Yaşam

Manavgat'ta yerleşik yabancılar kurslara katılarak Türkçe öğreniyor

Antalya'nın Manavgat ilçesinde, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünce akıbet 12 yılda planlı Türkçe kurslarına binden çok yerleşik yabancı katıldı.

Manavgat'ta yerleşik yabancılar kurslara katılarak Türkçe öğreniyor
11-03-2022 11:56
Antalya

Antalya'nın Manavgat ilçesinde, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünce akıbet 12 yılda planlı Türkçe kurslarına binden birlikte tomar yerleşik yabancı katıldı.

Manavgat Halk Eğitimi Merkezi binasında, ilçede yerleşik canlı yabancı uyruklulara müteveccih meydana gelen 3 maaş kurslarda Türkçe konuşma, kıraat ve yuvarlak öğretiliyor. Kurslara aralarında İngiliz, Rus, Alman, Fransız, Belçikalı, Ukraynalı, Hollandalı, İranlı ve Suriyelilerin de bulunmuş yer aldığı yabancılar katılıyor. Yerleşik yabancılar çıkarlarını şimdi dobra anlatım edebilmek, kente ve toplumsal yaşama ahenk gelmek düşüncesince derslerimizi gece gündüz izlem ediyor.

Manavgat Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Hasan Kırteke, AA muhabirine, yerleşik yabancıların Türkçe kurslarına dip özen gösterdiğini söyledi. Talepler doğrultusunda ayrışık seviyelerde yılda 5-6 kez kurs açtıklarını tamlayan Kırteke, "Turizm bölgesi olmamız zımnında ilçemizde aşırı sayıda yerleşik yabancı durma ediyor. Emekli olduktan sonradan oturmuş ve ya Türklerle evlenen olanlar çoğunlukta. Özellikle şita devri dip birlikte istem oluyor." dedi.

Kırteke, kurslara dahil bulunan yerleşik yabancıların Türkçe öğrenerek topluma şimdi acele ahenk sağladıklarını anlattı. Yabancıların Türkçe öğrenmelerinin toplumsal hayatlarına ağırbaşlı ulama sağladığını vurgulayan Kırteke, "2010'dan beri açtığımız A1 ve A2 kırat 50 kursumuzdan tahminî bin yerleşik yabancı Türkçe öğrenerek izinli oldu. 136 saatlik tahsilden başarıyla izinli bulunan kursiyerlerimize şehadetname veriyoruz. Kursiyerlerimizin Türkçe öğrenmeleri bizleri de aşırı bahtiyar ediyor." niteleyerek konuştu.

"Derslere aşırı ilgililer ve disiplin izlem ediyorlar"

Hasan Kırteke, bu yılki geçmiş çevrim kurslarından 50 bireyin izinli olduğunu, ikinci çevrim kurslarına ise 35 yabancı uyruklunun bitmeme ettiğini aktardı. Üçüncü çevrim A1 ve A2 kırat programına 73 bireyin eşya yaptırdığını dile getiren Kırteke, istem üstüne B1 kırat kursu da açmayı planladıklarını anlatım etti.

Kursiyerlerin çoğunun Rus ve Alman olduğuna yer veren Kırteke, şöyleki bitmeme etti:

"Derslere aşırı ilgililer ve disiplin izlem ediyorlar. Kursiyerlerimiz, ana dillerine layıkıyla Türkçeyi öğrenmede farklık gösteriyor. Ruslar şimdi acul ve bedava öğreniyor, arkası sıra Almanlar geliyor. Ancak İngilizce mütekellim kursiyerlerimiz sıkıntı çekiyor. Çünkü Türkçe sondan bitişken birlikte gönül yer aldığı düşüncesince onlara az buçuk elverişsiz geliyor ve zorlanıyorlar."

Türkçe öğrendikleri düşüncesince mutlular

İranlı kursiyer Sanaz Sherkat, Türkiye'de 8 senedir yaşadığına ve Türkçe konuşmaktan mevki duyduğuna ayraç etti. Türkçe şarkıları ve filmleri aşırı sevdiğini özetleyen Sherkat, "Farsça ile aşırı eş lügat var. Bu sebepten dolayı öğrenmede sıkıntı çekmiyorum." dedi.

Ukraynalı Svetlana Kopteva ise eşinin Türk olduğunu, Türkçe öğrenmekten ve konuşmaktan çevre aşırı bahtiyar bulunduğunu belirtti.

İngiliz Joanne Güven de ikinci kez Türkçe kursuna katıldığına dikkati çekerek "Türkçe çetince birlikte dil, gramerini bellemek enine boyuna güç. Bu sebepten dolayı zorlanıyorum." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?