Sağlık

Omicron'un Delta ve griple belirtileri benzer, bulaşıcılığı hızlı

Kovid-19'un Delta ve Omicron varyantı ile akıbet senelerde sık sık tanıdık influenza (grip) virüsünün belirtileri birbirine enikonu benziyor.

Omicron'un Delta ve griple belirtileri benzer, bulaşıcılığı hızlı
05-01-2022 20:05
Ankara

Son günlerde Kovid-19'un Delta varyantının yanı sıra Omicron varyantı İstanbul özellikle iktisap kılmak kadar diyar genelinde fenomen artışlarına faktör oldu.

Ayrıca kâffesi Türkiye'de mevsimlik grip olaylarında da artma yaşandı. Bu durum, akıllara bu rahatsızlıkların semptomları arasındaki farklılık ve benzerliklerin neler bulunduğu sorusunu getirdi.

Ankara kent Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, üç hastalığın semptomlarının neler bulunduğu ve ne çoğunlukla görüldüğüne bağlı AA muhabirine açıklamada bulundu.

Gribin kalın tanıdık belirtilerinin öksürük, geçit ağrısı, ateş, içki alma organı akıntısı, halsizlik, giriş ağrısı, mafsal ağrısı ve dem darlığı bulunduğunu aktaran Oğuztürk, hapşırığın az görülen, içki ve lezzet kaybının ise aşırı az tanıdık belirtilerden bulunduğunu tabir etti.

Prof. Dr. Oğuztürk, Omicron varyantının kalın tanıdık semptomlarının başlangıcında da öksürük, geçit ağrısı, hapşırık, içki alma organı akıntısı, halsizlik, giriş ağrısı, mafsal ağrısı ve dem darlığının geldiğini, ateşli az görülen, içki ve lezzet kaybının ise aşırı az tanıdık belirtilerinden bulunduğunu kaydetti.

Delta varyantında ise öksürük, geçit ağrısı, ateş, halsizlik, giriş ağrısı, mafsal ağrısı, dem darlığı şikayetlerinin kalın görüldüğüne dikkati çekici Oğuztürk, hapşırık, içki alma organı akıntısı ile içki ve lezzet kaybının az tanıdık semptomlardan bulunduğunu aktardı.

"Şikayetler başladığı andan itibaren PCR testi yaptırılması aşırı önemli"

Oğuztürk, Kovid-19'un dü varyantı ile mevsimlik gribin semptomlarının birbirine aşırı benzediğine dikkati çekerek şöyleki konuştu:

"Üç hastalığın da belirtileri birbirine aşırı benziyor. Bu sebeple farklılık kılmak iyice çetin ve rastgele hastada ayrımlı semptomlar ve huzursuzluklar gözlemliyoruz. Dolayısıyla huzursuzluklar başladığı andan itibaren PCR testi yaptırılması aşırı önemli. Özellikle Omicron varyantı aşırı aceleci yayılmış bulunduğu düşüncesince er devirde sınav yaptırılması ve izole olunması katı aşırı bireyin hastalığa yakalanmasını engellemiş oluyor."

Hekimlerin "Hastalık yok pestil vardır" ilkesi doğrultusunda akıntı ettiğini vurgulayan Oğuztürk, bu yüzden hastayı ayrımlı basar açılarıyla gitmek mecburiyetinde olduklarını, zira tek ummadıkları anda yakınma ve semptomların ortaya çıkabileceğini tabir etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?