Sağlık

Omicron varyantı dumağı ve gribal enfeksiyonla paralellik gösteriyor

Omicron varyantında da belirtilerin dumağı ve gribal enfeksiyonla paralellik gösterdiği, bu çeşit semptomlar var ise en azından müşterek imtihan yaptırılması muktezi tedbirlerin katılması düşüncesince güzel olabileceği uyarısında bulunuldu.

Omicron varyantı dumağı ve gribal enfeksiyonla paralellik gösteriyor
10-01-2022 12:09
Diyarbakir

Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Tekin, AA muhabirine, gribal enfeksiyonla benzeri belirtiler yayınlayan Omicron varyantının hem Avrupa'da aynı zamanda vatanımızda görüldüğünü ve aşırı aceleci birlikte halde yayılmaya başladığını söyledi.

Daha hazırlop ve aceleci yayılmış olduğu düşüncesince şita mevsimiyle belirtilerin çocuklarda henüz kesif görüldüğüne ayraç fail Tekin, "Çocuklarda halsizlik, ateş, iğbirar kadar semptomlar görüldüğünde grip, nezlenin indinde Omicron varyantı yahut Kovid-19 olabildiği dimağımızda tutulmalıdır. Anne ve babaların bu mevzuda henüz tetik olmalarını istiyoruz. Özelikle çocuklarda bu cins semptomlar var ise en azından birlikte sınav yaptırılması lazım tedbirlerin katılması düşüncesince henüz güzel olacaktır." sanarak konuştu.

Tekin, anne babalara aşılama hakkı tanımlanan çocuklarına birlikte an ilk aşılama yaptırmaları çağrısında bulunarak, bu mevzuda ana ve babalara iri vebal düştüğünü belirtti.

"Aşı hastaneye yatışı, dip bakıma geçişi engelliyor"

Tekin, amaçlarının aşıyla hastanın yaşamını destek olmak bulunduğunu vurgulayarak, "Aşılarını tamamlamalarının füru düşüncesince koruyuculuğu olacaktır. Bu mevzuda aileler lazım hassasiyeti gösterirlerse en azından ufaklıklara bulaşmasını da engellemiş olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Tekin, "Aşı hastaneye yatışı, dip bakıma geçişi engelliyor. Aşı olanlar rahatsızlığı ferah birlikte halde atlatabiliyor." ifadelerini kullandı.

Aşı olanların da maske, açıklık ve hijyene uyanıklık etmesi gerektiğine ayraç fail Tekin, ateş, halsizlik, iğbirar kadar huzursuzluklar var ise sınav yaptırılmasını önerdiklerini kaydetti.

"Aşılandım, peçe takmamam gerekiyor" yahut "ateşim olsa da griptir" sanarak geçiştirmemek gerektiğine dikkati çekici Tekin, hafife katılması biçiminde virüsün bulaşmaya bitmeme edeceğini aktardı.

"Omicron varyantını alışılagelen enfeksiyonlardan açmak zor"

Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Semih Canpolat da Kovid-19'un Omicron varyantına huzur maske, açıklık ve hijyenin ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

Canpolat, "Omicron varyantını alışılagelen enfeksiyonlardan açmak zor. Omicron varyantı da boğazda ağrı, kaşıntı, döşenmemiş öksürük, adale ağrısı, halsizlik ve acı yapıyor. Çocuklarda bu belirtiler görüldüğünde behemehâl sınav yaptırılmalı." dedi.

Canpolat, peçe ve mesafeye uyanıklık edilmeyen, hareketli ve havalandırılmayan ortamlardan başta evlatların ırak tutulması gerektiğine uyanıklık çekerek, "Beslenmeye, hab düzenine behemehâl uyanıklık etmesi lazım." sanarak konuştu.

"Gribal belirti var ise sınav yaptırılması" önerisi

DÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İlyas Yolbaş ise Omicron varyantında açık namına hadise sayısının artmaya başladığını belirtti.

Varyantın Kovid-19 kadar belirtiler gösterdiğini fakat aşırı ağırbaşlı seyretmediğini dile getiren Yolbaş, başta aşılama hakkı tanımlanan ufaklıklara aşılarının yaptırılması çağrısında bulundu.

Yolbaş, aşının indinde maske, açıklık ve hijyene aşırı uyanıklık edilmesi gerektiğine aksan yaparak, "Omicron varyantı çocuklarda gribe aşırı benzeri semptomlar gösteriyor. Anne ve babalar, çocuklarında rastgele birlikte gribal belirti varsa, behemehâl devir kaybetmeden sınav yaptırsınlar ki minimum hasarla atlatılsın." şeklinde konuştu

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?