Gündem

KPSS’den yeterli puanı alamayınca baba mesleğine yöneldi

Elazığ'da canlı ve Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği Bölümünden 2002 senesinde yetkilendirilmiş bulunan Sedat Ağaçkıran, KPSS'den yeterli puan alamayınca baba mesleği bulunan yorgancılığa yöneldi. Çeyrek asrı fazla ortak süredir denk yapmay?

KPSS’den yeterli puanı alamayınca baba mesleğine yöneldi
19-11-2021 12:06
Elazığ'da canlı Sedat Ağaçkıran, 1998 senesinde Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Otomotiv Öğretmenliği Bölümünü kazandı. Bu bölümden 2002 senesinde yetkilendirilmiş bulunan Ağaçkıran, KPSS'den yeteri denli puan alamayınca, babasının da icra ettiği yorgancılık mesleğine yöneldi. Çocukluk yıllarından buyana yorgancılıkla iç içe bulunan Ağaçkıran, şakirt şekilde çalışmış olduğu dükkanda önceki eli uz oldu, arkası sıra da namına ilgilendiren borda bordaya iş noktayı açtı. Çeyrek asrı fazla borda bordaya süredir yün, hav ve elyaftan yorganlar işleyen Ağaçkıran, indinde çalıştıracak şakirt bulamadığı düşüncesince mesleğinin sonuç zamanlarını yaşadığını kaydetti.

"Gerçekten borda bordaya konuşma ortaya almak baş döndürücü bahtiyar ediyor"

Mesleğe çıraklıktan başladığını ve denk yapmayı baş döndürücü sevdiğini tamlayan Ağaçkıran, "1994 yılından buyana bu işi yapıyorum. Çıraklıkla başladım yaz aylarında ekol borda bordaya zamanlar gelip mesleği öğrendim. Daha sonraları darülfünun okudum. Baba mesleğini bitmeme ettiriyorum böyle. Okuduğum departman üstüne mesleği yapmadım. Yorgancılığı da baş döndürücü seviyorum. Gerçekten borda bordaya konuşma ortaya almak baş döndürücü bahtiyar ediyor. Başlangıçta öğretmenler grubunda KPSS ile tayin olmadı.

Küçük yaşlarda bu mesleği öğrenmiştim, bu yönde bitmeme ettim. Bu halde hayatımızı idame ettiriyoruz. Yorganlarımızı çoğu kez yün, hav ve elyaf iktisap etmek kıl payı 3 cins yapıyoruz. Müşteri ne janr isterse o halde yapıyoruz. En dimdik olanı yündür, yunak da tutar. Yorganlarımız tahminî 3-4 sayaç ortada zamanımızı alıyor. Tamamen elle dikim yapıyoruz, rastgele borda bordaya otomobil işi yok. Şu anda aktüel fiyatlarımız şayet alıcı kendisi malzemesini getirirse doğrusu bezini, yününü, pamuğunu biricik kişilikleri 80 teklik koşa kişilikleri 90 liraya yapmış olup veriyoruz. Ama rastgele şeyi bizlerden olursa hav olanlar biricik kişilikleri 250 koşa kişilikleri 300 liraya satıyoruz" dedi.

İlyas Ağaçkıran ise "Sedat'ın babası da yorgancıydı, kendisi merhum ablamın oğlu. Kendisi darülfünun mezunu, fakat bu işi fahri şekilde gerçekleştirmek istedi. Sağlıklı olanlar yün ve hav yorganlardır. Şu anda teknolojiye baktığımız devir ısınmaların, evlerde sobaların kalktığı nice evde radyatör olmakla beraberce beğenme düştü. Bence terbiyeli iri şekilde doğrusu etli değil de alışılagelen borda bordaya yorganı kullanırsak elan dimdik olacağını düşünüyorum. Bu tür yorganları halen evlerimizde kullanmaktayız. Bizim başta Elazığ civarında buna halen değer edilmektedir. 3-5 senede borda bordaya yorganlarını çözüp baştan güneşlendirip dikerek yahut dünkü borda bordaya biçim vererek gine yapılmaktadır. Güzel borda bordaya meslek, elbette az buçuk zorluğu mevcut rastgele mesleğin zorluğu var. İğne ile kazıyarak bu mesleği ayakta tutuyorlar. Bu mesleği yapanlara minnettarız" dedi.

Sedat Erbak
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?