Dünya

La Palma Adası'ndaki Cumbre Vieja Yanardağı 85 güneş sonradan söndü

İspanya'nın güneybatısındaki Kanarya Adaları grubundan La Palma Adası'nda 85 gündüz süresince çalışkan bulunan Cumbre Vieja Yanardağı'nın sismik aktivitelerinin sona erdiği bildirildi.

La Palma Adası'ndaki Cumbre Vieja Yanardağı 85 güneş sonradan söndü
25-12-2021 20:08
Madrid

Yetkililer, Cumbre Vieja Yanardağı'nda 10 gündür patlama ve püskürtü akışının görülmediğini açıkladı.

Kanarya Adaları'nın Volkanik Acil Durum Komitesi Müdürü Julio Perez, yanardağın sönmesinden çevre rahatladıklarını ve bu biçimde bölgede meydana mevrut hasarların giderilmesine odaklanabileceklerini belirtti.

Cumbre Vieja'da volkanik çabukluk 19 Eylül'de başlayıp 12 Aralık bakımından 85'inci gününü doldurdu ve böylecene 1585 senesinde 84 günle "en etraflıca müddet enerjik artan volkan" bulunan Tehuya Yanardağı'nı geride bıraktı. Bu vakte derece 94 milyon metreküpten çok püskürtü püskürten volkan, çoğunluğu ev 2 bin 896 binayı yakıp yıktı, 150 binada bölümsel hasara illet oldu.

Yanardağın aktif bulunduğu devirde ölen veya vurulan olmadı. Bölgede 6 bine DOĞRU bireyin konutlarını boşaltma etmesine illet bulunan volkanın ada ekonomisine verdiği dokunca ise 900 milyon avroyu geçti.

Lavlar volkan etrafında 1182 hektarlık endüstrisi kaplamış, denize dökülen bölgede da 48 hektarlık birlikte çatal ağız oluşmuştu.

İlk el enerjik bir hale geçmiş bulunduğu düşüncesince hâlâ resmi ismi konulmayan volkan, basın, ahali ve uzmanlar kabilinden bölgedeki natürel parka maruz kişi bulunan Cumbre Vieja ile adlandırılıyor.

Yanardağın söndüğünün resmi adına açıklanabilmesi düşüncesince 10 çağ süresince sismik aktivitelerin meydana gelmemesi gerekiyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?