Dünya

Mariupol'de çatışmalar nedeniyle tahliyeler yeniden durdu

Ukrayna'da sivillerin tahliyesi düşüncesince kimi vilayetlerde makbul ateşkese uyulmayınca sivillerin tahliyesi yeniden durdu.

Mariupol'de çatışmalar nedeniyle tahliyeler yeniden durdu
06-03-2022 18:29

Rusya'nın Ukrayna topraklarına müteveccih başlatmış yer aldığı askeri harekatın 11'inci gününde de saldırılar bitmeme ediyor. Her dü iklim çeşidinden sivillerin tahliyelerine çevrilmiş meydana getirilen geçim doğrultusunda geçmiş bazısı siviller kentlerden tahliye edildi. Fakat tahliyeler esnasında çatışmalar bitmeme edince bazısı vilayetlerde tahliyeler durdu. Tahliyelerin ikinci gününde domestik saatle 10.00-21.00 ortada yapılması planlanan tahliyelerde aksamalar yer aldığı duyuruldu. Mariupol Kent Konseyi çeşidinden meydana getirilen açıklamada, Rusya'nın saldırıları nedeniyle tahliyeleri durdurulduğu anlatım edilerek, "Yerel sakinlerin bulunmuş yer aldığı tahliye otobüsleri çağ kentten ayrılamadı. Çünkü Ruslar yeniden toplanmaya ve şehri bombalamaya başladı. Bu kadar hallerde kullanıcılarını tahliye eylemek enikonu risklidir" denildi.

Açıklamada ayrıca, Zaporijna'daki sivilleri haiz konvoyun da Mariupol'e ulaşamadığı ve buradaki tahliyelerde de mesail yaşandığı belirtildi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nden tahliye açıklaması

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) çeşidinden meydana getirilen açıklamada ise, “Mariupol'da insanoğlu çaresizce yıldırı zarfında yaşıyorlar. Bugünkü tahmini 200 bin kişiyi tahliye ika girişimi değimsiz oldu. Başarısız girişimler, çatışmanın tarafları ortada detaylı ve eden müşterek anlaşmanın olmadığını gösteriyor. Taraflar ortada müşterek mütareke anlaşmasının yahut uygulanmasının garantörü değiliz ve olamayız. Tarafsız müşterek insancasına iane uzlaştırıcı olarak, sivillerin tehlikesiz geçişi dair ortalık ortada diyaloğu kolaylaştırıyoruz. Sivillerin güvenliğe gereksinimi var” denildi.

Mariupol'deki ve Ukrayna'nın başka kesimlerindeki insanoğlu devasız halde bulunduğunu uyanıklık çekici ICIRC, sivillerin erek olmadıklarını vurgulayarak, sivillerin suya, yiyeceğe ve barınağa gereksinimi olduğuna uyanıklık çekti. ICRC ayrıca, “Onlara iane getirebilmek düşüncesince asayiş garantilerine ihtiyacımız var” dedi.

Erhan Altıparmak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?