Dünya

Myanmar'da çarpış önderi General Hlaing, ASEAN'ın sulh planını destekleyecek

Myanmar'da darbeyle yönetimi ele nâkil General Min Aung Hlaing, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliğinin çarpış karşıtı gruplarla sulh planını destekleyeceği bildirildi.

Myanmar'da çarpış önderi General Hlaing, ASEAN'ın sulh planını destekleyecek
08-01-2022 13:33
Ankara

Myanmar basınındaki habere göre, Hlaing, ülkesini görüşme fail Kamboçya Başbakanı Hun Sen ile ASEAN'ın sulh planını görüştü.

Görüşmenin peşi sıra meydana getirilen kuma bağlanmış açıklamada, Hlaing'in kargaşa ve çarpış karşıtları ortada diyalog sürecindeki faaliyetlerinde ASEAN'ın fasıl başkanı Hun'a araştırma görevlisi olabileceği kaydedildi.

Hlaing'in başkaca budunsal gruplarla meydana getirilen ateşkesi sene sonuna denli uzatacağı da tabir edildi.

Hun da Myanmar'ın ASEAN zirvelerinde esasen toprak alması yönündeki niyetini vurguladı.

ASEAN liderlerinin, bahis konusu sulh planının ne yürütüleceği ve detaylarına bağlı Başbakan Hun ile müzakere yapması bekleniyor.

Hun, 15 Aralık 2021'de, Kamboçya Dışişleri Bakanı Prak Sokhonn'u ASEAN'ın Myanmar hususi Elçisi namına atayacağını söylemişti.

Kamboçya, 10 üyeden oluşan ASEAN blokunun başkanlığını Ekim 2021 devralmıştı.

Myanmar'da askeri yönetim, ASEAN Zirvesi'ne çağırma edilmemişti

ASEAN, 16 Ekim'de Myanmar'ın askeri önderi General Min Aung Hlaing'in örgütün bu yılki zirvesine katılmasına müsaade vermeyeceğini, adına "siyasi sıfır müşterek temsilcinin" çağırma edileceğini duyurmuştu.

Myanmar'daki askeri yönetimin, ülkedeki diyalog ve gerilimi kısıntı vaatlerini adına getirmemesi ve siyasal krizin çözümü düşüncesince tayin edilen ASEAN hususi Elçisi Erywan Yusuf'un yatık reis Aung San Suu Çii ve öteki vakfedilmiş isimlerle görüşmesini yasaklaması, kararın gerekçeleri ortada gösterilmişti.

Myanmar'daki askeri yönetim, kararın görüntü kırıklığıyla karşılandığını belirtmişti.

Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020'deki umumi seçimlerde alavere dalavere yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasal gerginlik yaşanmasının peşi sıra 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili önderi ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii özellikle iktisap etmek üzere, sert baş döndürücü izinli ve kuvvet partisi yöneticisini gözaltına almış ve müşterek yıllığına dehşet çözüm anons etmişti.

Myanmar ordusunun çarpış karşıtı protestocu ve başkaldıran gruplara silahlı müdahalesi kararı bugüne denli 1000'in üstünde ad yaşamını kaybetti, binlerce fotoğraf gözaltına alındı.

Ülkede degaje katılımlı gösteriler sürerken yukarı düzem hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına bitmeme ediliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?