Ekonomi

'Pasif ev' modeli erke tasarrufuyla 5 yılda kendini amorti ediyor

Dış yalıtım, yalıtımlı bap ve ajur sistemleri, yapı kabuğu, mimarlık ayrıntı ve art kazanımlı mekanik havalandırma sistemlerinin bulunmuş olduğu "pasif ev" erke veriminin beraberinde hava değişikliğiyle mücadelede sağlamış olduğu katkılarla dikkati çekiyor.

'Pasif ev' modeli erke tasarrufuyla 5 yılda kendini amorti ediyor
27-10-2021 12:36
27-10-2021 12:36
Gaziantep

Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği (SEPEV) Başkanı Seda Güleç, aut cazibe ve mekanik havalandırma sistemlerini içinde barındıran "pasif ev"lerin kurulum evresindeki maliyetini, erke tasarrufu sebebiyle 5 yılda art katığını söyledi.

Güleç, AA muhabirine, edilgen ev modeli düşüncesince 5 kriterin bulunduğunu, bunların erdemli kurda yalıtım, yalıtımlı ajur ile bap sistemleri, yurt sızdırmaz çatı kabuğu, ısı köprülerinin oluşmasına bariyer mimarlık ayrıntı çözümleri ve ısı art kazanımlı mekanik havalandırma sistemi bulunduğunu söyledi.

Pasif ev kalitesini dünkü projelerde bulunduğu kabil bulunan yapıları düzeltmek düşüncesince de uygulamanın muhtemel olduğuna ayraç fail Güleç, edilgen evlerin birlikte manada geleceğe envestisman olduğuna dikkati çekti.

Pasif habbe huy düşüncesince esirgeyici birlikte ilaç bulunduğunu tabir fail Güleç, "Çocuklarımızı ve torunlarımızı fikren yaşamamız gerekiyor. Doğa esasta bundan böyle alarm veriyor. Dolayısıyla sıkıntıların bugün giriş göstermesinin sebebi esasta yurt değişikliği. O nedenden dolayı tükettiği erke itibarıyla birlikte edilgen ev mensur ettiğiniz devir esasta yurt değişikliğinin önüne ağırbaşlı birlikte halde önceki oluyorsunuz." dedi.

Güleç, edilgen habbe erke tasarrufu açısından karı ve memleket ekonomisine ehemmiyetli yardım sağladığını ve en ceninisakıt ölçüde erke tükettiğinin altını çizerek, "Bugünün koşullarında binanızı yaparken edilgen ev uygulaması yüzdelik 30-40 şimdi birlikte tomar değerli ancak bu yapılar hayat döngüsü içinde aşırı şimdi az erke tükettiği düşüncesince yatırımı 5 sene içinde amorti ediyor. Bu da hesaplı manada aşırı olumlu." diyerek konuştu.

Pasif ev kullanması düşüncesince en şişman sıkıntının muktezi materyallerin karşılanmasında bulunduğunu aktaran Güleç, topluluk adına şehadetname emek vermesi yürüttüklerine ayraç etti.

Bu noktada nice firmayla değini biçiminde olduklarını tamlayan Güleç, derinliğine vadede edilgen habbe mecburi duruma gelebileceğine inandıklarını kaydederek, şu halde konuştu:

"AB'nin 2019'dan itibaren eksiksiz amme binalarını ve 2021 yılından itibaren de dünkü yapılacak topu topu binaları az şimdi bakir erke tüketimli gerçekleştirmek yönünde birlikte maksadı var ve yapıyor. Bu mevzuda dünyada gittiğimiz konferanslarda gördüğümüz hemen hemen bakir enerji, çatı yapmanın en havadan yolu birlikte edilgen ev mensur etmek. Pasif ev dediğimiz binanın özünde enerjiyi tasarruflu değerlendirmek var. Binalardaki erke tüketimini minimuma indirdiğimiz takdirde ve ayrıca bunu da yenilenebilir enerjiden sağlarsak eğer, aşırı şimdi aceleci birlikte halde bakir enerjili binalara ulaşabiliriz."

Güleç, bu çeşit yapılar peyda etmek isteyenlerin 20 Kasım 2020'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanmakta olan rehberden yararlanabileceğini belirterek, bu çeşit işlerin yapılabildiğini her insana açıklamak düşüncesince ilkin amme binalarının mürşit gösteriş oynayabileceğini vurguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?