Sağlık

Mesafenin korunamadığı belirgin bölgelerde da maske takılması önerisi

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, mesafenin korunamadığı açıkça bölgelerde maske kullanımının, camianın sağlığı açısından yarayışlı bulunduğunu belirtti.

Mesafenin korunamadığı belirgin bölgelerde da maske takılması önerisi
04-03-2022 11:23
İstanbul

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı ve İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi de olan Serap Şimşek Yavuz, Kovid-19 ile ilişik dünkü kararları AA muhabirine değerlendirdi.

Salgının bitmeme ettiğini hatırlatan Yavuz, ülkelerin, alacakları önlemleri belirlerken günce fenomen ve ahiret yolculuğu sayılarını, sınav pozitiflik ve hastanedeki yatış rakamlarını dikkate aldığını anlattı.

Prof. Dr. Yavuz, sonuç aylarda devletlerin toplumdaki bunalmayı da delik uğrunda bulundurarak tedbirleri gevşetme zımnında girdiklerini anlatım ederek, "Bilim dünyası olarak, ilmî gerçekleri değerlendirdiğimiz devir bunun düşüncesince er bulunduğunu düşünüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Yeni düzenlemelerin peşi sıra da boğunuk bölgelerde maskelerin çıkartılamayacağını hatırlatan Yavuz, şu şekilde konuştu:

"Özellikle mesafeyi koruyamadığımız okul, otobüs, şişko transfer üzere bölgelerde (maske takmamak) beklenir değil. Buralar aşırı kalabalık. Burada havalandırmanın dobra olma olasılığı filhakika yok. Bir kere, resmiyet korunamıyor. Aynı sürede KLİMİK Derneğinin Başkanıyım. Yaklaşık 3 bin enfeksiyon rahatsızlığı ve klinik uzmanını da asimilasyon ediyorum. Dernek yerine görüşümüz de bu şekilde. Yani pandeminin bitmeme ettiğini düşünüyoruz ve boğunuk bölgelerde maske kullanımına bitmeme etmeliyiz. Çünkü enfeksiyonun yayılımı, ölümler bitmeme ediyor. Açık bölgelerde da resmiyet korunamıyorsa -futbol maçları buna dayanıklı verilebilir- kişilerin maske kullanmasının, kişi ve maşer sağlığı açısından müfit bulunduğunu söylüyoruz."

Omicron varyantında dobra senaryo, biçimsiz senaryo

Kararlar alınırken Omicron varyantında fenomen sayısının azalacağı, güzün da ferah değişerek bundan hakeza hâlâ bir tomar insanı etkilemeyeceği varsayımıyla cereyan edildiğini korumak için çaba sarfeden Yavuz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu bir hipotezdir. Bu virüs en gene bu yana bizlere aşırı sürprizler yaptı. Değişme kapasitesinin bulunduğunu biliyoruz. Bu dobra senaryonun birlikte biçimsiz senaryolar da var; 'Daha virülans bir virüs ortaya çıkabilir. Bağışıklıktan kaçabilir.' diye. Şu an aşılar yeteri kadar düze yapmış olursanız Omicron'dan da koruyor. Ama aşıdan ağız ağıza kaçan bir değişke olabilir. Bilim çevreleri bu biçimsiz senaryoları da behemehâl değerlendirmek, bunların üstünden cereyan etmemiz, aşırı dümdüz önlemleri de bitmeme ettirmemiz icap ettiğini düşünüyor. Dünyada devletleri yönetenler de o müspet senaryodan görmek istiyorlar."

"Ek düze aşısını yaptırmayanlar düşüncesince tehlikeli"

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Türkiye'deki Kovid-19 vakalarının yüzdelik 98'inden fazlasının Omicron varyantı bulunduğunu vurguladı.

Son çağda yaşamını kaybedenlerin az hâlâ tamamının Omicron kaynaklı bulunduğunu anlatım fail Yavuz, "Omicron varyantı eskisine gereğince hâlâ az kazalı olsa güçlü gene de iyice kazalı bir hastalık. Gripten hâlâ kazalı bir hastalık. 200 ferdin ölmesi hakkıyla aşırı faziletkâr bir rakam. 'Omicron hafifledi, kafamıza takmayalım.' hakeza bir gidiş yok. Özellikle ek düze aşısını yaptırmamış ve riskli bulunan şahıslar düşüncesince aşırı tehlikeli." uyarısında bulundu.

Yavuz, İstanbul'da Omicron maça yaptıktan sonraları fenomen sayılarının düşüşe geçtiğini, sonuç 2 haftadır bu düşüşün sürdüğünü ve hastaneye ayaktan başvurularda açık bir eksilme bulunduğunu anlattı.

Serap Şimşek Yavuz, sınav pozitiflik oranının da yüzdelik 15'ler yöresinde seyrettiğini aktardı.

- "Hastanede otama görenlerin şişman kısmı, kem aşılı yaşlılar"

Prof. Dr. Yavuz, hastanede yatarak otama gören, başta de hali ciddi bulunan hastaların birçoğunun kem aşılı yaşlılar olduğuna dikkati çekerek, şu şekilde bitmeme etti:

"Yaşlılara başta mRNA aşılarını referans ediyoruz. Çünkü bağışıklıkları güçsüz bulunduğu düşüncesince yeteri kadar karşılık oluşturamıyorlar. Ölenler şu anda kem aşılı ve buğulanmış insanoğlu ile bağışıklığı baskılanmış kişiler. Bağışıklığı baskılanmışlara da başta mRNA aşılarını öneriyoruz. Çünkü bağışıklığı güçsüz bulunduğu düşüncesince inaktif aşılarla bir tomar karşılık elde edilemiyor. İhmal etmesinler ve korkmasınlar aşılardan. Gerçekten koruyor, aşırı çarpıcı ve istenmeyen tesirleri aşırı sınırlı."

Çocukların Kovid-19'a gönül rahatlığı aşılanması mevzusuna da yer veren Yavuz, Avrupa ve ABD'de 5 yaşından şişman çocuklarda aşılamanın başladığını hatırlattı.

Türkiye'de şu an 12 gözyaşı ve hesabına telkih uygulandığını hatırlatan Yavuz, hâlâ madun gözyaşı gruplarında da aşılanmanın başlaması tavsiyesinde bulundu.

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, velilerden, hem kendilerinin hastalanmış olmaması bununla birlikte riziko gruplarına virüsün taşınmaması düşüncesince hastalanmış çocuklarını okula göndermemelerini istedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?