Dünya

Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı'ndan uzlaşıya alakalı seçim yasası önerisi

Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, ülkede seçimlerin değerli olmasının en dobra yolunun, anayasanın referanduma sunulması ve uzlaşıya alakadar seçim yasalarının çıkarılması bulunduğunu söyledi.

Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı'ndan uzlaşıya alakalı seçim yasası önerisi
08-01-2022 13:29
Libyan

Devlet Yüksek Konseyi'nden meydana getirilen kayıtlı açıklamaya göre,, Konsey Başkanı Mişri, cemaziyelevvel Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Libya hususi Danışmanı Stephanie Williams ile başşehir Trablus'ta görüştü.

Görüşmede, ülkede başarıyla sonuçlanacak seçimlerin beklenir bulunan en çelimsiz müddette yapılmasını kolaylaştırmanın yöntemleri ele alındı.

Konsey Başkanı Mişri, mülakat sırasında, seçimlerin güzel olması düşüncesince en dobra yolun, anayasanın referanduma sunulması ve neticelerini hepsi Libyalı tarafların bildirme edeceği adaletli ve transparan seçimlerin yapılmasını sağlayacak seçim yasaları üstünde geçinmek bulunduğunu vurguladı.

Özel Danışman Williams da dakika Twitter hesabından meydana getirdiği açıklamada, Mişri'nin, ülkede seçimlerin, anayasanın akla yatkın vakitte referanduma sunulması kanalıyla yapılmasına müteveccih düzentileme vizyonunu dile getirdiğini belirtti.

Williams, kendisinin de oy gitmek düşüncesince yük yaptıran 2,8 milyon Libyalının isteklerine hürmet gösterilmesi icap ettiğini vurguladığını aktardı.

Tartışmalı seçimler

BM öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede mutluluk başkanlığı ve yasama kurulu seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına değişmeyen verilmişti fakat Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyinden oluşan taraflar, seçimlerin türel altyapısını belirleyecek kanunda uzlaşamadı.

Temsilciler Meclisi Başkanı ve ülkenin doğusundaki evlilik dışı güçlerin önderi Halife Hafter'in siyasal müttefiki Akile Salih, 8 Eylül'de yegâne cepheli halde reislik seçimlerine bağlı ortak anayasa çıkardığını açıklamıştı.

Salih'in Mecliste oylamaya sunmadan ve Devlet Yüksek Konseyine başvurmaksızın çıkardığı bu kanun, Konsey kabilinden reddedilmişti.

Temsilciler Meclisi, 4 Ekim'de yegâne cepheli çıkardığı ortak ayrıksı kanunla yasama kurulu seçimlerinin reislik seçimlerinden ortak ay sonradan yapılacağını duyurmuştu.

Libya Ulusal Yüksek Seçim Komisyonu, seçimlerin türel mesail zımnında elan önceki planlandığı üzere 24 Aralık 2021'de yapılamadığını belirtmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?