Sağlık

Organ bağışına farklı illerde uçurulan dilek fenerleriyle dikkat çekildi

Organ bağışı dair farkındalık peyda etmek hesabına birlikte cenah film film aktiflik düzenlendi. Organ Bağışı Haftası zımnında planlı etkinlikte Organ Nakli Koordinatörleri Derneği, 'Dileğim Bir Yaşam' mesajıyla 8 farklı ilde uzuv gözleyen hastalar ile bu arada dilek fenerle

Organ bağışına farklı illerde uçurulan dilek fenerleriyle dikkat çekildi
10-11-2021 12:11

Organ nakli gözleyen hastalar düşüncesince çalışmalarını sürdüren Organ Nakli Koordinatörleri Derneği (ONKOD), Astellas İlaç Türkiye'nin şartsız katkılarıyla Organ Bağışı Haftası kapsamında ortak kol aktiflik düzenledi. Derneğin; Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, İstanbul, Adana, Erzurum ve Samsun'daki merkezlerinde planlı etkinlikler kapsamında 'Dileğim Bir Yaşam' sloganıyla dilek fenerleri uçurularak uzuv bağışının önemine dikkat çekildi. Organ Bağışı Haftası'nın akıbet haset ise İstanbul'un dü yakasını birbirine bağlayan Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim Köprüleri, uzuv bağışını sembolize fail yeşil nitelik ile aydınlatıldı.

Uzm. Dr. Heppekcan: "26 bin 800 parasız uzuv bekliyor"
Türkiye'de uzuv nakli ile sağlığına kavuşmayı gözleyen kestirmece 26 bin 800 parasız ve hayatını yitirdikten sonraları kullanılmak kıl payı organlarını affeden mecmu 568 bin insan bulunduğunun altını çizen ONKOD Yönetim Kurulu Üyesi Yoğun Bakım Uzm. Dr. Deniz Heppekcan, “Organ nakli ortak devir hepiniz düşüncesince lazım olabilir. Bu sebeple uzuv bağışının önemini ve uzuv gözleyen hastalar düşüncesince ne denli altın bulunduğunu ortak defa elan uyarmak istiyoruz. Dernek kendisine yaptığımız topu topu icraat ve içtimai hata projelerimiz ile yurdumuzdaki uzuv bağışını artırmayı hedefliyoruz. Dernek kendisine bu sene Bursa, İzmir, Ankara, Antalya, Adana kabil illerimizde dilek fenerleri uçurduk. Organ nakli, uzuv yetmezliği bulunan hastalar düşüncesince en dirilik alıcı otama yöntemidir. Nakil yapılacak organlar; kalp, akciğer, böbrek, pankreas, karaciğer, müeddep bağırsak, kas-kemik, mızrap iliği ve katışık dokulardır. Yakın devir içinde karın nakli de gerçekleşti” dedi.

"Bir insan 8 insana dirilik verebilir"
Vefat fail ortak ferdin 8 insana denli uzuv verebileceğini tamlayan Uzm. Dr. Heppekcan, “Yılda 4 bin ile 5 bin 500 yöresinde aktarım yapılmaktadır fakat bu gidişat gereksinimi karşılamıyor. Ülkemiz canlıdan uzuv bağışında Güney Kore ile bu arada önceki tam toprak alıyor. Fakat ölüm fail insandan nakilde aşırı ast sıralarda bulunduğu görülüyor” niteleyerek konuştu.

"Organ bağışı düşüncesince ölüm fail ferdin bellek ölümünün gerçekleşmiş olması gerekiyor"
Organ bağışında bulunabilmek düşüncesince lazım kriterleri de aktaran Uzm. Dr. Heppekcan, 18 yaşını doldurmuş ve akılsal dengesi durumunda bulunan şahısların uzuv bağışında bulunabileceğini söyledi. Uzm. Dr. Heppekcan, “Organ bağışı düşüncesince ölüm fail ferdin bellek ölümünün gerçekleşmiş olması gerekiyor. Beyin ölümü gerçekleşen olgularda behemehâl aileye bağış yapılmasının istenip istenmediğini soruyoruz. Aile, bellek ölümü gerçekleşen ferdin hayattayken organlarını bağışladığını bilmiş bulunduğu takdirde bunu ortak vasiyetname kendisine görüyor ve organların bağışlanmasına müsaade veriyor. Bizler ONKOD kendisine paydaşlar, Sağlık Bakanlığı ve çırçıplak maşer kuruluşları ile beraberce uzuv bağışı düşüncesince sene süresince eğitimler düzenliyoruz” ifadelerini kullandı.

Op. Dr. Hoş: "Organ bağışı, ortak kalıcılık davetidir"
Sağlık Bakanlığı İstanbul (Kuzey Marmara) Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Op. Dr. Gültekin Hoş ise, “Hem edep bilimi bilimi boyutunda meslektaşlarımız düşüncesince aynı zamanda halkımıza erişmek noktasında sene süresince uzuv nakli düşüncesince ameliyat yürütüyoruz. Çünkü uzuv bağışı, ortak kalıcılık davetidir. Kendi bedeninde 80 sene atan ortak kalbin, öldükten sonraları ayrıksı ortak çocukta 80 sene elan atabilmesi demektir” halinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?