Dünya

La Palma’daki yanardağda lav çıkışı hızlandı

İspanya'ya ilişkin La Palma Adası'ndaki Cumbre Vieja Yanardağı'nda lav çıkışı hızlanırken, geçmiş zeval vakti saatlerinden akşama denli dip birlikte biçimde bitmeme etti.

La Palma’daki yanardağda lav çıkışı hızlandı
20-10-2021 13:01

İspanya'ya ilişikli Kanarya Adaları'nın en şişman 5'inci adası La Palma'da toprak meydan Cumbre Vieja Yanardağı 19 Eylül'den beri kül ve lav püskürtmeye bitmeme ediyor. Faaliyetlerinin DOĞRU sürede bitmesi hayret yanardağda patlamalar sürerken, lav çıkışı da hızlandı. Yanardağın esbak tarih ortası saatlerinden akşama derece dip birlikte halde lav püskürtmesi neticesinde lav cepheleri dünden beri 350 m. ilerleyerek, La Laguna'nın ana kavşağının beş altı beniz m. doğusuna ulaştı. Lav akışının, La Laguna'nın kuzeybatısına akıllıcasına yönelen birlikte öteki kolunun da korku bildirme etmiş bulunduğu bildirildi. Söz konusu lav akışının ilerlemeyi sürdürdüğü takdirde, alanda meslek ve öteki yapılar müdahale kazanmak az daha ana çat üstündeki ve civarlarındaki binaları bulunmayan edeceğinden fikir ediliyor. Adada şu ana derece lavlar dolayısıyla kestirmece 800 hektar meydan ve bir aşırı ev kazanmak az daha 2 bine DOĞRU yapı bulunmayan oldu. Muz yetiştiriciliğinin münteşir bulunduğu adada aşırı sayıda ekincilik arazisi de lavlar dolayısıyla bulunmayan olurken, kestirmece 7 bin ad adadan boşaltma edildi.

National Geographic Enstitüsü'nden Carmen del Fresno, yanardağdaki patlamaların minimum 1 hafta şimdi durmasının beklenen olmadığını lakin ne derece süreceğini kestirim etmenin de birlikte yolu olmadığını belirterek, “Tarihsel kayıtlar 24 ila 84 devir devam eden patlamaları gösteriyor. Bu sınırlar ortamında birlikte şeyler bilmek mantık kabil lakin nazar boncuğu şeyi riske atamayız” dedi.

Yanardağ etrafında kuşatılmış küsurat köpekler drone ile kurtarılacak

Felaket bölgesi anons edilen Cumbre Vieja Yanardağı etrafında 3 kapik kuşatılmış kalmıştı. Köpekler birlikte müddet dronelar eliyle atık şart paketleri ile beslenmiş lakin şu ana derece kimesne köpeklerin elbette kurtarılacağına ilişikli birlikte hal üretememişti. Helikopterlerin alana uçması havadaki hamam gazın pervanelerin dokunca görmesine kez açması ihtimali dolayısıyla yasaklanmıştı. İspanyol birlikte drone şirketi ise köpeklerin drone eliyle kurtarılması düşüncesince İspanyol acele gidiş yetkililerine birlikte teklif sunmuştu. Acil gidiş yetkilileri kabilinden esbak meydana getirilen açıklamada, önerinin değerlendirildiği ve istirdat görevine müsaade neticesinde alındığı tabir edilmişti.

Aerocamaras ünlü drone şirketi kabilinden meydana getirilen açıklamada ise kuşatılmış küsurat köpekleri drone üstünde yerleştirilen ve engin komuta ile yönetilen birlikte ağ ile yakalayıp, lav akıntısının üstünden uçurarak örtbas etmek düşüncesince müsaade almasının peşi sıra hazırlıklara başlandığı kaydedilmişti. Köpekleri birlikte tane on paralık tespit etmek hesabına degaje birlikte ağla donatılmış 50 kilo ağırlığında birlikte drone gönderilmesi ve kuşatılmış küsurat köpekleri, cari lavların üstünden 450 m. uzaktaki tehlikesiz birlikte yere uçurmanın planlandığı belirtilmişti.

Lavların denize inmesinden fikir ediliyor

Yerel yetkililer, güneydeki lav akıntısının denizden kestirmece 200 m. uzaklıkta olması dolayısıyla Tazacorte alanında koruyan önlemleri artırmıştı. Bilim adamları ise lavların denizle buluşmasından fikir duyduklarını zira hakeza birlikte vaziyette göz, akciğer ve deri tahrişine hastalık olabilecek ağılı gazların havaya salınabileceğini düşündüklerini tabir etmişti.

Yanardağın faaliyetlerinin DOĞRU sürede bitmesi beklenmiyor

Kanarya Adaları Başkanı Angel Vctor Torres geçtiğimiz alışveriş haset icra ettiği açıklamada, Cumbre Vieja Yanardağı'nın faaliyetlerinin DOĞRU sürede bitmesinin beklenmediğini ve yanardağdaki patlamaların hâlâ sonunun görünmediğini tabir etmişti. Konuşmasında bilgi adamlarının da görüşlerine yer veren Torres, "Herkesin en şişman ümidi bu yönde bulunmasına karşın patlamanın sona ermesinin DOĞRU olduğuna müteallik rastgele birlikte ayraç yok” demişti.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?