Yaşam

"Manda Evi" köydeş hanımefendilerin aş teknesi oldu

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesi Karaoğlan Mahallesi'nde Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının desteği ile 2,5 sene önceki oluşturulan "Manda Evi"nde bayanların saf yerine ürettiği peynir, tereyağı, kaymak, süt, yoğurt ve sucuklar satışa sunuluyor.

24-12-2021 16:35
Bursa

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının (BEBKA) yardımıyla Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde oluşturulan Manda Evi'nde hanımlar camız sütü ve etinden bitirdikleri gıdaların birlikte dernekevi ürünleri satarak yarar sağlıyor.

BEBKA çeşidinden eko-agro gezim potansiyellerinin belirlenmesi kapsamında bağış programına tahsil edilen projeyle, elan önceki karye statüsünde bulunan rustik Karaoğlan Mahallesi meydanında mevcut ahşap eğlek restore ettirildi.

Konağın bulunmuş olduğu bölgede 5 ahşap adanmış yeri, 2 kameriye, masa ve sandalyeler alınarak yer düzenlemesi yapıldı. 460 bin teklik plan kapsamında fariza takanak potansiyele eş 145 kişiye, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce modüller şeklinde muteber "Hayvan Sağlığı-Organik Manda Yetiştiriciliği Modüler Programı (Yeterliğe Dayalı)" eğitimi verilerek, şehadetname almaları sağlandı.

Karaoğlan Mahallesi Kadın Derneği kurularak oluşturulan Manda Evi, 2019 yılının orak ayı ayında açıldı. Burada camız sütünden elde edilmiş peynir, tereyağı, kaymak, süt, yoğurt ve camız etinden sucuklar satılıyor. Ayrıca köydeki hanımefendilerin ürettiği reçel, turşu, salça kabilinden dernekevi mahsulat de satışa sunuluyor.

Dernek başkanı Resmiye Kılıç, AA muhabirine, 2,5 senedir çalışkanlık yayınlayan Manda Evi'nde saf ürünleri tüketiciyle buluşturduklarını söyledi.

Ürünleri hem sattıklarını bununla birlikte kahvaltı düşüncesince mevrut misafirlere sunduklarını tamlayan Kılıç, şöyleki konuştu:

"43 avrat üyemiz var, bunun 20'si çalışkan yerine çalışıyor. Mesela hayvanları aşırı üyelerimiz bizlere motorin sağlamakta ve kılıç de bunu değerlendirip satıyoruz. Bu plan başlamadan önceki evimizde oturan bayanlardık hepimiz. Bu plan getirildi, sunuldu, anlatıldı, toplantılar yapıldı. İlk önceki dersler aldık, mevrut misafirlerle görüşme dersini aldık. Günlük buradan gereksinimlerimizi sağlayabiliyoruz."

Türkiye'nin gelişigüzel yerinden köye gelenler bulunduğunu tamlayan Kılıç, desteklerinden ekolojik ortam Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a, BEBKA yöneticilerine ve gayrı paydaşlara teşekkürname etti.

Dernekte etkin Zeynep Zeybek ise projenin kendileri düşüncesince velut olduğunu, nice adamla tanışıklık fırsatı bulduklarını ve iyi işler yaptıklarını aktardı.

Kendi paralarını kazanmanın mutluluğunu da yaşadıklarını vurgulayan Zeybek, köyün ürünlerini sattıklarını, böylecene çıkarlarını de geliştirdiklerini dile getirdi.

"Bir mandası bulunan dü camız elan arttırma etti"

BEBKA Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammed Zeki Durak, projenin avrat kooperatifi ve derneklerinin kurduğu kalburüstü örneklerden bulunduğunu belirtti.

Bölgede camız yetiştiriciliği dair ehemmiyetli icraat yapıldığını bildiren Durak, "Köyde mevcut ruhsuz çatı restore edildi. Burada adanmış bölgeleri oluşturuldu ve mahsulat hazırlandı. Tüm köyün ürünleri bu adanmış durumunda müşterilerle mukarenet olanağı elde etti. Bu projeyle mandacılık baştan hareketlendi. Manda sahiplerinden müşterek mandası bulunan dü camız elan arttırma etti, köydeki camız popülasyonuna ağırbaşlı müşterek yardımı oldu." değerlendirmesinde bulundu.

İlerleyen çağda de rustik kalkınma dair desteklere bitmeme edeceklerini özetleyen Durak, 2021 yılının BEBKA açısından aşırı velut geçtiğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?