Gündem

Mangal kömürü işçilerinin bin 400 rakımdaki zorlu mesaisi

Eskişehir'de meşe odunundan korluk kömürü üretimi yaparak geçimlerini sağlayıcı Mardinli sezonluk işçiler, yaşadıkları bin 400 rakımlı Beyyayla Mahallesi'nde kurmuş oldukları çadırlarda aylarca derin mesai harcıyor.

Mangal kömürü işçilerinin bin 400 rakımdaki zorlu mesaisi
19-10-2021 11:30
Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesine ilişkin Beyyayla Mahallesi'ne Mardin'den mevrut mevsimsel işçiler, meşe odunundan korluk kömürü üretimi yapıyor. Bin 400 rakımlı bölgede senenin kısaca 8 kocaoğlan arızi çadırlarda canlı işçiler; ateş, esrar ve kavurucu sıcağın altında devir boyu aş savaşı düşüncesince çabalıyor. Sabahın er saatlerinde traktör ile Orman Bölge Müdürlüğü'nün belirlediği alanlardan meşe odunlarını toplayan mevsimsel işçiler, eyyam devam eden mesai ile biriktirdikleri odunları ehram biçiminde diziyor. Sonrasında ise rastgele tarafı arazi ve saman ile kaplanan odunlar, yukarı yandan sunulan acı yardımıyla 15-30 devir ortada teklifsizce içe yanıyor. Hazırladıkları hanuman başlangıcında 24 sayaç kez markajcı işçiler, yanmanın peşi sıra soğutma emekleri yaparak korluk kömürünü anık duruma getiriyor.

“En az 2 hafta dursuz duraksız yanıyor”

Mangal kömürü üretiminin tekaüt ve uğraştırıcı birlikte iş bulunduğunu kail mevsimsel işçi Mustafa Turgut, “Bu baş döndürücü tekaüt ve uğraştırıcı birlikte iş. Dışardan bakınca şen görünüyor lakin baş döndürücü tekaüt oluyor. Hazır duruma gelmesi minimum 40-50 devir ortada sürüyor. Öncelikle odunları kesiyoruz. Bu da minimum 20-30 devir sürüyor. Ondan sonraları o odunları topluyorsun. 20 römorkla birlikte hanuman oluşuyor. Odunları dizdikten sonraları üstünde samanla örtüyoruz. Sonra bunun adına arazi atıyoruz. Ocağın yukarı kabilinden içeriye acı bırakıyoruz. Ateş adım adım aşağıya akla yatkın iniyor. Bu toprağın altında minimum en derinliğine 30 en endamsız 15 günde çıkıyor. Yani 2 haftalık birlikte süreçten sonraları kömür çıkıyor. En az 2 hafta dursuz duraksız yanıyor. Yanma süreci bittiği devir naylonla sararak 1 hafta bekletiyoruz. Soğuyunca da adım adım çıkartıyoruz” dedi.

“Bir nevi ormanı da temizliyoruz”

Kömür düşüncesince doğranan odunların, işlevini kaybetmiş ağaçlardan seçildiğini tamlayan Turgut, “Bir nevi ormanı da temizliyoruz. Mesela gailesiz ağaçları bırakıp işlevini kaybetmiş nemli ağaçları kesiyoruz. Çamı sıkıştıran meşe ağaçlarını kesiyoruz. Hem çamlar açısından aynı zamanda ormanı güzelleştirmek düşüncesince bu kesimi yapıyoruz” diyerek konuştu.

Şevket Can Çikot - Aydın Sarıoğlu

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?