Politika

Plan ve Bütçe Komisyonu Türkiye Varlık Fonunu dinledi

Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Salim Arda Ermut, “Yine, Katar Yatırım Otoritesinin yüzdelik 10 hisse ile Borsa İstanbul'a eş adına derun olma süreci tamamlandı. Yine, 2021 yılındaki kimi faaliyetlerimize de doğmak istediğimizde ilkin önce çeyrekte Ma

Plan ve Bütçe Komisyonu Türkiye Varlık Fonunu dinledi
05-01-2022 18:44

Plan ve Bütçe Komisyonu Türkiye Varlık Fonu Anonim Şirketi 2020 yılı akçasal tabloları ve faaliyetleri ile dayalı teftiş raporları görüşüldü. Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Salim Arda Ermut, Türkiye Varlık Fonu ile dayalı banak yaptı. Ermut, Türkiye Varlık Fonunun 2020 yılı konsolide dengelem büyüklüğünün yüzdelik 88'inin Sayıştay denetiminde bulunduğunu söyleyerek, “Hepinizin bildiği, ehemmiyetli amme varlıklarımız bulunan Ziraat Bankası, Halkbank, TPAO, PTT, BOTAŞ, Eti Maden, TÜRKSAT, ÇAYKUR, Türkiye Denizcilik İşletmeleri az daha şirketlerimizin hepsi, malumunuz, ayrımsız sürede Sayıştay denetiminde. Dolayısıyla, toplamdaki konsolide dengelem büyüklüğümüzün yüzdelik 88'inin Sayıştay denetimine yayımcı bulunduğunu söyleyebiliriz. Bunların hepsine ek kendisine iç teftiş ve riziko yönetimi birimlerimizi de bu süreçlere gönül ediyoruz. Çoklu teftiş yapısına bağlı kendisine kuma kalıp süreci siz giranbaha milletvekillerimizle öldürmek icabında Türkiye Varlık Fonunun portföyünde canlı irilik açısından örneğin en büyüğü bulunan Ziraat Bankasının akçasal tabloları ansızın çok kasıntı çeşidinden denetleniyor. Türkiye Varlık Fonu portföyüne hin öncesinde başlamış bulunan teftiş süreçleri bitmeme etmekle birlikte, baştan denetimler de bu sürece ekleme oluyor. KİT'lerde mecburi bulunan Sayıştay denetimi ve KİT Komisyonunda dayalı akçasal sene denetimleri Ziraat Bankamız düşüncesince kelimesi kelimesine bitmeme ediyor, bu çerçevede Ziraat Bankasının 2019-2020 yılı denetimine bağlı KİT Komisyon toplantısının 2 Mart 2022 tarihinde yapılması planlanıyor bildiğimiz kadarıyla” ifadelerini kullandı.

Ermut, şöyleki konuştu:
“2020'nin evvel çeyreğinde malumunuz evvel kendisine Fitch Ratings'ten evvel emniyet notumuzu aldık, henüz sonraları Türkiye Varlık Fonu maden, enerji, petrokimya ve sigorta şirketleri kuruldu. Yine amme sigorta şirketlerini kuma tane bina altında birleştirmesi projesi kapsamında. Güneş Sigortanın Groupama'ya dayalı yüzdelik 10'luk hissesi 2020'nin evvel çeyreğinde satın edilgin oldu. 2020'nin ikinci çeyreğine geldiğimizde ise Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik altında birleştirdiğimiz amme sigorta şirketlerinin 6,5 bilyon TL'lik bedelle satın alınmasını tamamladık. Turkcell'e gine yüzdelik 26,2 oranında paydaş olunabilmesi düşüncesince kuma kol sözleşmeler imzalanmış oldu. Kamu bankalarına ayrımsız hin içerisinde şu demek oluyor ki 2020'nin ikinci çeyreğinde 21 bilyon TL markajcı ücretinde atom çekirdeği sermayeyle dayanaklık etmek sağladık. 2020'nin üçüncü çeyreğine geldiğimizde gine Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emekliliğin bundan böyle lansmanını gerçekleştirdik ve gine Milli Piyango'da Sisal talih görev vermeye başladı. 2020'nin sonuç çeyreğinde ise Türkiye Varlık Fonunun Turkcell'deki egemen ortaklığı, umumi kurulda başka hissedarların da oylarıyla konfirme oldu. Yine, Katar Yatırım Otoritesinin yüzdelik 10 hisse ile Borsa İstanbul'a kuma kendisine gönül olma süreci tamamlandı. Yine, 2021 yılındaki birtakımı faaliyetlerimize de doğmak istediğimizde başta evvel çeyrekte Mart 2019'ta makbul sendikasyon kredisinin 1,25 bilyon euro meblağ ve dü sene vadeli kendisine yenilenmesi sağlandı. Yine, ikinci çeyrekte Türkiye Şeker Fabrikaları ve Türk Şeker Tarım şirketleri portföyümüze munzam oldu. Üçüncü çeyrekte Türkiye Varlık Fonu 2020 yılı ari teftiş süreci tamamlandı ve akçasal raporlar belirtildi ve sonuç çeyrekte de malumunuz bulunduğu az daha FitchRatings'ten emniyet notu alındı. Mevcut emniyet notu bulunan BB korunum edilmiş oldu.”

2019 ve 2020 akçasal tablolarının özetine yer veren Ermut, “2020 yılı sonu bakımından canlı toplamının güzeşte yıla uyarınca kısaca kendisine 719 bilyon TL artışla 2,2 trilyon Türk lirasına çıktığını görmekteyiz. Varlıklarda değme dü sene süresince kısaca yüzdelik 40'ı endamsız vadeli, yüzdelik 60'ı ise levent boylu vadeli edinmek az daha muvazeneli kuma çözülüm gır konusu. Konsolide öz kaynaklar ise gine güzeşte yıla uyarınca 53 bilyon TL'lik kuma artışla 287 bilyon TL oldu. Turkcell satın almasıyla arama gücü sıfır paylara dayalı bölüm yüzdelik 15'ten yüzdelik 20'ye yükselmiş oldu. Pandemi devri bulunmasına karşın konsolide gelir 317 bilyon TL'den 322 bilyon TL'ye yükseldi, ayrımsız devirde konsolide fayda ise 8,9 bilyon TL'den 10,3 bilyon TL'ye yükselmiş oldu, hep brüt fayda marjımız ise yüzdelik 15'ten yüzdelik 17'ye yükselmiş oldu. Yine, Türkiye Varlık Fonunun konsolide kazancının detayına bakılınca ise para piyasası kazancının 18,7 bilyon TL artım kaydettiğini görüyoruz” halinde konuştu.

Ahmet Umur Öztürk

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?