Dünya

Lübnan'da Körfez ülkeleriyle krize sebep bulunan Bakan Kardahi istifa etti

Lübnan'da açıklamalarıyla kimi Körfez ülkelerinin gayesi bulunan ve diplomatik krize kere açan Enformasyon Bakanı George Kardahi, görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Lübnan'da Körfez ülkeleriyle krize sebep bulunan Bakan Kardahi istifa etti
03-12-2021 14:39
Beyrut

Kardahi, istifa gerekçesini Enformasyon Bakanlığında düzenlemiş bulunduğu matbuat toplantısı ile açıkladı.

"Halkım ve ülkemin çıkarları, zatî çıkarlarımın üstündedir." diyen Kardahi, ilkgüz ayında başladığı bakma görevinden çağ bakımından istifa ettiğini belirtti.

Üyesi bulunduğu Hristiyan Marada Hareketinin önderi Süleyman Franciye ile kararını danışma ettiğini aktaran Kardahi, Lübnan halkının ve Körfez'de canlı Lübnanlıların kendisinden ötürü dokunca görmesini istemediğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un çıkmış bulunduğu Körfez turuna da ayraç fail Kardahi, Lübnan ve Körfez devletleri arasındaki ilişkileri yöneltmek düşüncesince Suudi Arabistan'ı görüşme edecek Macron'a dayanak noktası gayeli hakeza müşterek değişmeyen aldığını dile getirdi.

Lübnan ile Körfez devletleri arasındaki kriz

Lübnan Enformasyon Bakanı Kardahi, henüz geçmiş katılmış bulunduğu tamlanan ve 27 Ekim'de piyasaya sürülen müşterek göstergeç programında, Yemen'deki tutumu zımnında Suudi Arabistan'a müteveccih suçlayıcı ifadeler kullanmıştı.

"Hizbullah kadar Husilerin de silahlı müşterek teşkilat adına zat toprağını savunduğunu düşünüp düşünmediğine" bağlı soruya Kardahi, "Tabii ki toprağını koruyor. Şahsi görüşüm, Yemen'de bu savaşın sona ermesi gerekiyor. Savaş uçaklarıyla evler, binalar, köyler ve kentler saldırılara verilen kalıyor." cevabını vermişti.

Kardahi'nin ilkin Riyad yönetiminin tepkisini çekici ifadeleri üzerinde Lübnan Başbakanı Necib Mikati, mukayyet müşterek izah yayımlamıştı. Mikati, Kardahi'nin açıklamalarının tek biçimde Lübnan'ın Arap devletleri ve ilkin Suudi Arabistan ile siyasetini yansıtmadığını bildirmişti.

Buna karşın Suudi Arabistan ve Bahreyn 29 Ekim'de, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri 30 Ekim'de, Yemen de 2 Kasım'da Lübnan'daki büyükelçilerini arka çağırmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?