Dünya

Prizrenli fotoğrafçı kentin yaklaşan evveliyatına erke tutuyor

Kosovalı fotoğrafçı Nafis Lokvica, mesleğe başladığı 1974'ten itibaren çekmiş olduğu karelerle Prizren şehrinin görsel arşivini oluşturuyor.

Prizrenli fotoğrafçı kentin yaklaşan evveliyatına erke tutuyor
25-02-2022 12:18
Prizren

Yugoslavya'nın çöküşü, Kosova Savaşı ve sonrasındaki Birleşmiş Milletler (BM) idaresi ile Kosova'nın istiklal süreci üzere ehemmiyetli zamanı vakaları ve kentte yaşanmış bulunan az daha dört başı mamur kültür-sanat etkinliklerini arşivleyen Lokvica, fotoğraflarıyla Prizren ve Kosova'nın dönemsel ve kültürel değişikliklerini gözler önüne seriyor.

Lokvica, mesleğine bulunan tutkusu, anıları, fotoğraf ve videoteyp arşivini dijitalleştirme ile dulda sürecinde karşılaşmış olduğu zorlukları AA muhabirine anlattı.

Eğitim hayatı ve gençliğinde apayrı işlerde çalıştığını fakat fotoğraf çekmenin herhangi birlikte devir rüçhan isteği bulunduğunu tamlayan Lokvica, çekmiş olduğu fotoğrafları arşivleme hobisinin giderek tutkuya dönüştüğünü dile getirdi.

Arşivini sayısal ortamda korunum ika çalışmalarını sürdürdüğünü kail Lokvica, "Arşivde dört başı mamur Prizren'deki hadisat var, 1981'den sonradan baş döndürücü darmaduman birlikte fasıl yaşadık arkası sıra komünizmin çöküşü geliyor ve baş döndürücü partili düzene intikal süreci. Yugoslavya Savaşı, protestolar, Kosova Savaşı ve sonrasındaki olaylar, KFOR'un (NATO Barış Gücü) gelişi, Türk askerinin gelişi var." diyerek konuştu.

Evi ve iş yerinin kentin merkezinde bulunması yardımıyla vakalara acele yetişebildiğini kaydeden Lokvica, şöyleki konuştu:

"Fotoğraf makinesi sonsuz omuzumdaydı. İster Prizren'in zamanı olsun icap mekanlar, emektar evler olsun sokakları gezip biricik on paralık emektar evlerin fotoğrafını çektim. Eski Prizren'de kapıcıklar vardı, evden eve komşuya devrolmak düşüncesince bu kapıcıklar kullanılırdı. Eski Osmanlıdan kalma birlikte adet. Fotoğraf makinemle gezip dört başı mamur kapıcıkları çekmişimdir. Maalesef demin o evlerin bir fazla aşırı yıkıldı."

Lokvica, beklentisinin, arşivinin kentin kültürel mirasına misyon etmesi bulunduğunu vurgulayarak, gün profesörleri ve matbu kitap hazırlayanların kendisinden fotoğraf ve bilim düşüncesince iane istediğini bildirdi.

"Mehmetçik'in Kosova'ya gelişi ve sonrasını senelerce izleme ettim"

Prizren'deki hars ve konuşma yaşamına da ilmek ve soy gözetmeksizin görselleriyle dayanak bulunduğunu tamlayan Lokvica, şunları kaydetti:

"Türk askerinin, Mehmetçik'in Kosova'ya gelişi ve sonrasını senelerce herhangi birlikte adımını izleme ettim. Bunları ayrı arşivledim. Onların burada millete ne derece hizmet, ne derece yardımları geçti bütünü belgelidir hem çekimle aynı zamanda fotoğrafla. Türklere ilgili bulunan dört başı mamur derneklere asistan oldum. En baş döndürücü elbette ki bizim anne derneğimiz Doğru Yol'u 1974'ten bugüne derece daim izleme ettim."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?