Yaşam

Ordu'da zamanı değirmenin taşını dördüncü kuşak döndürüyor

Ordu'nun Gölköy ilçesinde canlı 42 yaşındaki Muammer Çapan dördüncü kuşak yerine ata mesleği değirmenciliği sürdürüyor.

Ordu'da zamanı değirmenin taşını dördüncü kuşak döndürüyor
04-03-2022 13:43
Ordu

Karagöz Mahallesi'ndeki dü taşlı su değirmeni, Çapan'ın iri büyükbabası çeşidinden kestirmece 150 sene ilk faaliyete geçirildi.

Çapan, henüz sonraları değirmeni devralan dedesinin beraberinde çocukken ekol dışındaki vakitlerini değerlendirerek işin inceliklerini öğrendi.

Dedesinin vefat etmesiyle babası ve annesiyle burada etkin Çapan, civar halkının yetiştirdiği mahsulleri anadan görme yöntemlerle değirmende öğütüyor.

4 bebek babası Çapan, AA muhabirine, eş bireyleriyle cemaat çıkmış bulunduğu değirmenlerinde bugünlerde henüz baş döndürücü kendisinin emek harcadığını söyledi.

Yaklaşık 15 sene ilk ölüm fail dedesinin talebesi bulunduğunu tamlayan Çapan, "Çocukken karye okulumuzdan vesile bulduğum sürece buraya geliyordum. O yıllarda dedemden birlikte şeyler öğrendim. O zamanki detayları bitmeme ettiriyoruz." dedi.

Çapan, değme aha bulunduğu kadar bu meslekte de güçlük olduğuna ayraç ederek değme şeye karşın istekle icra ettiği eş mesleğine cemaat çıkmaya mücahede ettiğini aktardı.

Mısır özellikle kazanmak bu şeklinde algı ve darp öğüttüklerini özetleyen Çapan çoğu kez civar sakinlerinden koyu arzu gördüklerini vurguladı.

Çapan, zamanı su değirmenine yörede biricik olmasından çevre rağbetin baş döndürücü olduğuna dikkati çekerek şu şekilde bitmeme etti:

"Özellikle gurbetçiler edebiyat geliyor. O devir baş döndürücü ilgi oluyor. Kalabalık olmakta ve kesintisiz bitmeme ettiriyoruz. Müşterilerimize elimizden geldiğince araştırma görevlisi olmaya çalışıyoruz. Gurbetçiler unlarını öğütüyorlar, İstanbul, İzmit, Amasya kadar yaşadıkları illere götürüyorlar. Almanya'ya, diyar dışına güçlü darı unu gidiyor. Mısır unu eğer olmazsa olmazlardan. Balığa, hamsiye kullanılır. Mısır ekmeği yapılır, çükündür çorbasına katılır."

İleriki yıllarda istemesi biçiminde işini oğluna devretmeyi planladığı anlatım fail Çapan, "Değirmencilik bu yıllarda sert kalmadı. Allah'ın izniyle geleceğe çekmek istiyoruz. İnşallah bizlerden ahir gömlek de bitmeme ettirirse ne bahtiyar bize." diyerek konuştu.

Ununu öğütmeye mevrut 83 yaşındaki Hasan Çıtak ise az henüz değme ay değirmene uğrayıp darı öğüttüklerini anlatarak "Burada değirmende öğütülen un baş döndürücü lezzetli, ekmeği de baş döndürücü iyi olur. Onun düşüncesince bu değirmene harcama geliriz." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?