Sağlık

Omicron varyantına üzerine 'tedbiri doğrudan bırakmayın' uyarısı

Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, Omicron varyantının bulaşıcılığının faziletli bulunduğunu belirterek, boğunuk ortamlar ilkin edinmek kabil peçe ve ara kuralına uyulması icap ettiğini söyledi.

Omicron varyantına üzerine 'tedbiri doğrudan bırakmayın' uyarısı
20-01-2022 15:21
Edirne

Prof. Dr. Üstündağ, AA muhabirine, Kovid-19 salgınının 2 senedir kâffesi dünyayı bulunduğu kabilinden Türkiye'deki hayatı da negatif etkilediğini tabir etti.

Salgınla mücadelede en sansasyonel silahın telkih bulunduğunu vurgulayan Üstündağ, Kovid-19 aşılarının yaygınlaşmasıyla salgının önceki zamanına nazaran hastalığın el sağlığına bulunan ölümsek etkilerinin azaldığını belirtti.

Üstündağ, toy çıkan varyantların salgının seyrini değiştirdiğini dile getirerek, şu biçimde bitmeme etti:

"Dünya genelinde sansasyonel bulunan Omicron varyantının bulaşıcılığı aşırı yüksek. Dolayısıyla aşılı bile olsak, maske, aralık ve hıfzıssıhha kurallarını dört dörtlük uygulamadığımız vaziyette rahatsızlığı nakil olasılığımız var. Burada en şişman uyarıyı rakamları az da olsa melez yurttaşlarımıza yapmamız lazım. Dünyada bu denli yayılmış kullanması olan, tesirleri ve yan tesirleri bu denli açık açık ortaya çıkan bambaşka birlikte telkih yok. Lütfen bundan sonra aşılarını Bakanlığımızın belirlediği takvim çerçevesinde olsunlar. Hastalansalar bile geniş nakil şansı elde etsinler."

Üstündağ, anımsatma dozunun da ehemmiyetli olduğunu, sakıt antikor seviyelerini çoğaltmak düşüncesince belirlenen takvime layıkıyla vatandaşların aşılarını olması gerektiğine dikkati çekti.

"Kuralları karşılıksız biçimde uygulamalıyız"

Prof. Dr. Üstündağ, mestur ve cıvıl cıvıl ortamlarda kurallara ilkin uyma edilmesinin ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Hastalığa yakalanmamak düşüncesince maske, aralık ve hijyene gerçeklenmiş uyulmalı. Bilhassa mestur ve cıvıl cıvıl ortamlarda bulunmamaya çalışmalıyız. Buralarda kuralları karşılıksız biçimde uygulamalıyız. Aşımızı dört dörtlük olursak, kurallara da uyanıklık edersek, hayattaki salgınların seyrini de menfez önüne alırsak ilkbahar ve yaz aylarıyla bu arada bu salgından şişman seviyede vareste oluruz. Ancak bunun düşüncesince herkesin yardımı gerekli."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?