Gündem

Medya kuruluşları kapanmanın eşiğinde

Korona virüs salgını, döviz krizi, erke ve fuel oil fiyatlarındaki artım üzere ötekisi peşine yaşanmış olan krizler, iletişim araçları kuruluşlarını kapanmanın eşiğine getirdi.

Medya kuruluşları kapanmanın eşiğinde
01-12-2021 09:14
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı kabilinden iletişim araçları alanının ortamında bulunmuş yer aldığı darboğaza nazarıitibar döşemek amacıyla meydana getirilen kayıtlı açıklamada, krizden depar belgesi düşüncesince katılması müstelzim tedbirler hepyek sıralandı. Yaşanan krizlerin yüzlerce domestik iletişim araçları kuruluşunun kapanmasına, binlerce iletişim araçları mensubunun aylak kalmasına kez açabilecek büyüklükte olduğuna nazarıitibar çekilen açıklamada, kolon kıraat oranlarının düştüğü, kolon maliyetlerini gerçekleştiren kâğıt, kalıp, bileşik ilkin kazanmak neredeyse tamamı materyal fiyatlarının döviz cinsinden fiyatlarının arttığı, SGK ve ihsan giderlerinin katlanılamaz çözüm almış yer aldığı vurgulandı.

Bu problemlerin adına döviz kurlarında yaşanmış bulunan artışın girdi maliyetlerini katladığı, bire birlikte paralelde sıvıyakıt ve erke giderlerinin de arttığına nazarıitibar çekilen açıklamada, devir geçirilmeden katılması ve mahsus birlikte gelişim planı çerçevesinde taayyüş geçirilmesi müstelzim önlemler şu şekilde sıralandı:

1) Basın duyuru Kurumu resmi ilanları domestik gazeteler düşüncesince hayatî ehemmiyet taşıyor. Ancak, hükümet kanadının 12 mümessili atanmadığından, Basın duyuru Kurumu Genel Kurulu kestirmece birlikte senedir toplanamıyor. Genel Kurul en endamsız müddette toplanmalıdır. Genel kurulun toplanamaması şeklinde de, adalet kaybı yaşanmaması düşüncesince dünkü eder tarifesini BİK dalavere kurulu belirlemeli ve Cumhurbaşkanlığına sunmalıdır.
Artış sonucu verilirken, dolar artışı ve şişkinlik payı dikkate alınarak eder yükseltilmeli, dünkü fiyatlar yılbaşı sebebi ile uygulanmalıdır. Bu mevzuda önerimiz, resmi anons eder tarifesi dergi santimetre fiyatının satı sayısı 50 binin altındaki gazeteler düşüncesince minimum 30 TL olması, satışı 50 binin üstünde bulunan gazeteler düşüncesince de bunun paralelinde eder belirlenmelidir.

2) Acil önlemler kapsamında ilkin kolon kâğıdı kazanmak neredeyse sektörde makbul tamamı harcama malzemelerinde KDV sıfırlanmalı, etraflıca vadede Türkiye kâğıtta dışa bağımlılıktan kurtulmalı ve SEKA kabil pusula fabrikaları baştan kurulmalı.

3) Medya sektöründe çalışkanlık yayınlayan gazete, televizyon, radyo ve kurumsal genel ağ çav siteleri düşüncesince amme bankalarınca “kredi” sağlanmalı. Medya kuruluşlarına vezneci sicil niteliğine bakılmaksızın faizsiz itimat verilmelidir. Ayrıca KOSGEB yahut Hazine kabilinden çetin haldeki iletişim araçları kuruluşlarına bağış verilmelidir.

4) Medya müesseselerinin kümülatif SGK ile başka vergilerinde iskonto yapılmalı, iskonto sonrası hesaplanacak namus borcu taksitlendirilmeli.

5) Gazete, televizyon, radyo ve kurumsal genel ağ çav sitelerinde fariza fail matbuat çalışanlarına ve başka matbuat kartı sahibi gazetecilere faizsiz itimat verilmeli.

6) Yargı Paketi kapsamında TBMM'de meydana getirilen farklılık arka alınmalı, yürütme ve batkınlık ilanlarının birlikte vakitler yer aldığı kabil mükemmel şümullü yayınlanması ve yürütme müdürlerinin keyfiyetine bırakılmaması düşüncesince Adalet Bakanlığınca tamim yayınlanmalı ve peşi sıra kanuni aranjman yapılmalı.

7) Televizyon kuruluşlarından tahsil edilen peyk bedellerinde iskonto yapılarak TL'ye çevrilmeli, taksitlendirilmeli, RTÜK payları düşürülerek, birlikte müddet alınmamalı. Zorunlu gösterilen amme spotları ücretlendirilmeli.

8) Yerel matbuat kuruluşları, belediyeler ve amme kurumları kabilinden anons ve reklamlarla desteklenmeli; THY, Vakıfbank, Ziraat bankası ve amme ilanları domestik medyaya yönlendirilmeli, başkaca bakanlıklar ücretli Kamu Spotu ve mecburi neşriyat desteği vermeli. Bu kapsamda, domestik yönetimlerin divan tutanaklarının tamamı il ve ilçelerde domestik gazetelerde yayınlanması sağlanmalı.

9) Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde arazi düzlük artırım tedbirleri kapsamında amme kurumlarına getirilen domestik basına sürdürümcü olunmama uygulamasına akıbet verilmeli, reklam ve anons ita kısıtlaması kaldırılmalıdır.

Senanur Erdoğan
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?