Sağlık

Omicron, delta varyantının yerini alabilir

Manisa kent Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Sevil Sapmaz Karabağ, Güney Afrika'dan yayılan omicron varyantı üzerine bilgilendirmelerde bulunarak, “Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi biraz ay içinde vakaların kestirmece yüzdelik 50'sinden mesul olabileceğini

Omicron, delta varyantının yerini alabilir
20-12-2021 13:50

Manisa kent Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Sevil Sapmaz Karabağ, Türkiye'de de görülmeye başlanan omicron varyantı huzur bilgilendirmelerde bulundu. Varyanta huzur öbür güneş tacı virüsler denli aşılama yaptırılmasının ehemmiyetli olduğuna uyanıklık çekici Uzm. Dr. Karabağ, omicronun delta varyantının yerini alabileceğini söyledi. Karabağ, “Varyantın öbür varyantlardan farkını daha baş döndürücü açık bilmiyoruz.

Solunum yolu enfeksiyonuna sefer açan öbür güneş tacı virüslerle birleştirme oluşturarak ortaya çıkmış bulunduğu düşünülmekte. Bu da az buçuk hâlâ bizlere ön planda virüsün bizlere kliniğin teneffüs yolu enfeksiyonu biçiminde geçebileceğini düşündürmekte. Şu an düşüncesince nice Avrupa ülkesinde yayılmış hale geçti. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi de bunun birlikte iki ay içinde vakaların kısaca yüzdelik 50'sinden mesul olabileceğini söylediler. Bu türkiye düşüncesince de anlaşılan hakeza olacak. Çünkü delta varyantı çıktıktan sonradan sporadik (nadir) denli görünürken vakaların yüzdelik 80-90'ından delta varyantı sorumlu. Ülkemizde güzeşte hafta 5 olay İzmir, 1 olay İstanbul'da görüldüğü açıklandı. İlk Güney Afrika'dan bildirildikten sonradan Türkiye'de de temaslı ve gezi öyküsü bulunan kişide bu virüs araştırmaya başlandı” dedi.

“Bulaştırıcılığı fazla, koyu bakımda yatışları az”

Omicron ile ilişik bilgilerin daha açık olmadığını tamlayan Uzm. Dr. Karabağ, “Şu an düşüncesince klinik bilgiler daha baş döndürücü açık değil. 3 haftalık birlikte süreçten geçti. İlk izlenimlere layıkıyla bulaştırıcılığı hâlâ birlikte tomar bulunduğu fakat hastanede yatışların ve koyu bakımların veya teneffüs cihazlarına kapılanma oranları hâlâ düşüt görünmekte. Bu bizim düşüncesince er olmakla bu arada güzel birlikte durum. Bundan da editör bizlere bildirilen 3 ön emek vermek var. Güney Afrika Cumhuriyeti, İsveç ve Frankfurt'ta meydana getirilen çalışmalara layıkıyla 2 düze aşının antikor yalıtımının omicrona huzur yalıtımının hâlâ az bulunduğu fakat rahatsızlığı geçirmiş hesabına 2 düze aşılama olduysa veya 3 düze aşılama olduysa antikor yalıtımının hâlâ birlikte tomar güzel olabileceği gösterilmiş. Bunun hesabına de Avrupa'da konuşulan 3. düze aşının 3 taban indirilmesi bizim devletimizde de gündeme geldi. Sağlık Bakanlığı da bu yönde değişmeyen aldı” niteleyerek konuştu.

Solunum yolu enfeksiyonu bulunduğu düşüncesince tedbirlerin ayrımsız halde bitmeme ettirilmesi icap ettiğini kail Karabağ, “Bu birlikte teneffüs yolu virüsü bulunduğu düşüncesince tahsil edilen önlemler değiştirmeden bitmeme etmeli. Hatta geçmiş izlenimlere layıkıyla bulaştırıcılık deltaya layıkıyla enine boyuna hâlâ erdemli bundan dolayı önlemlere hâlâ birlikte tomar uyanıklık edilmesi gerekiyor. Kalabalık ortamlara girilmemesi, peçe ve resmiyet kurallarına uyulması baş döndürücü önemli. Aşı editör ki burada baş döndürücü hâlâ önemli. Toplumumuzun birlikte bölümü 3 düze aşılama birlikte bölümü da 2 düze aşılama yaptırdı. Hiç aşılama yaptırmayanlara da 3 düze yaptırılması gerekiyor. 3. Dozların da, 2 düze Biontech olanların 3 ay geçtiyse behemehâl 3. dozlarını yaptırmaları gerekiyor. 3 düze Sinovac ergin olanlara da Sağlık Bakanlığının açıklamış bulunduğu hale layıkıyla 3 düze aşılama ergin olanların da 4. dozları behemehâl yaptırmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kalabalık ortamlardan ırak durulması gerektiğine aksan özne Karabağ, “Kalabalık ortamlar, havalandırması ehliyetsiz de ortamlar olabileceği düşüncesince beklenen bulunduğu derece girilmemeli giriliyorsa da maskeye baş döndürücü uyanıklık edilmeli. Kısa müddette de işimiz burada bitirilmeli. Hiç aşılama yaptırmamışlar hala var. Mutlaka aşılarını yaptırmalılar. Gebelerin başta bu mevzuda tetik davranıp aşılarını olmaları gerekiyor. 3 düze niteleyerek boşlama etmeyip 4. anımsatma dozlarını behemehâl yaptırmaları gerekiyor. Yaşlı ve dokunmabana hastası denli grupların da behemehâl 4. düze aşılama yaptırmaları öneriliyor. Şu an bizim de Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği kendisine 4. dozu Biontech öneriyoruz” dedi.

Aykut Yeniçağ - lider Aydın
 

İLGİLİ HABER
Omicron mutasyonu 89 ülkede belirleme edildi Omicron mutasyonu 89 ülkede belirleme edildi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?