Sağlık

Omicron, aşısızlar ve aşısız ek rahatsızlığı olanlarda Delta üzere ölümsek olabiliyor

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Hakan Akelma, "Vatandaşlarımız aşıya bulunan ilgilerini bitmeme ettirsinler, aşılarını tamamlasınlar. Aşısızların pikini yaşayacağız." dedi.

Omicron, aşısızlar ve aşısız ek rahatsızlığı olanlarda Delta üzere ölümsek olabiliyor
12-01-2022 12:34
Diyarbakır

Anestezi ve Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Akelma, AA muhabirine, 17 Aralık 2020'de Kovid-19 ile savaşım ederken testinin artı çıktığını, durumunun ağırlaşması karşı fariza icra ettiği hastanenin koyu iş servisinde otama dibine alındığını söyledi.

Yoğun iş servisinde 15 gündüz kaldığını, ağır ortak fasıl geçirdiğini özetleyen Akelma, hastalandıktan sonraları Kovid-19 hastalarının neler çektiğini yaşayarak hissettiğini belirtti.

"O devirde hastaların yaşadıklarını azda olsa doktor çor bilgisi yaklaşımıyla anlıyorduk fakat hasta olduğumda hastaların gerçekte ne hissettiğini elan yakından gördüm. Empati duygularım elan baş döndürücü arttı. Solunum problemi çektiklerinde neler yaşadıklarını baş döndürücü güzel anlamış olur oldum." ifadelerini kullanan Akelma, tedavisinin arkası sıra görevinin başına döndüğünü söyledi.

Son 1 yılda kısaca 2 bin 500 hasta

Geçen sene ağustos ayında Delta varyantının pikini yaşadıklarını anlatım fail Akelma, esenlik personelleri yerine yılmadan salgınla mücadeleye bitmeme ettiklerini kaydetti.

Doç. Dr. Akelma, sonuç ortak sene içinde kısaca 2 bin 500 Kovid-19 hastasının hastanede otama gördüğüne dikkati çekerek, şöyleki konuştu:

"Bunların iri ortak çoğunluğu koyu bakıma geldi. Hastaların kısaca yüzdelik 20'sini kaybettik. Yoğun iş mücadelesinde uygun hastalarla muhatap olduk. Hastaların gelişigüzel halini görebildik, acılarını hissedebildik. Salgında 2 yılı geride bıraktık ve rahatsızlığı elan güzel tanıdık. Hastalıkla mücadeleyi biliyoruz."

Aşı, sağlıkçılara güdeleme sağladı

Salgının geçmiş devrinde esenlik mensubu dostlarını kaybettiğini dile getiren Akelma, dostlarını kaybetmenin üzüntüsünden ortak gündüz koyu bakımda ağladığını kaydetti.

Akelma, "5 doktor arkadaşımı kaybettim. Bu ateş dayanılmazdı. Ben de o devirde Kovid-19 oldum. Daha sonraları aşıların çıkmasıyla doktor arkadaşlarımızın ve sağlıkçılarımızın hastalanması ve ölümleri durdu. Bu bizlere güdeleme sağladı." diyerek konuştu.

Aşı çalışmalarıyla yoğunluklarının bölümsel yerine azaldığını özetleyen Akelma, Kovid-19'a ilişkin muhtelif varyantların ortaya çıktığını, Güney Afrika menşeli Omicron varyantının da baş döndürücü çabuk bulaştığını, bu varyantın Türkiye'de ve dünyada olay sayılarının çabucak artmasına münasebet bulunduğunu söyledi.

"Hasta sayısının artırmasından akıl duyuyoruz"

Omicron'un koyu iş hastalarını baş döndürücü artırmadığı anlamında mevrut geçmiş bilgilerin bulunduğunu tamlayan Akelma, şöyleki dedi:

"Ağır geçirilmez diyerek düşünüyoruz fakat aşısızların gine ortak pikiyle karşılaşabiliriz zira Omicron aşısızlar ve aşısız ek rahatsızlığı bulunan şahısda bire ortak Delta varyantı denli can alıcı ve o denli ölümcül. Aşısızların pikini yaşayacağız ve uğramayacağı ev kalamayacağını düşünüyoruz. Omicron ile ilişik bilgiler hâlâ sınırlı. Hasta sayısının artırmasından akıl duyuyoruz. Neredeyse hastalığın uğramayacağı ev olmayacaktır. Bu da oransal yerine ihtimal hastanelere yatışları da artırabilir."

Akelma, vatandaşlara aşılama yaptırmaları çağrısında bulunarak, "Vatandaşlarımız aşıya bulunan ilgilerini bitmeme ettirsinler, aşılarını tamamlasınlar. Aşısızların pikini yaşayacağız. Artık bu çor Omicron'la beraberce aşısızların pandemisi olacak." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?