Ekonomi

Portföy yöneticileri 2022'den umutlu

Portföy yöneticileri Borsa İstanbul'un bu yıl de alıcılı seyrini sürdüreceğini düşünürken, dış satım gelirleri çelimli bulunan firmaların yıl içre zait ayrışabileceğini anlatım ediyor.

Portföy yöneticileri 2022'den umutlu
09-01-2022 12:29
İstanbul

Borsa İstanbul'un dolar bazlı ucuzluğu, firmaların çelimli repo beklentileri, dünyada alıngan hazırlık zincirinin oluşturduğu toy fırsatlar ve toy kimse koronavirüs (Kovid-19) salgınının sona ermesi ihtimali kabil nedenlerle 2022'de yükseliş eğilimini sürdürmesi bekleniyor.

Öte yandan, özellikle Amerika Merkez Bankası (Fed) peyda geçirmek az daha evren genelinde şahinleşen özek bankaları ise kayar piyasaları düşüncesince esas riziko unsuru yerine dikkati çekiyor.

Portföy yöneticileri, bu yıl ecnebi kurumsal yatırımcının beğenisini artırmasının ehemmiyetli bulunduğunu belirterek, bu durumun evren genelinde küsurat pahalılık baskısı sonrası şahinleşen global özek bankalarının olumsuz etkilerini azaltabileceğini tabir ediyor.

Yurt içi piyasalarda bölüm bazlı ayrışmalar beklense de, dış satım gelirleri çelimli bulunan firmaların 2022'de de fazlalık ayrışması bekleniyor.

Borsa İstanbul umumi yerine ucuz

Ata Yatırım Portföy Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Gerz, mevzuya bağlı AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Fed'in kazanç artışının bu yıl global kayar piyasalarındaki fiyatlamalarda ehemmiyetli gösteriş oynayacağını kaydederek, Fed'e mucibince büyüklenme almanın hayır olabileceğini tabir etti.

Türkiye'nin iptidai senedir evren piyasalarından olumsuz ayrıştığını aktaran Gerz, borsadaki ecnebi payının yüzdelik 40’a derece gerilediğini bildirdi.

Gerz, kurumsal yerel yatırımcı tabanının yeteri kadar güçlenmediği düşüncesince ecnebi satışlarını karşılamakta zorlandığını belirterek, "Yatırım fonları ve ferdî tekaütlük fonlarında kayar oranı yüzdelik 15’i geçmiyor. Yatırım vadesi etraflıca bulunan BES fonlarında kayar oranının bunun dü katına derece yükselmesi basiretlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Borsa İstanbul genelinde hisselerin ehven bulunduğunu düşüncesince bölüm yahut şirket seçiminin en ehemmiyetli ölçüt olmadığına yer veren Gerz, şunları kaydetti:

"Biz fonlarımızda şişman ve itidalli ölçekli şirketlere ağırbaşlılık veriyoruz. dışsatım önleyen yahut dış satımcı şirketlere satı önleyen bölüm ve firmalar bu yıl ortak aşama ön plana çıkabilir. Yerli üretimin desteklendiği savunma, elektronik ve otomotivde elektrikli anahtar dönüşümüne dayanak verici sektörlere nazarıitibar geçirmek lazım. Salgın hafiflerse turizmde de ortak sıçrama olacaktır, bu halden oturma alanı de müspet etkilenebilir. Tarım ve gıdada Türkiye toy politikalar infaz yapmak zorunda. Bu istihsal zincirinde B2B istihsal önleyen traktör ve ekincilik araçları, paket ve ambalaj kabil sektörler nazarıitibar çekebilir."

Gerz, 2022’de enflasyonu arama dibine kabul geçirmek düşüncesince hükümetin toy tedbirlere başvurmasının bazısı sektörlerde değer artışlarını baskılayabileceğini vurgulayarak, aracısız tüketiciye satı önleyen bölüm ve firmalar dair davranışlarında ölçülü olunması icap ettiğini tabir etti.

Artan erke maliyetlerinin şişman seviyede amme kabilinden karşılandığını fakat eskiden bulunduğu kabil erke şirketlerinin bu maliyeti kırışmak mecburiyetinde kalabileceğini tamlayan Gerz, "İthalatçı çıkar yol şirketleri de döviz bazlı maliyetleri fiyata yansıtmakta zorlanacaklardır. Bankacılık sektörü, valüasyon bazında baş döndürücü ehven bulunduğu halde, toy tutum politikalarının yükünü kırışmak mecburiyetinde kalmaya bitmeme edebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Bankalar senenin ikinci yarısında fazlalık ayrışabilir

Deniz Portföy Yatırım ve Emeklilik Fonları Genel Müdür Yardımcısı Murat Özkan da global bazda kayar senetlerinin 2021 yılındaki donanımlı performansa rağmen, evren genelindeki az kazanç ortamı ve faziletkâr pahalılık şartları hasebiyle oluşan olumsuz gerçek kazanç yardımıyla en azından senenin geçmiş yarısında optimist seyrini bitmeme ettirebileceğini bildirdi.

Dünya genelinde gelişim piyasalarının ferah üst taraflı ve düşüşlere müşteri olunabilecek ortak tempo beklediklerini tamlayan Özkan, oturma içi piyasalarda ecnebi ilgisinin baştan oluşturulması şeklinde 2022'de ferah fazlalık ortak tabloyla karşılaşabileceğini tabir etti.

Özkan, olumsuz gerçek kazanç ve hisselerin dolar bazlı tenzilatlı olması sebebiyle hisselere müteveccih talebin korunmasını beklediklerini kaydederek, arka çekilmelerde ise bölüm bazda ayrışmaların belirginleşebileceğine dikkati çekti.

Tüketici ve dağınık sahasının beraberinde oturma envestisman ortaklıklarının ve holdinglerin endekse mucibince fazlalık ayrışmasını beklediklerini tabir fail Özkan, şunları kaydetti:

"Söz konusu kadro çıkarlarını senenin geçmiş yarısında strateji edilecek bulunan faziletkâr pahalılık içinde korumayı başarabilir. Ayrıca sert temeller atan enformatik ve tıbbi uygulayım bilimi sektörleri de favorimiz ve bundan böyle Borsa İstanbul'daki sık çecik arzlar sonrası hâlâ baş döndürücü şirketle temessül ediliyorlar. 2021 senesinde ağır prim önleyen demir-çelik, ulaştırma, petrol/petrokimya, çimento kabil anadan görme sektörlerde ise normalleşme sürecinde, bağıl hâlâ olumsuz ortak başarım beklenebilir. Yılın ikinci yarısında, güven maliyetlerinde arka incizap ve müstevli sonrası normalleşmede bankaların da etraflıca zamandır strateji edilen ucuzluklarına koşut endeksten hâlâ güzel kazanç sağlamasını bekleyebiliriz."

"2022 senesinde Borsa İstanbul’un çelimli ortak başarım göstermesini bekliyoruz"

Hedef Portföy Araştırma Uzmanı Yunus Şahin de Fed'den senenin tamamında 3 kazanç artırımı beklendiğini belirterek, dolgunca akışkanlık şartlarından hâlâ disiplin koşullara intikal yapıldığını, Fed'in mangır politikasının sıkılaşmasının büyümekte bulunan abuhava borsaları düşüncesince kızgın olacağını tabir etti.

Buna karşın, hayattaki repo beklentilerinin hala baş döndürücü faziletkâr ve bu durumun borsalar düşüncesince anne öykü olmaya bitmeme ettiğini kaydeden Şahin, "Kovid-29 salgınında Omicron varyantına karşın beklentilerde arıza yok, 2021’de bulunduğu kabil 2022’de de ekonomiler büyümeye bitmeme edecek ve şirket karları çoğalma gösterecek. Bu nedenle evren borsalarında rallinin bitmeme etmesini bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Şahin, Borsa İstanbul'da açıklık ayının enikonu aşüfte geçtiğini ve dolar bazlı bakılınca BIST 100 endeksinin zamanı koyu seviyelere andıran yerlerde olmayı sürdürdüğünü bildirerek, bulunan enflasyonist ortamın ise hâlâ mükemmel yerine fiyatlara yansımadığını belirtti.

Bu yıl dış satım yapan, geliri dövize endeksli bulunan firmaların karlarını yükseltmesini beklediklerini tabir fail Şahin, "Bunlar da kayar fiyatlarına yansıyacak. TL ile iş önleyen şirketlerde de enflasyonist düzlem bire ortak etkiyi yaratacak ve gelir ile karlar yükselecek. Bu sebeplerle 2022 senesinde Borsa İstanbul’un çelimli ortak başarım göstermesini bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Şahin, bu yıl demir-çelik, iklim yolları, alkan kayıt ve dağınık sektörlerinin öne çıkmasını beklediklerini kaydederek, şunları kaydetti:

"Demir-çelik sektöründe 2021 senesinde gidişat ağız ağıza değişti. Çin’in üretimdeki oranı artmasına karşın dış satım kotaları yüzünden dünyaya dünyalık gönderemedi. Bu yaşanmış bulunan kesat ile fiyatlar faziletkâr seyretti. 2022’de de bu durumun bitmeme etmesini ve Türkiye’nin demir-çelik sahasının çelimli oyuncularından bir tanesi yerine kalmasını bekliyoruz. Hava yollarında ise 2022 senesinde toparlanmanın hızlanmasını bekliyoruz. Her ne derece Omicron varyantı ile baştan olay rakamları yükselse de yaz mevsimine akla yatkın durumun terse dönmesini bekliyoruz. Beyaz kayıt sektörümüz faziletkâr miktarda dış satım yapıyor ve faziletkâr seviye ortalamalarının meyvesini 2022 senesinde toplayacaklar. Perakende sektöründe ise enflasyonist ortamın katkısını göreceğiz. 2021 senesinde rakiplik kurumu kabilinden doğranan cezalar hasebiyle da bası gören kayar senetleri endeksin altında başarım gösterdi. Dolayısıyla 2022’de hem faziletkâr gelir tıpkı zamanda hâlâ güzel kayar performansları bekliyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?