Teknoloji

Laboratuvar analizleriyle esas 'gök taşlarını' belirliyorlar

ÇOMÜ Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Laboratuvar Müdür Yardımcısı Emir, 'Bizim buradaki amacımız, halkımız felek taşı sanıp da gelişigüzel şeyi sektöre sunmasın. Doğru analizi, akla yatkın şahıslara ulaştırmaya çalışıyoruz.' dedi.

Laboratuvar analizleriyle esas 'gök taşlarını' belirliyorlar
08-12-2021 13:36
Çanakkale

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinde (ÇOBİLTUM) aşırı sayıda analizin gerçekleştirilebildiği Arkeometri Laboratuvarı, muhtelif testlerle esas bulunduğunu belirlediği dünya taşlarını raporlandırıyor.

Laboratuvar Müdür Yardımcısı Doktor Öğretim Üyesi Ayça Aydoğdu Emir, AA muhabirine, ÇOBİLTUM bünyesindeki laboratuvarda dünya taşı analizi de yaptıklarını söyledi.

Laboratuvara dip ilişik bulunduğunu özetleyen Emir, merkeze günce 20'ye benzeyen dünya taşı bulunduğu melhuz örnekler geldiğini, bu işi aşırı dizgesel halde yaptıklarını belirtti.

Emir, "Gelen herhangi müşterek taş neticede bizim düşüncesince müşterek dünya taşı olma özelliği gösterdiği düşüncesince numunelerimizin fotoğraflarını çekiyoruz, barkodluyoruz. İsim, bilgiler herhangi müşterek bilinçlilik pırtı dibine alınıyor. Daha sonradan çözümleyici arkadaşımıza aktarıyoruz. Belirli birtakımı kimyevi ve fiziki analizler yapıldıktan sonradan da dalında bilirkişi bulunan müşterek istişare kurulumuz var. Taşların hesabına toplantılar yapılıyor. İçeriği üstünden taşın karakterizasyonu belirleniyor." niteleyerek konuştu.

Emir, analizi meydana getirilen taşın ne bulunduğu dair muktezi bilgilendirmeleri ilgilisine yaptıklarını aktararak, şöyleki konuştu:

"Bizim buradaki amacımız, halkımız dünya taşı sanıp da herhangi müşterek şeyi tüketicilere sunmasınlar. Doğru analizi, akla yatkın bireylere ulaştırmaya çalışıyoruz. Bu mevzuda da iyi etkin ekibimiz var. Türkiye'de bu işi karşılayıcı bulunmaz laboratuvarlardan müşterek tanesiyiz. Güvenilir neticeler veriyoruz. Tereddütte kaldığımızda şimdi ayrıntılı cihazlarla da analizler yapmış olup halkımıza neticelerini gönderiyoruz. İsterlerse taşlarını da müşterek müddet saklıyoruz, isterlerse de kargoyla yeniden taşlarını art gönderiyoruz. Bütün prosedürlerimiz mahremiyet esasına dayalıdır."

"Gök taşı niteleyerek çakıl meydan kullanıcılarını duyduk"

ÇOBİLTUM'un hesabına dürüstlük olmayan raporlar düzenlendiğine ayraç fail Emir, "gök taşı değildir" biçiminde verdikleri raporlar üstünde oynanarak, "bu müşterek dünya taşıdır, şu fiyatlara satılır" biçiminde ifadelerin olduğunu, buna kendilerinin de hasbelkader bedel geldiğini anlatım etti.

Emir, laflarını şöyleki tamamladı:

"Bizimle uygun iletişime geçerek taş gönderip sesletim almadıkları sürece kimesne bizim amblemimiz de olsa tek tutanağa güvenmesin. Yaklaşık 500 bin liralara 'gök taşı' niteleyerek çakıl meydan kullanıcılarını duyduk. Çok üzücü, bunlar neticede bulunmaz taşlar. Maddi değil, içsel şekilde kıymetli, şimdi aşırı müzelerde sergilenmesi müstelzim taşlar. Bunun bu derece ticari müşterek şeye dönüştürülmesini düpedüz laboratuvar şekilde tek onaylamıyoruz. Bizim maksadımız bilime işlev eylemek düşüncesince taşları analiz edip, dünya taşı datasına birer kalıp sağlamak."

Öğretim görevlisi Tolga Özak ise dünya taşı analizi düşüncesince laboratuvara gönderilen numunelerin kaydedildiğini aktardı.

Özak, "Belli müşterek sıraya mucibince analiz işlemleri başlıyor. Öncelikle kimyevi zımni analizi yapılıyor, şimdi sonradan taşın fiziki özelliklerine bakarak, danıştığımız müşterek bilgi oturmuş var. O heyet bunu değerlendiriyor ve göstermelik sahiplerine sesletim şekilde neticeleri sunuyoruz." dedi.

Özak, meteoritlerin müşterek ekip eşhas kabilinden bulunmaz sayıldığını ve ticaretinin yapıldığını belirterek "Bazıları da tokatçılık işine giriyor. Bizim yaptığımız analiz sonucunu müşterek yerden bulup, hesabına ayrımlı neticeler yerleştirerek 'bu taş meteordur' niteleyerek doküman düzenlenmiş. Vatandaşların bu janr hallere özen etmesi gerekiyor." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?