Dünya

NATO Savunma Bakanları Toplantısının evvel güneş oturumları tamamlandı

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında planlı NATO Savunma Bakanları Toplantısının evvel güneş oturumları tamamlandı.

NATO Savunma Bakanları Toplantısının evvel güneş oturumları tamamlandı
21-10-2021 21:15
Brüksel

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO ülkelerinin defans bakanlarının toy ve eksiksiz müşterek defans planını onayladığını, ittifakın yetenek hedefleri üstünde uzlaştığını, Rusya ve Afganistan kadar mevzuları ele aldıklarını belirterek, "Özellikle ABD ve öteki müttefiklerin gerektiğinde Afganistan'daki yıldırı gruplarını engin dövme olanağı bulunuyor." dedi.

Stoltenberg, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında planlı NATO Savunma Bakanları Toplantısının önceki gününün bitiminde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İlk günkü oturumlarda caydırıcılık ve defans halini ele aldıklarını aktaran Stoltenberg, şimdi kompleks ve kompetitif müşterek dünyaya ahenk sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Bakanların bugünkü görüşmede krizlerde ve çatışmalarda NATO'yu savunacak eksiksiz toy müşterek planı onayladıkları bilgisini sağlayan Stoltenberg, buradaki görevin akla yatkın kuvvetleri akla yatkın sürede akla yatkın yerde konuşlandırmak bulunduğunu kaydetti.

Stoltenberg ayrıca, bakanların ittifakın yetenek hedefleri üstünde uzlaştığını, bunun NATO Savunma Planlama Sürecinin parçası bulunduğunu anlatım etti.

Avrupa'ya toy çekirdeksel roket yok

Rusya'nın roket sistemleri tehdidine verilebilecek karşılıkları ele aldıklarının, Rusya'nın istikrarsızlaştırıcı tavrını NATO'nun tekrarlamayacağının altını çizen Stoltenberg, şunları söyledi:

"Avrupa'ya karada konuşlu toy çekirdeksel roket önerge niyetimiz bulunmuyor. Bu tehditlere yanıt hasretmek düşüncesince muvazeneli müşterek siyasal ve askeri paket uyguluyoruz. Bu, iklim ve roket sistemlerimizde ağır iyileştirmeleri, 5. evlat harp uçaklarıyla konvansiyonel imkanlarımızın güçlendirilmesini, tatbikatlarımızın ve istihbaratımızın uyumlandırılmasını ve çekirdeksel caydırıcılığımızın etkinliği ile amade tutulmasında iyileştirmeleri içeriyor."

"Terör grupları engin da vurulabilir"

Bakanların bugün Afganistan'ı da konuştuğunu aktaran Stoltenberg, NATO'nun ülkeden çekilmesinden çıkarılacak dersler dair fikir alışverişi yapıldığını, öğüt emisyon periyodunun bitmeme ettiğini, Afganistan'ın baştan yıldırı yuvası bulunmasına gönül rahatlığı uyanık olacaklarını bildirdi.

Stoltenberg, "Özellikle ABD ve öteki müttefiklerin gerektiğinde Afganistan'daki yıldırı gruplarını engin dövme olanağı bulunuyor. Bu da yıldırı saldırısı planladığını, düzenlediğini gördüğümüz yıldırı gruplarını darbelemek düşüncesince sahada binlerce er bulundurmak durumunda olmadığımız anlamına geliyor." diyerek konuştu.

Taliban'ı insanoğlu hakları, terörün baştan canlanması ve çırçıplak maşer müesseselerinin sakıncasız geçişlerin sağlanması mevzularından mesul tutacaklarını vurgulayan Stoltenberg, ülkeden boşaltma edilen Afganların baştan yerleştirilmelerinin de görüşmede konuşulmuş olduğu bilgisini verdi.

Stoltenberg, Afganistan'dan tahliyelerde Türkiye, ABD, Norveç, İngiltere, Almanya kadar müttefiklerin ehemmiyetli gösteriş oynadığını söyledi.

AB'nin defans çabaları

Stoltenberg, AB ülkelerinin savunmada öz imkanlarını çoğaltması mevzusundaki istifham üzerine, "Kuvvetlerin amade tutulması, toy olanaklar sağlanması kadar mevzularda AB'nin defans çabalarını kıvançla karşılıyorum." diyerek konuştu.

NATO ile AB ortada rakiplik bulunmadığını, AB'nin çabalarının NATO'yu mütemmim bulunduğunu tamlayan Stoltenberg, "Önemli bulunan şudur. Kuvvetlerin hazırlığının artırılması, bunların millî amaç ve operasyonların yanı esna NATO dizi eylem ve misyonları düşüncesince de amade tutulması anlamına gelmektedir." ifadesini kullandı.

Stoltenberg, Avrupa ile Kuzey ABD ortada çatlama olup bulunmadığı ve AUKUS ortaklığı ile alakalı değerlendirmesinin sorulması üstüne de şunları söyledi:

"Müttefikler ortada arada sırada düet farklılıklar, anlaşmazlıklar olanaklı fakat NATO herhangi müşterek devir anne fariza üstünde birleşme, beraberce çalışıp ittifakı ihya olanağına sahiptir. Asya Pasifik'te gördüklerimiz, Çin'in yükselişi kadar gelişmeler Avrupa ve Kuzey Amerika'nın NATO içre birlikteliğini şimdi da ehemmiyetli kılmaktadır."

Karadeniz

Stoltenberg, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Brüksel'deki toplantıya Karadeniz sahasından geldiğinin hatırlatılarak, "NATO'nun alanda şimdi aşkın enerjisini görebilir miyiz?" sorusuna şu şekilde yanıt verdi:

"Karadeniz'de mevcudiyetimizi artırdık. Çünkü Karadeniz NATO düşüncesince mühim ehemmiyet taşımaktadır. Türkiye, Romanya ve Bulgaristan iktisap etmek neredeyse 3 ehemmiyetli NATO müttefikinin kıyısı bulunmaktadır. Gürcistan ve Ukrayna kadar dü ehemmiyetli ortağımız var. Kırım'ın gayrikanuni ilhakı ve Rusya'nın Karadeniz'de agresif tavrını gördük. Bu sebepten alanda kara, iklim ve çokluk mevcudiyetimizi artırdık. Sadece varoluş artırımıyla değil, ayrımsız sürede gerektiğinde hızlıca çelim irsal yeteneği karışma şimdi aşkın ne yapabileceğimizi daim değerlendiriyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?