Dünya

Myanmar'da vuruş önderi General Hlaing, ASEAN'ın sulh planını destekleyecek

Myanmar'da darbeyle yönetimi ele nâkil General Min Aung Hlaing, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliğinin çarpış karşıtı gruplarla sulh planını destekleyeceği bildirildi.

Myanmar'da vuruş önderi General Hlaing, ASEAN'ın sulh planını destekleyecek
08-01-2022 13:33
Ankara

Myanmar basınındaki habere göre, Hlaing, ülkesini görüşme fail Kamboçya Başbakanı Hun Sen ile ASEAN'ın sulh planını görüştü.

Görüşmenin arkası sıra meydana getirilen eş bağlanmış açıklamada, Hlaing'in cıvıl cıvıl ve vuruş karşıtları ortada diyalog sürecindeki faaliyetlerinde ASEAN'ın çevrim başkanı Hun'a araştırma görevlisi olabileceği kaydedildi.

Hlaing'in başkaca budunsal gruplarla meydana getirilen ateşkesi sene sonuna derece uzatacağı da anlatım edildi.

Hun da Myanmar'ın ASEAN zirvelerinde gine arazi alması yönündeki niyetini vurguladı.

ASEAN liderlerinin, bahis konusu sulh planının kesinlikle yürütüleceği ve detaylarına bağlı Başbakan Hun ile musahabe yapması bekleniyor.

Hun, 15 Aralık 2021'de, Kamboçya Dışişleri Bakanı Prak Sokhonn'u ASEAN'ın Myanmar hususi Elçisi namına atayacağını söylemişti.

Kamboçya, 10 üyeden oluşan ASEAN blokunun başkanlığını Ekim 2021 devralmıştı.

Myanmar'da askeri yönetim, ASEAN Zirvesi'ne çağırma edilmemişti

ASEAN, 16 Ekim'de Myanmar'ın askeri önderi General Min Aung Hlaing'in örgütün bu yılki zirvesine katılmasına müsaade vermeyeceğini, namına "siyasi sıfır eş temsilcinin" çağırma edileceğini duyurmuştu.

Myanmar'daki askeri yönetimin, ülkedeki diyalog ve gerilimi kısıntı vaatlerini namına getirmemesi ve siyasal krizin çözümü düşüncesince tayin edilen ASEAN hususi Elçisi Erywan Yusuf'un yatık önder Aung San Suu Çii ve öbür mevkuf isimlerle görüşmesini yasaklaması, kararın gerekçeleri ortada gösterilmişti.

Myanmar'daki askeri yönetim, kararın manzara kırıklığıyla karşılandığını belirtmişti.

Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020'deki umumi seçimlerde alavere dalavere yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasal gerginlik yaşanmasının arkası sıra 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili önderi ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii özellikle iktisap etmek üzere, sert aşırı mezun ve kuvvet partisi yöneticisini gözaltına almış ve eş yıllığına yılgı çözüm duyuru etmişti.

Myanmar ordusunun vuruş karşıtı protestocu ve asi gruplara silahlı müdahalesi kararı bugüne derece 1000'in üstünde ad yaşamını kaybetti, binlerce kılık gözaltına alındı.

Ülkede serbest katılımlı gösteriler sürerken yukarı düzem hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına bitmeme ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?