Ekonomi

Kuyumcuların yılbaşına derece mezuniyet vesikası alması gerekiyor

Ticaret Bakanlığının icra ettiği organizasyon kapsamında, kuyumculukla uğraşacakların yılbaşına derece mezuniyet vesikası alması gerekirken esnafın bu şartı sağlaması düşüncesince 14 çağ ortamında hüner belgesine de eş olması ehemmiyet taşıyor.

Kuyumcuların yılbaşına derece mezuniyet vesikası alması gerekiyor
18-12-2021 11:04
Ankara

AA muhabirinin icra ettiği derlemeye göre, Bakanlık kabilinden hazırlanmakta bulunan Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete'nin 14 Nisan günlü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikle, kuyum ticaretinin, işletmesi hesabına mezuniyet vesikası düzlük tacirler ile esnaf ve sanatkarlar kabilinden yapılabilmesi düzenlendi. Halihazırda faaliyette bulunan kuyum işletmelerinin ise 31 Aralık'a denli durumlarını yönetmeliğe akıllıca bir duruma getirerek mezuniyet vesikası alması gerekiyor.

Bakanlık kabilinden mezuniyet belgelerinin verilmesi düşüncesince ilkgüz ayında Kuyum Ticareti Bilgi Sistemi kurulurken kuyum ticaretiyle uğraşanların, bu düzenek üstünden mezuniyet vesikası kabul etmek az daha müracaatta bulunması ehemmiyet taşıyor. Yetki vesikası yenilenmesi ve bozma edilmesi işlemleri de bu düzenek üstünden gerçekleştirilecek.

Yetki vesikası katılması düşüncesince düzenek odasına mukayyet olma, dirimlik yahut firmalar vergisi mükellefiyeti ve mevhibe dairesine vadesi önceki borcu bulunmama, düzenek odası ve mevhibe kayıtlarındaki iştigal mevzuları ortada kuyum ticareti faaliyeti olması ve maharetlilik vesikası sahibi olma koşulları aranıyor. Ustalık vesikası şartı, kuyumcu yahut kuyum işletmesinde birlik zamanlı etkin minimum müşterek personel kabilinden hesabına getirilebilecek.

Yönetmelik hükümlerine karşıt akıntı edilmesi yerinde Bakanlıkça maruz müddet ortamında aykırılığın giderilmemesi yahut ayrımsız takvim yılı ortamında tekrarlanması biçiminde mezuniyet vesikası bozma edilecek.

"5 salname maharetlilik vesikası icap ettiğini kazara dükkan açtılar"

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu, AA muhabirine, mezuniyet vesikası kabul etmek düşüncesince maharetlilik belgesine ehil olma şartı arandığını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığının ait yönergesi gereğince, maharetlilik belgesinin 5 senedir mücevhercilik yapanlara verildiğine dikkati çekici Çavuşculu, bu süreyi dolduran meslektaşlarının maharetlilik vesikası kabul etmek düşüncesince sınavlara girdiğini bildirdi. Çavuşçulu, "5 yıldan endamsız süredir mücevhercilik yapanlar ne olacak? Bu şahıslar dükkanını mı kapatacak? Yönetmeliğin çıkmış olduğu tarihte mücevhercilik yapanlara aracısız mezuniyet vesikası verilmeli. Yönetmelik çıktığında mücevhercilik yapanlara bunu infaz etmek akıllıcasına değil. 3 senedir mücevhercilik yapanlar fakat kalfalık vesikası alabiliyor." dedi.

Yönetmelik zımnında 5 yıldan az süredir mücevhercilik yapanların mağdurluk yaşayacağını vurgulayan Çavuşçulu, şunları kaydetti:

"Nisan ayından bugüne denli baş döndürücü sayıda kuyumcu dükkanı da açıldı. Bu kuyumcuların düzenlemeden haberi yok. Odaya uzuv olurken, mevhibe dairesinde iş yaparken, ruhsatname alırken kimesne bunları uyarmadı, kimesne 'Dükkan açamazsın' demedi. 5 salname maharetlilik vesikası icap ettiğini kazara dükkan açtılar. En azından mevhibe dairesinde müracaatta bulunurken maharetlilik vesikası istenirse bu mağduriyetler önlenir. Şimdi toy küşade bu dükkanlar gene mı kapanacak? Bu biçimde olanlara da olanak tanınmalı ve mezuniyet vesikası verilmeli. Ustalık belgelerini de devir ortamında alarak, eksikliklerini tamamlamaları sağlanmalı, ticari faaliyetleri engellenmesin."

Çavuşçulu, probleminin düzeltilmesi düşüncesince mevzuyu Ticaret Bakanlığına ilettikleri bilgisini vererek, 1 Ocak 2022'den itibaren kuyumcu dükkanı açanlardan maharetlilik vesikası istem edilmesini ve vesikası olmayanların dükkan açmasının engellenmesini önerdi.



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?