Politika

Meclis Başkanı Şentop'tan bütçe görüşmelerinde 'anayasa' vurgusu

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "İçinde bulunduğumuz 27. teşri devrinde milletimizin Türkiye Büyük Millet Meclisinden esas beklentilerinden biri, uzlaşarak ve anlaşarak içtimai mutabakata dayalı, öncelikleri, ilkeleri, dengeleri ve standartları güzel belirlenmiş, çağımız Türkiye

Meclis Başkanı Şentop'tan bütçe görüşmelerinde 'anayasa' vurgusu
27-10-2021 14:45
TBMM Başkanı Şentop, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmelerine katıldı. Darbe anayasası namına tanıdık 1982 Anayasası'nda 19 misil ayrım yapıldığını hatırlatan Şentop, “Her şeyden geçmiş bu halden kurtulmak, doğrusu anayasamız ile 12 Eylül 1980 günlü askeri çarpış arasındaki bağlantıyı hem şeklen bununla ortak mazruf namına boğazlamak düşüncesince toy ortak anayasaya gerekseme duyduğumuz tartışmasızdır.

Öte taraftan yürürlüğe girmiş olduğu 1982 yılından bugüne denli güzeşte 39 yıllık müddet bünyesinde 19 kat değiştirilmesine ve yamalı ortak anayasa hüviyetine bürünmesine karşın halen değişik politik görüş mensuplarınca ayrışık vesilelerle anayasa değişikliğine gerekseme duyulduğunun belirtilmesi, esasen gerekseme mahsus şeyin ortak anayasa değişikliği değil, dönemin gereksinimlerine yanıt veren, toy ve iç bütünlüğü bulunan ortak anayasa bulunduğunu ortaya koymuştur” biçiminde konuştu.

“İçinde bulunduğumuz 27. teşri zamanında milletimizin Türkiye Büyük Millet Meclisinden asliye beklentilerinden biri, uzlaşarak ve anlaşarak maşeri mutabakata dayalı, öncelikleri, ilkeleri, dengeleri ve standartları güzel belirlenmiş, zamanımız Türkiye'sine cepheli toy ve taharri memuru polis ortak anayasanın yapılmasıdır" diyen Şentop şunları kaydetti:

"Temenni ederim ki milletimizin beklentileri doğrultusunda demokratik ortak tatlı ve totaliter ortak yaklaşımla hazırlanacak toy ve taharri memuru polis ortak anayasayı yapmak, böylelikle devletimizi ve milletimizi, sonunda ortak askeri çarpış anayasası ile yönetilmenin ağırlığından örtbas etmek en endamsız sürede ve inşallah bu teşri yılı bünyesinde Gazi Meclisimize kader olur. Böylelikle büyük Meclisimiz ve onun kıymettar üyeleri, ortak mevzuda henüz milletimize huzur üstlendiği zamanı mesuliyeti namına getirmenin gururunu yaşar ve 27. teşri sürecinin 5. teşri yılı milletimiz çeşidinden seçme milletvekilleri çeşidinden uzlaşıyla, taharri memuru polis ve çağdaş ortak anayasanın hazırlandığı ortak fasıl namına politik tarihimizdeki yerini alır.”

Şentop, TBMM Başkanlığına 33'ü arsıulusal anlaşmalara bağlı peyda etmek neredeyse bütün 771 anayasa teklifi sunulduğunu belirterek, “Bu tekliflerden ve gine esbak teşri yıllarında başkanlığımıza verilen anayasa tekliflerinden (55'i arsıulusal anlaşmaların onaylanmasının akıllıca olmasına bağlı peyda etmek üzere) bütün 81 öneri kanunlaşmıştır. Yine bire ortak çağda ayrışık mevzularda 45 TBMM sonucu alınmıştır. Bu verilerle beraberce süresince bulunduğumuz 27. teşri sürecinin tamamına baktığımızda 27. çağda başkanlığımıza verilen bütün anayasa teklifi sayısı 3 bin 925 olmuştur. Bu tekliflerden 196'sı kanunlaşırken, 3 bin 623'ü komisyonlarda, 66'sı ise Genel Kurul gündeminde bulunmaktadır. 27. fasıl bünyesinde tahsil edilen TBMM kararlarının bütün sayısı ise 122'ye ulaşmıştır” biçiminde konuştu.

Şentop, TBMM'nin 2022 yılı bütçesi üzerine bilim vererek, “2022 Yılı Bütçe Teklifi, 2 bilyon 198 milyon 221 bin Türk Lirası namına komisyona sunulmuştur. 2022 yılı bütçe teklifinin yüzdelik 72,7'si yasama, yüzdelik 22,3'ü patronaj ve destek, yüzdelik 5'i ise izlence dışı giderlerden oluşmaktadır. Şimdiden 2022 yılı bütçemizin faydalı olmasını diliyor, siz kıymettar milletvekillerimize saygılarımı ve en güzel dileklerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.
Sayıştay Başkanı Metin Yener ise, 2020 senesinde 36 umumi bütçeli idare, 98 efdal talim kurumu ve darülfünun peyda etmek neredeyse 129 hususi bütçeli idare, 2 içtimai asayiş kurumu, 8 denetleyici ve aranjör kurum, 9 kalkınma ajansı, 9 öbür amme idaresi peyda etmek neredeyse bütün 194 Sayıştay teftiş tutanağının TBMM'ye gönderildiğini söyledi.

Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi onur Malkoç, iş kalitesinin arttırılmasına müteveccih kurumun fariza yaptığını belirterek, hakkını arayan, adalet kontrol yollarını bilici bireylerin yetişmesine yardım verdiklerini anlatım etti. Malkoç, “Kamu Denetçiliği Kurumu halkoyu ve dümen gözetiminde farkındalığı arttırmaya çalışmış, dava bozma kabiliyetini geliştirmiş, başvuru kararlar ve dostça çözümleri uzlaşmacı rolüyle insanımızın adalete erişimini hızlandırmıştır. Önleyici, mürebbi rolüyle uyuşmazlıkların doğmadan engellenmesine yardım vermiştir” değerlendirmesini yaptı.

Ahmet Umur Öztürk - İbrahim Berat Yılmaz
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?