Ekonomi

Kuraklık bu sene balın tadını kaçırdı

Bu sene süresince yaşanmış olan susuzluk ve mart kocaoğlan böylecene mevrut don, bal üretimine çarpış vurdu. Bayburt'un Demirözü ilçesi yaylalarında örgensel bal üretimi işleyen Trabzonlu arıcı Onur Şan, "Bu sene bal hasadı dörtte müşterek oranında düştü" dedi

Kuraklık bu sene balın tadını kaçırdı
04-10-2021 09:35

Bu sene hem Türkiye'de aynı zamanda dünyada ağırbaşlı ortak susuzluk yaşandığını tabir fail Onur Şan, "Kuraklık alanı ve ilimizi de etkiledi. Özellikle en kırılan derece bulunan arıcılık baş döndürücü etkilendi. Son 2-3 senedir global ısınmadan ötürü arıcılıkta bal, kışın da kışlatmada tertemiz kaybı oluyor. Bu sene çetince güzeşte şita koşulları, akabinde mevrut kuraklık, samyeli dediğimiz cenuplu rüzgarlarla baş başa arazilerde kuruluşa yaşandı." niteleyerek konuştu.

Şan, kovanlarda baş döndürücü az balın olduğunu belirterek, arıcıların bu sene iri başağrısı yaşadığını dile getirdi.
Bal üretiminin düşmesiyle fırsatçıların glikozlu bal üretebileceğini ve nihai tüketicilerin buna erinç titiz olmasını talip Şan, şöyleki konuştu:

"Bu sene kuraklığın peşi sıra çiçek balında da iri başağrısı yaşanmaktadır. Tüketicilerimiz bal tüketirken, emin yerlerden alım satım yapmayı yeğleme etsinler. Glikozcular bunu fırsata çevirip iş başına geçebilirler.”
Kuraklık dolayısıyla bal üretiminde dörtte ortak oranında düşme yaşandığını kaydeden Şan, “Bal hasadının sonlarına geldik. Geçtiğimiz senelere mucibince bu sene rekoltede iyice düşme yaşandı. Önceki yıllar güzel ortak kovandan 25- 30 kilogram bal alırken bu sene 10 kiloya güçlü çıkmadı. Kuvvetli kovanlardan sağım yapabildik. Buna da şükür. Biz bu işi seyyar adına yapıyoruz. Türkiye'nin ciharıyek yanına, koşullar ne olursa olsun gidip geziyoruz. Balın en kalitelisini belirlemek için. Biz de zaman, arazi ayırt etmiyor. Yeter ki bal özü olsun bizim arımız onu yakalar. Müşterimize en nitelikli balı belli etmek düşüncesince kılıç egeden başlıyoruz doğuya kadar. Bizim gezici serüvenimiz ikinci aydan başlıyor ta ki 11. Aya denli koşuyoruz. Bayburt'ta duraklarımızdan ortak tanesi. Asıl anne durağımız Bayburt.” İfadelerine arazi verdi.
Şan bu sene uzvi balın kilosunun 100 TL, kişmiri kapçık balının da 200 TL'den satışa sunulduğunu kaydetti.

Öznur Demir - Senanur Erdoğan
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?