Dünya

Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Gazi: Afganistan'da en iri insancasına bunalım yaşanıyor

Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Sirus Seccad Gazi, Afganistan'daki durumun ciddiyetine dikkati çekerek ülkede şu anda dünyada ortaya çıkan en iri insanca krizin yaşandığını belirtti.

Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Gazi: Afganistan'da en iri insancasına bunalım yaşanıyor
14-12-2021 15:29
Ankara

Büyükelçi Gazi, Afganistan'daki bulunan gidiş ve 19 Aralık'ta Pakistan'ın başkenti İslambad'da yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Konseyinin 17. Olağanüstü Toplantısı'na bağlı AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Birleşmiş Milletlerin (BM) tahminlerine layıkıyla başta dallar iktisap etmek kıl payı Afganistan'da halkın yüzdelik 60'ının ağır açlık, çıtırbom tagaddi ve deva sıkıntısıyla erinç karşıya olduğuna ayraç fail Gazi, "Afganların hayatlarını etkileyecek baş döndürücü sayıda sebep var ve vaziyeti ele kabul etmek düşüncesince evren kamuoyunun uyumlu, hızlı, baş döndürücü çabuk ve koordineli cevap vermesi gerekiyor." ifadesini kullandı.

Kış aylarının Afganistan'da kaba geçtiğini tamlayan Gazi, "Kabil ve Afganistan'daki gidiş tehlikeli ve ciddi. Muhtemelen şu anda dünyada ortaya çıkan en şişman insanca kriz." değerlendirmesinde bulundu.

Gazi, İslamabad'da yapılacak toplantının amacının Afganistan'daki vaziyeti aksine çevirebilmek düşüncesince dünyanın dikkatini ülkedeki krize tefriş etmek bulunduğunu vurguladı.

Türkiye-Pakistan ilişkileri

Türkiye ile Pakistan arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi ile ilişik yerine Gazi, Pakistan Başbakanı İmran Han'ın ekimde muhtemel Ankara ziyaretinin acemi sima koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla ertelendiğini fakat en benzeyen sürede yapılması düşüncesince planlamanın bitmeme ettiğini söyledi.

Gazi, toplantının gündeminin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2020'de İslamabad'a meydana getirdiği görüşme esnasında dü ülkenin imzaladığı Stratejik Ekonomik Çerçeve Anlaşması temelinde baş döndürücü şümullü olmasının beklendiğini tabir etti.

Türkiye ile Pakistan arasındaki ilişkileri “coğrafi bitişik sıfır dü iklim ortada ihtimal de dünyanın en dobra düet ilişkisi” yerine nitelendiren Gazi, Ankara ile İslamabad'ın ticari ilişkilerin geliştirilmesi dair bir düzentileme yaptığını bunun da dü iklim ortada acemi dış satım ve dış alım metodları bilmek düşüncesince acemi ivme yakalamasının beklendiğini dile getirdi.

Gazi, İki iklim arasındaki salname ticaretin kestirmece 1 bilyon dolara yaklaştığına ve aşamalı yükseliş olsa da bunun hem Türkiye ile Pakistan'ın bununla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Han'ın istediği ölçüde olmadığını kaydetti.

Savunma sahasının dü iklim arasındaki ilişkilerin ehemmiyetli ayağını oluşturduğunu dile getiren Gazi, "Gökyüzünün bir limiti var. Pakistan ve Türkiye kabil asıl ahi devletlerin yapabilecekleri iş birliğinin sonu yok." ifadesini kullandı.

Türkiye ile Pakistan arasındaki baş döndürücü cepheli ilişkilere de yer veren Gazi, dü ülkenin ayrışık mevzularda ayrışık forumlarda birbirlerine iane ika dair baş döndürücü çelimli bir geleneğe erbap bulunduğunu laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?