Ekonomi

'Mavi vatan'a 3 dünkü MİLGEM geliyor

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, MİLGEM 6, 7 ve 8'inci gemileri düşüncesince münakasa dönemini başlattı.

'Mavi vatan'a 3 dünkü MİLGEM geliyor
22-12-2021 13:49
Ankara

Türk savunma sanayisinin ulusal imkanlarla geliştirdiği ve domestik imkanların yukarı kurda kullanıldığı MİLGEM Projesi'nde 6, 7 ve 8'inci gemilerin münakasa süreci başladı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, "Savunma sanayisinde mükemmel hür Türkiye" hedefiyle düzenlilik güçlerinin gereksinimlerini en kaslı teknolojilerle istikbal etmek düşüncesince çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Bu çalışmalarda "mavi vatan"ın da ehemmiyetli müşterek arazi tuttuğunu vurgulayan Demir, Türk Silahlı Kuvvetlerinin çokluk enerjisini çoğaltmak düşüncesince baş döndürücü taraflı ameliyat yürüttüklerini anlatım etti.

İlk ulusal kıtal gemisi MİLGEM Projesi kapsamında yüzdelik 100 domestik tasarıma erbap platformların Deniz Kuvvetlerinin kullanımına sunulduğuna ayraç fail Demir, ADA sınıfı korvetlerin devamı niteliğindeki İ-Sınıfı fırkateynlerin ilki bulunan MİLGEM Projesi'nin 5'inci gemisinin nesir çalışmalarının ise bitmeme ettiğini dile getirdi.

Demir, "Yerli sanayi firmalarımız dünyada aynısı benzeşim sıfır gemileri güçlü kompetitif maliyetlerle gerçekleştirecek olanak ve yeteneğe başarmış durumdadır. Bu güçle MİLGEM Projesi'nde ehemmiyetli müşterek aşama hâlâ atıyoruz. 6, 7 ve 8'inci gemilerin münakasa süreci başladı. Yerlilik payı baş döndürücü hâlâ faziletkâr gemilerimizi en çelimsiz müddette düzenlilik güçlerinin kullanımına sunmayı hedefliyoruz. Yeni gemilerimizde hâlâ müşterek tomar domestik ve ulusal takım ve tabanca sistemlerimiz arazi alacak. MİLGEM'ler donanmamızın dosta güven, düşmana endişe salan duruşunu pekiştirecek."

Mavi vatanda vurucu çelim olacaklar

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, MİLGEM 6, 7 ve 8'inci Gemilerin Tedariki Projesi'ne ilişkin Teklife Çağrı Dosyası'nı yayımlayarak münakasa periyodunu başlattı.

Projeyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığına sezinleme ve gözetleme, erek tespit, canlandırma ve tanıma, er suç duyurusu görevleri ile üs ve liman savunması, tahtelbahir savunma harbi, su üstü harbi, iklim savunma harbi, yüzergezer harekat ve devriye faaliyetlerini yürütme edecek gemiler üretilecek.

Yeni MİLGEM'ler maksimum miktarda domestik sanayi katılımıyla Türk birliğine kazandırılacak.

Gemiler, geliştirme, iyileştirme, millileştirme, yerlileştirme gereksinimi mevcut sistemler aut MİLGEM 5'inci gemiye eş gemiler olacak.

Proje kapsamında domestik savunma sanayisinin geliştirilmesi ve desteklenmesi uhdesinde hususi dal tersanelerindeki kıtal gemisi yapımı dalında lüzumlu bilim birikimi, sınama ve altyapının artırılması hedefleniyor.

İhaleye katılacakların ülke süresince beledi tersaneye erbap olması yahut tasarım madun yüklenicisinin ülke süresince beledi müşterek gemilik ile teşrikimesai yapması gerekiyor. İhale düşüncesince başkaca Başkanlık ile askeri su üstü ortam tasarım/inşa projesi yürütmüş/yürütmekte iktisap etmek yahut bu şartı namına getiren şirketlerden müteşekkil olma şartı aranacak.

MİLGEM Projesi

MİLGEM Ada Sınıfı Korvet Projesi kapsamında önce sefine TCG Heybeliada 2011'de, ikinci sefine TCG Büyükada 2013'te, üçüncü sefine TCG Burgazada 2018'de, dördüncü sefine TCG Kınalıada ise 2019’da Deniz Kuvvetleri Komutanlığına doğrulama edildi.

Projenin 5'inci gemisi, ayrımsız vakitte Türkiye'nin önce ulusal fırkateyni "İstanbul"un nesir emek harcamaları sürüyor.

İstanbul Fırkateyni'nin, yüzdelik 75 yerlilik oranıyla 2023 senesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığına doğrulama edilmesi planlanıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?