Dünya

Pentagon: Polonya'nın Ukrayna'ya tayyare ödeme konusunu ABD gündemine Zelenskiy getirdi

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Polonya’nın Ukrayna’ya harp uçağı hazırlık ika mevzusunun Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy kabilinden ABD gündemine getirildiğini açıkladı.

Pentagon: Polonya'nın Ukrayna'ya tayyare ödeme konusunu ABD gündemine Zelenskiy getirdi
08-03-2022 01:44
Washington DC

Polonya hükümetinin, Polonya’nın Ukrayna’ya MiG-29 uçaklarını vereceği iddialarını kesme ortak dille reddetmesine rağmen, özellik ABD başkenti Washington’da kritik edilmeye bitmeme ediyor.

Günlük matbuat toplantısında sorulara cevap verici Pentagon Sözcüsü John Kirby, Polonya’nın Ukrayna’ya envanterindeki MiG-29 uçaklarını ödeme olasılığını “Polonya yahut ayrıksı ortak ulusun alacağı hükümran ortak karar” adına nitelendirdi ve ABD’nin bunun uğrunda durmayacağını söyledi.

Kirby, “Sadece, Polonya az daha ortak mevki bunu meydana getirecek olursa ABD’nin burada oluşacak tayyare açığını Amerikan uçakları ile kapatacak kapasitesi olup bulunmadığı dair ortak kıymetlendirme var.” diyerek konuştu.

Değerlendirmenin ABD kurumları ortada olduğuna ayraç fail Kirby, Polonya hükümetinin bu düşüncesi reddettiğine bağlı açıklamalarını da gördüğünü söyledi.

AA muhabirinin “Bu mevzuyu Polonya defans bakanlığı ile görüştünüz mü?” sorusuna sözcü, sürecin hâlâ başlangıcında olduklarını, akıllıcasına yolu belirleme etmeye çalıştıklarını söyledi.

Bunun için muhabirin, “Polonya hükümeti bu gelişmeleri kesme ortak dille reddederken, bu mevzuyla ilgilenmediklerini söylerken, ABD’de bu yönde firmalar arası ortak değerlendirmeyi tetikleyen bilinçlilik nedir?” sorusuna ise Kirby, şu cevabı verdi:

“Hepinizin de gördüğünü düşünüyorum. Başkan Zelenskiy kurultay üyelerini aradığında konuştukları şeylerden birisi de tayyare da karışma edinmek az daha şimdi ortak tomar takım talebiydi. Dolayısıyla kılıç de hazırlık adına bu yönde ortak arzu olursa bu ne olabilir noktasında ortak kıymetlendirme yapıyoruz. Bu değerlendirmenin de aşırı er aşamalarındayız. Burada ortak geçim caba yok.”

Başka ortak gazetecinin “O devir Polonya hükümetinden değil de Zelenskiy’den mevrut ortak arzu için mi emek vermek yapıyorsunuz?” sorusuna ise Kirby, arsıulusal görüşmelerin detayına girmeyeceğini söyledi.

Polonya'nın Rusya ile harpte bulunan Ukrayna'ya kişi MiG-29'larını vereceği ve buna cevap ise ABD'nin Polonya'ya F-16 vereceği tez edilmişti.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ülkesinin Ukrayna'ya harp uçağı göndermesinin muharebeye dönüşmek anlamına geleceğini belirterek, bu yüzden Ukrayna'ya harp uçağı göndermeyeceklerini duyurmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?