Dünya

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın geçmiş güneş oturumu tamamlandı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna ile ilgilendiren niyetlerinde kapalılık olduğunu, anlaşma yerine en kötüsüne mücehhez olmaları icap ettiğini söyledi.

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın geçmiş güneş oturumu tamamlandı
30-11-2021 21:45
Riga

Letonya’nın başkenti Riga’da planlı NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın geçmiş gündüz oturumu yapıldı.

Yarın bitmeme edecek görüşmede Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu anabolizma etti.

İlk gündüz oturumu huzur matbuat toplantısı düzenleyen Stoltenberg, ahit Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri hareketliliği ve Belarus mevzularını ele aldıklarını söyledi.

Stoltenberg, "Rusya’nın niyeti huzur kapalılık var. Niyetleri değişebilir. Saldırı ihtimalinin ne bulunduğunun önemi yok. En kötüsüne tedarikli olmalıyız." dedi.

Rusya'nın hâlâ ilkin Gürcistan ve Ukrayna kabilinden devletlere huzur çelim kullandığını hatırlatan Stoltenberg, bunu gine yapabileceğini belirtti.

Stoltenberg, "NATO kendisine Rusya’yı rastgele birlikte saldırganlıktan caydırmak neredeyse bütünlük içindeyiz. Rusya’ya saydam olması ve gerginliği düşürmesi düşüncesince davet cihazı yapıyoruz. Ukrayna’ya huzur rastgele birlikte agresif tutumun faziletkâr maliyeti, ağırbaşlı kazançlı ve siyasal neticeleri olacaktır." niteleyerek konuştu.

2014’te Rusya’nın Kırım’ı gayrikanuni ilhakı sonrası Moskova’nın NATO üyeleri çeşidinden müeyyide uygulanmasını hafife aldığını tamlayan Stoltenberg, "Bu el de üstünde durduğumuz benzeşim tedbirler, mümkün tercihler bulunuyor lakin detaylarına tahavvül etmek istemiyorum." dedi.

Stoltenberg, toplantının yarınki bölümünde Gürcistan ve Ukrayna dışişleri bakanlarıyla mevzuyu ele almaya bitmeme edeceklerini belirterek, Rusya’ya diyalog çağrısında bulundu.

Ukrayna’nın NATO’ya alınması meselesi için suali cevap veren Stoltenberg, bu ülkenin Avrupa-Atlantik entegrasyonunu ve NATO üyelik dönemini desteklediklerini söyledi.

Stoltenberg, "NATO üyesi edinmek düşüncesince ittifakın standartlarının karşılanması ve 30 üyenin oy donanması gerekli. Buradaki siyasal ileti ise şudur; Rusya’nın tek halde bu sürece karışan olma hakkı yoktur. Ukrayna ari ve hükümran birlikte ülkedir. Her hükümran ülkenin kişi yöntemini seçilmiş hakkı vardır." ifadesini kullandı.

Belarus’un Rusya ile Ukrayna sınırında askeri manevra yapacağına müteveccih açıklaması huzur değerlendirmesi sorulan Stoltenberg, "Rusya ve Belarus’un kişi topraklarında manevra ika hakları vardır. Ancak bunu yaptıklarında saydam olmak, provokasyondan çekinmek zorundalar. Şu anda saydamlık göremiyoruz. Sınırda güçlerin alışılmamış halde yoğunlaştığını ve agresif birlikte söyleyiş görüyoruz." karşılığını verdi.

Stoltenberg, Ukrayna sınırındaki gelişimleri yakından izlediklerini, ihsas paylaştıklarını ve hali değerlendirdiklerini tabir etti.

Bir yandan da Ukrayna’ya siyasi, askeri ve kazançlı destekte bulunduklarını aktaran Stoltenberg, "Ukrayna’nın silahlı kuvvetlerini perçinlemek bu ülkeye kendini savunması düşüncesince iane etmenin birlikte yoludur. Biz Ukrayna’nın kendini defans hakkını destekliyoruz." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?