Ekonomi

Müteahhitlerden 2022'de dünya haricinde 30 bilyon dolarlık iş hedefi

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, "2022'de ülke haricinde 30 bilyon dolar toy iş hacmini aşmayı hedefliyoruz." dedi

Müteahhitlerden 2022'de dünya haricinde 30 bilyon dolarlık iş hedefi
04-01-2022 14:35
Ankara

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, global ekonomide gerçekleşecek toparlanma ve müstevli şartlarında sağlanacak iyileşmeyle baş başa müeccel madun ve üstyapı projelerinin, müteahhitler düşüncesince ehemmiyetli fırsatlar yaratacağını belirterek, "2022'de diyar haricinde 30 bilyon dolar toy iş hacmini aşmayı hedefliyoruz." dedi

Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla Birliğin Merkezi'nde meydana gelen "Yurt dışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri 2021 Yılı Değerlendirmesi" programının açılışında mütekellim Eren, piyasaya bağlı değerlendirmelerde bulundu.

Eren, güzeşte sene salgının mahsus seviyede arama dibine katılması ve arazi yağı fiyatlarında tanıdık artışın etkisiyle diyar dışı pazarlar ve üstencilik hizmetlerinde diriliş bulunduğunu söyledi.

Müteahhitler, mühendisler ve işçilerin herhangi ortak güçlükle mücadeleyi sürdürdüğünü özetleyen Eren şu şekilde bitmeme etti:

"Dünyada ortak bellik biçimine mevrut Türk müteahhitliği konumunu zaafa uğratmamak ve hâlâ faziletli seviyelere haiz olmak gibi diyar dışı faaliyetlerine müteveccih ortak 'Akreditasyon Sistemi'nin lazım bulunduğunu düşünüyoruz. Bu sistemin, kamu-özel bölüm iş birliğiyle belirlenecek mali, fen ve performansa alakadar afaki kriterler çerçevesinde Ticaret Bakanlığımız öncülüğünde yaşama geçirilmesini istek ediyoruz."

Eren, müstevli belirsizliğinin ortaya çıkan toy varyantlarla sürdüğünü, gelişen döllenme ve deva çalışmalarının ise geleceğe müspet bakmalarına olanak sağladığını anlatım etti.

Bu sene global ekonomide gerçekleşecek toparlanma ve müstevli şartlarında sağlanacak iyileşmeyle baş başa müeccel madun ve üstyapı projelerinin, müteahhitler düşüncesince ehemmiyetli fırsatlar yaratacağını bildiren Eren, küsurat arazi yağı fiyatlarının toy planların üstlenilmesi düşüncesince sponsor olacağını söyledi.

Eren, bu yılki hedeflerine ilişkin, "Salgının bahara denli bariyer olmaktan çıkacağı arzusu ile 2022'de diyar haricinde 30 bilyon dolar toy iş hacmini aşmayı hedefliyoruz. Orta vadede de bu rakamı 50 bilyon dolar seviyesine döşemek uğrunda olduğumuzu ifşa etmek istiyorum. Ortaya koyduğumuz bu hedef, ayrımsız sürede yapım materyali ihracatımızın ayrımsız miktarda artırılması demektir. Yurt dışı projelerimizde istihdam edilen Türk iş gücü sayısını, halihazırdaki 25-30 binler düzeyinden baştan 100 bine boşaltmak en rüçhan hedefimizdir." değerlendirmesinde bulundu.

EFCA’nin Genel Kurulu ve Kongresi 9-10 Haziran’da İstanbul’da yapılacak

Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliğinin (TürkMMMB) Başkanı İrfan Aker de ekonominin lokomatif görevi haiz TMB'nin üyelerinin herhangi ortak güzeşte güneş muvaffakiyet ve güvenirliklerinin arttığını söyledi.

Birlik olarak, TMB üyelerine asistan olmaya, önünü açmaya ve onlarla baş başa çalışkanlık göstererek Türkiye’ye ek bedel kazandırdıklarını bildiren Aker, Kovid-19 salgının tesirinin azalması yerinde Türkiye’nin danışmanlık dair hâlâ gelecek seviyelere geleceğini kaydetti.

Aker, Birliğin, Müşavir Mühendisler Uluslararası Federasyonu (FIDIC) ve Avrupa Müşavirlik Mühendislik Birlikleri Federasyonunun (EFCA) üyesi dolduğunu anımsatarak, “EFCA’nin Genel Kurulu ve Kongresi’nin 9-10 Haziran’da İstanbul’da yapılacağını sizler ile öldürmek isterim.” dedi.

Türkiye’deki şişman planların kendilerine sağlamış olduğu referanslara dikkati çekici Aker, bu referanslarla diyar dışındaki işlerde öbür şirketlerin önüne geçtiklerini bildirdi.

Afrika devletleri öne çıktı

Öte taraftan Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Türk müteahhitlerin güzeşte sene diyar haricinde üstlendikleri plan bedeli 29,3 bilyon dolara ulaştı. Bu rakam, 2020 senesinde 15,2 bilyon dolar, 2019'da 19,4 bilyon dolar, 2018'de 22,8 bilyon dolar, 2017 senesinde 17,4 bilyon dolar adına gerçekleşmişti.

Türk müteahhitlerin güzeşte sene diyar haricinde üstlendiği iş ücretinde Rusya önceki tam toprak alırken, bu ülkede 11 bilyon 189 milyon dolarlık iş üstlenildi. Rusya'yı, 3 bilyon 620 milyon dolarlık plan bedeliyle Irak, 1 bilyon 908 milyon dolarlık bedelle Tanzanya, 1 bilyon 598 milyon dolarlık plan bedeliyle Ukrayna ve 1 bilyon 353 milyon dolarlık bedelle Zambiya izledi. Zambiya'yı 944 milyon dolarlık plan bedeliyle Kazakistan, 926 milyon dolarlık plan bedeliyle Güney Sudan, 916 milyon dolarlık plan bedeliyle Türkmenistan strateji etti. Listede, 845 milyon dolarlık iş üstlenilen Cezayir ile 780 milyon dolarlık iş üstlenilen Polonya da dikkati çekti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?