Politika

Kooperatiflere dünkü tensikat getiren anayasa teklifi TBMM'ye sunuldu

AK Parti milletvekilleri, Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni, TBMM Başkanlığına sundu.

Kooperatiflere dünkü tensikat getiren anayasa teklifi TBMM'ye sunuldu
07-10-2021 21:15
TBMM

Teklife göre, müşareket başvurusu yapıldıktan sonraları birleşke dümen kurulu, başvuruyu kuma ay içre sonuçlandırılacak ve müracaat malikine bildirecek. Yönetim kurulu, anne sözleşmede tamlanan koşulları taşıyanları ortaklığa kabulden kaçınamayacak.

Ortaklık payının değeri, kooperatiflerin maksat ve çalışkanlık mevzularına layıkıyla ilişik bakanlıkça artırılabilecek.

Sigortacılık Kanunu kapsamında sigortacılık faaliyetinde bulunacak kooperatifler düşüncesince en baş döndürücü hisse üstenme sınırı uygulanmayacak ve müşareket payının kıymeti ilişik kurumun görüşü alınarak belirlenecek.

Yönetim oturmuş salname çalışkanlık raporu, sağlık masraf farkı hesapları, dengelem ve murakıp raporları, şürekâ çeşidinden elektronik ortamda da incelenebilecek.

Seçimlerde namzet bulunan kişilere, umumi heyet toplantısına iltihak hakkını taşıyan ortakları gösterir listeye ihraz olanağı sağlanacak.

Genel heyet toplantılarını birleştirebilme süresi, dümen ve kontrol oturmuş fariza süresinin yukarı sınırı ile ahenkli bir vaziyete getirilerek 3 yıldan 2 yıla indirilecek.

Genel heyet toplantısı, anne sözleşmede hâkimiyet bulunması şartıyla elektronik ortamda da yapılabilecek.

Çalışma konusu, eş sayısı ve iş hacmi kabil kıstaslara layıkıyla belirlenen kooperatiflerin dümen oturmuş ile kontrol organı üyeleri ve yedekleri, seçilmelerini arkasından en geç 9 ay içre kooperatifçilik yetişek programını tamamlayacak. Süresi bünyesinde yetişek şartını sağlayamayanların üyeliği, denetçiliği düşecek.

Kamu kaynaklarından desteklenen kredilere kefil bulunan kooperatifler ile amme kaynaklı zirai desteklemelere vasıtalık eden kooperatifler ve bunların yukarı müesseselerinde yukarı caba dü çevrim dümen oturmuş üyeliği yapanlar, aradan kuma seçme devri geçmedikçe bu göreve esasen seçilemeyecek.

Yönetim kurulu, öz tutanakları, umumi heyet tutanakları, eş listeleri, gelir-gider hesapları ve salname bilançonun usulüne makul şekilde hazırlanması ve saklanmasından, inceleme olunmak az daha denetçilere verilmesinden mesul olacak

Ayrıca rolü sona ermiş dümen oturmuş üyeleri çeşidinden sorumlulukları altında mevcut para, mal, defter, doküman ve öteki birleşke varlıklarının seçimlerin yapıldığı umumi heyet derinti tarihinden itibaren 3 işgünü içre tutanakla dünkü seçilenlere teyit edecek.

Genel heyet tarafından, kontrol organı şekilde fariza gerçekleştirmek az daha en kuma tomar 4 sene için, minimum kuma yahut henüz kuma tomar murakıp seçilecek.

Denetçi, umumi heyet hesabına kooperatifin halis muhlis prosedür ve hesaplarını inceleme edecek.

Denetçi tutanağı umumi kurula sunulmayan kooperatiflerde; mali tablolar, dümen oturmuş salname çalışkanlık tutanağı ve aklama üzerine tahsil edilen kararlar temelsiz olacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?