toplantısında icra ettiği konuşmada, NATO'nun doğuya akilane genişlemesi ve Rusya'nın bitişik devletlerinde tabanca sistemlerinin konuşlandırılmasını kırıcı asayiş garantileri teklifine bağlı açıklamalarda bulundu.

ABD ve NATO'ya gönderdikleri bu tekliflerin "Rusya'dan ültimatom" adına yorumlandığını hatırlatan Putin, "Bu beraberinde ültimatom mu, değil mi? Tabii ki değil." ifadesini kullandı.

"Geri çekilecek yerimiz yok"

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) müeyyide sonucu yapılmaksızın ABD'nin esbak zamanlarda güya çıkarları ve güvenliği düşüncesince kişi topraklarından binlerce kilometre gitgide gelişigüzel şeyi yaptığını tamlayan Putin; Yugoslavya, Irak ve Suriye’nin bombalanmasını hatırlattı.

Putin, "Şimdi Ukrayna topraklarında bitirdikleri yahut hazırlamaya çalışmış oldukları ve yapmayı planladıkları şey, millî sınırımızdan binlerce kilometre uzakta değil. Burası bizim evimizin eşiğinde. Ve elan çok art çekilecek tek yerimiz olmadığını anlamalılar." dedi.

"ABD Ukrayna'ya hipersonik tabanca koyacak"

ABD'nin daha hipersonik silahının olmadığını kail Putin, bu silahın ne devir ortaya çıkacağını bildiklerini, Washington'un bunu saklayamayacağını savundu. Putin, "Ukrayna'ya hipersonik silahlar koyacaklar. Bu, onları elden kullanabilecekleri anlamına gelmez, zira doğrusu bizim Tsirkonumuz var, onlar daha buna cemaat değil." biçiminde konuştu.

Bununla beraberce bitişik ülkeden aşırılıkçıların silahlandırılarak akıllıca şartlarda Rusya topraklarına gönderileceğini kaydeden Putin, "Bu tehdidi görmüyoruz mu zannediyorlar? Ya da Rusya’ya müteveccih açılan tehditlere çaresizce bakacağımızı mı zannediyorlar?" niteleyerek konuştu.

Bütün probleminin bu bulunduğunu tabir fail Putin laflarını şöyleki sürdürdü:

"Sadece ilerleyecek beraberinde yerimiz yok. Silahlı çatışmalar, kan dökülmesi banko bizim tercihimiz değil, olayların hakeza gelişmesini istemiyoruz. Sorunları politik ve diplomatik yollarla halletmek istiyoruz. En azından açık, anlaşılır ve kemiksiz tabir edilmiş kanuni garantilere cemaat edinmek istiyoruz. Kağıt üstünde yazılıp Brüksel ve Washington'a gönderilen tekliflerimizin manası budur. Ve onlara açık, şümullü beraberinde karşılık edinmeyi umuyoruz."

Ortakların bu mevzuda çalışmaya müheyya olduklarına değgin birtakımı sinyaller olduğuna dikkati çekici Putin; yapıcı, manalı müzakerat düşüncesince sabırsızlandıklarını, görünür ve makul beraberinde devir dilimi içinde, hepsi düşüncesince denktaş asayiş sağlayacak sonuncu beraberinde akıbet düşüncesince güç göstereceklerini vurguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?