Dünya

Özbekistan ve Türkiye 5 bilyon dolarlık aut tecim hedefine yaklaşıyor

Özbek-Türk İhracatı Geliştirme Merkezi Başkanı Keskin, "Özbekistan ile Türkiye, aykırı tecim kütlesinin 5 bilyon dolara çıkarılması dair dü diyar cumhurbaşkanları kabilinden belirlenen amaca bu sene birlikte etap hâlâ yaklaştı." dedi.

Özbekistan ve Türkiye 5 bilyon dolarlık aut tecim hedefine yaklaşıyor
09-12-2021 11:20
Taşkent

Özbek-Türk İhracatı Geliştirme Merkezi Başkanı Serdar Keskin, Özbekistan ile Türkiye arasındaki ticari ilgiler ve aut tecim hacmine bağlı AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Son devirde dü diyar arasındaki tecim ve envestisman alanlarındaki iş birliğinin tedricen arttığına dikkati çekici Keskin, bunun sebeplerinden birinin de ülkedeki iş ve envestisman ortamının iyileştirilmesine müteveccih ehemmiyetli adımlar atan Özbekistan'a envestisman ve iş gerçekleştirmek düşüncesince mevrut Türk iş adamları sayısının da açık seviyede artarak çoğalması bulunduğunu söyledi.

Keskin, Ocak-Ekim 2020'de 1 bilyon 654,2 milyon dolar bulunan Özbekistan-Türkiye aut tecim kütlesinin bu senenin ayrımsız devrinde 1 bilyon dolardan ortak tomar çoğalma göstererek 2 bilyon 710,9 milyon dolara ulaştığını belirtti. Keskin, "Türkiye, bu sene ocak-ekim aylarında Rusya'nın peşi sıra Özbekistan ile aut tecim hacmini en baş döndürücü ziyade ikinci diyar oldu." diyerek konuştu.

Bu sene Özbekistan ile Türkiye arasındaki aut tecim kütlesinin geçmiş kere 3 bilyon doları aşacağını dile getiren Keskin, "Özbekistan ile Türkiye, benzeyen senelerde çapraz tecim kütlesinin 5 bilyon dolara çıkarılması dair dü diyar cumhurbaşkanları kabilinden belirlenen amaca bu sene ortak etap henüz yaklaştı." ifadesini kullandı.

Türkiye, Özbekistan'ın en iri 4. ticari ortağı

Özbekistan'ın anadan görme ticari ortaklarının Çin, Rusya ve komşusu Kazakistan bulunduğunu aktaran Keskin, Özbekistan’ın senenin ocak-ekim devrinde Çin ile 6 bilyon 76 milyon dolar, Rusya ile 5 bilyon 866 milyon dolar, Kazakistan ile de 3 bilyon 163 milyon dolarlık aut tecim gerçekleştirdiğini, Türkiye’nin ise bu zamanda bahis konusu devletlerin peşi sıra yüzdelik 8,3'lük payla Özbekistan'ın dördüncü ticari ortağı bulunduğunu vurguladı.

Özbekistan ile Türkiye ortada baş döndürücü istikrarlı ortak ticaretin olduğuna dikkati çekici Keskin, senenin geçmiş 10 ayında Özbekistan'ın Türkiye'ye ihracatının 2020'nin ayrımsız zamanına gereğince yüzdelik 73,3 artarak 1 bilyon 362 milyon dolar, Türkiye'den ithalatının da yüzdelik 55,3 artışla 1 bilyon 348,9 milyon dolar bulunduğunu belirtti. Keskin, bu zamanda Özbekistan’ın Türkiye ile aut tecim fazlalığının 13,1 milyon doları oluşturduğunu anlatım etti.

Keskin, ocak-ekim 2019’da 2 bilyon 52 milyon dolar bulunan düet aut tecim kütlesinin dünkü insan koronavirüsten (Kovid-19) çevre 2020’nin ayrımsız devrinde 1 bilyon 654,2 milyon dolara gerilediğini anımsatarak, bu sene Özbekistan ile Türkiye arasındaki aut tecim kütlesinin baştan artışa geçtiğini ve senenin 10 ayında 2 bilyon 710,9 milyon dolarla Kovid-19 önceleri dönemdeki aut tecim hacmini üstelik geride bıraktığını dile getirdi.

Türkiye’nin Özbekistan’ın ihracatında Çin ve Rusya’nın peşi sıra üçüncü, ithalatında ise Rusya, Çin, Kazakistan ve Güney Kore’nin peşi sıra yüzdelik 6,7’lik payla beşinci bulunduğunu kaydeden Keskin, Türkiye'ye en baş döndürücü bakır, çinko, polietilen ve hav ipliği satan Özbekistan’ın, Türkiye’den de ağırlıklı namına ilaç, araba ve teknoloji, inşaat, uran ve kimyevi mahsulat ithal ettiğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?