Sağlık

Kovid-19 dolayısıyla düşüt işleyen kadının 'aşı' pişmanlığı

İzmir'de 28 haftalık hamileyken yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tanısı ile hastanede otama görürken bebeğini kaybeden Yasemin Özoğlu, aşılama bulunmadığı düşüncesince iri nedamet duyduğunu söyledi.

Kovid-19 dolayısıyla düşüt işleyen kadının 'aşı' pişmanlığı
20-10-2021 12:50
İzmir

Buca ilçesinde yaşayan, müşterek davet cihazı merkezinde etkin ve şimdi evvel 2 kere bağan fail 42 yaşındaki Yasemin Özoğlu, seneler devam eden nesil özlemini giderebilme ümidiyle, tulum nesil yöntemiyle dü ateşli kaldı.

Hamileliğin 28. haftasında Kovid-19 tanısı konan Özoğlu, soluk almakta engel çekinme yakınları kabilinden Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

Solunum sıkıntısının artmasına ilişkin yerine entübe edilen Özoğlu'nun bebeği, 3 çağ sonraları bedenindeki müvellidülhumuza oranının azalmasına ilişkin hâlâ doğmadan öldü.

Doktorlar bitirdikleri ameliyatla bebek, anayasa karnından alırken, Özoğlu, 44 çağ süresince teneffüs aletine ilişkin yerine yoğun bakım servisinde otama gördü.

ECMO desteği de sunulan Özoglu'nun tedavisine 13 Ekim'den itibaren hastanenin geçici bakım servisinde bitmeme ediliyor.

"Eğer telkih olsaydım bebeğim de yaşıyordu"

Yasemin Özoğlu, AA muhabirine, Kovid-19'un bu denli sakıncalı müşterek dert olabileceğini düşünmediğini anlatım etti.

Hamilelik çağında telkih bulunmadığı düşüncesince iri nedamet yaşadığını aktaran Özoğlu, şu şekilde konuştu:

"Hamilelik sürecinde evde çalıştığım ve insanlarla temasım güçsüz bulunduğu düşüncesince telkih olmadım. Çevremde 'Aşı kısırlığa namevcut açıyor', 'Bebekte kalıtım bilimi müşterek soruna münasebet olabilir' derece aksi konuşmalar yapıldı. Kafamda istifham işaretleri oluştuğu düşüncesince telkih olmayı ikrar etmedim. O devir aşının bu denli ehemmiyetli olabileceğini kestirim etmedim. Keşke telkih olsaydım. Eğer telkih olsaydım şu an bebeğim de yaşıyordu."

Eşiyle senelerdir nesil hasreti çektiklerini ve şimdi evvel dü kere bağan yaptığını tamlayan Özoğlu, herkesi telkih olmaya çağırdı.

Özoğlu'nun kuzeni Gönül Bayram ise anayasa düşüncesince de iri akıl yaşadıklarını belirterek, "Yasemin değme daim savaştı. Doktorlarımızda akıbet anayasa denli onu neşelendirmek düşüncesince uğraş etti. Kulaktan biber dolması bilgilerle bebeğine müşterek bilinçlilik mümkün endişesiyle telkih olmadı. Keşke telkih olsaydı. Bebeği kaybettiğimiz düşüncesince baş döndürücü üzgünüz." diyerek konuştu.

"Bilimsel veriler de Kovid-19 aşılarının emniyetli bulunduğu gösterildi"

Özoğlu'nun doktoru ve hastanenin yoğun bakım mesul hekimi Prof. Dr. Cenk Kıraklı, hamilelik sürecinde hanımefendilerin enfeksiyonlara şimdi bariz bir vaziyete geldiklerini söyledi.

Gebelerin de kesinlikle telkih olmaları icap ettiğini kaydeden Prof. Dr. Kıraklı, "gebelere derman verilmez", "aşı yapılmaz" derece söylemlerin hakikatı yansıtmadığını aktardı.

Gebelik çağında meydana getirilen sert baş döndürücü aşının bulunduğunu özetleyen Kıraklı, "Gebelere deli dolu aşılar yapılmıyor. Diğer aşılar ise yapılabiliyor. Gebeler düşüncesince makbul ilaçlar da var. Dünyada 6 bilyon doza yaklaşan telkih yapılmış oldu bunların ortamında dü ateşli insanoğlu da var. Bilimsel veriler de Kovid-19 aşılarının emniyetli bulunduğu gösterildi. Sağlık Bakanlığımız da gebeler düşüncesince değme çağda Kovid-19 aşısı olabileceklerini öneriyor." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?