Gündem

Kocaeli’de esnaftan örnek davranış

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde şarküteri dükkanı işleten ortak esnaf, dolar kurunun düşmesinin arkası sıra ürünlerinde iskonto yaparak örnek ortak davranışa imza attı.

Kocaeli’de esnaftan örnek davranış
21-12-2021 17:08
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının arkası sıra dolar kurunda şişman ortak azalma yaşandı. Bu düşüşün arkası sıra Kocaeli'nin Gebze ilçesinde önemsiz ortak dükkan işleten esnaf, örnek olacak ortak davranışa imza attı. Büyük zincir marketlerin iskonto yapması beklenirken 2 buçuk senedir Gebze'de şarküteri dükkanı işleten Esnaf Dursun Yıldırım, sattığı ürünlerde yüzdelik 20 iskonto uyguladı. Yıldırım, vatandaşların mamüllerin emektar fiyatlarını da görmesi düşüncesince etiketlerdeki tutarları değiştirmedi. Yıldırım'ın bu davranışı ise vatandaşlardan ölçüm gördü.

“Ürünlere iskonto gelmedi lakin tığ kendimiz bunu yaptık”

Dün gece ezanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın meydana getirdiği açıklamaların arkası sıra doların bu seviyeye geldiğini kail Esnaf Dursun Yıldırım, “Dolar çıkınca rastgele obje çıkıyor lakin dolar indikten sonra uğur boncuğu ortak obje aşağıya inmiyor. Biz de 2 buçuk senedir bu işi yapıyoruz, örgensel mahsulat veriyoruz. Biz de yüzdelik 20 iskonto yaptık, halkımız faydalansın istedik. Sadece bizim kabil önemsiz esnaf değil, hakkıyla şişman esnaf da hakeza indirimler yapsa da insanlarımız bundan faydalansa. Her obje biberli pahası, uğur boncuğu obje alamıyoruz. Biz de bu biçimde müşterilerimize araştırma görevlisi olabiliyorsak ne bahtiyar bize. Sabahtan buyana şaşırıyorlar, ‘Neden hakeza ortak obje yaptın? Dolar indi malzemenin fiyatı mı indi?' diyerek soruyorlar. Hayır, malzemenin fiyatı inmedi. Ürünlere iskonto gelmedi lakin tığ kendimiz bunu yaptık” dedi.

“15 liralık kar yapacağımıza 5 liralık kar deneyelim dedik”

Ürünleri aldıkları fiyatın mahsus bulunduğunu kail Yıldırım, “Sonuçta elimizde bulunan ürünleri aldığımız paha belliydi. Yüzde 20 iskonto yaptık, aldığımız eş baş döndürücü aşkın aşağıya çektik. Bu güç günde 15 liralık kar yapacağımıza 5 liralık kar deneyelim dedik. Bunu zincir marketlerin de yapması lazım. Herkesten bu davranışı bekliyoruz. 1 kilogram sadeyağ nerelere çıkmış. 70-75 liraya sattığımız yağ 110 liraya çıkmış. Bu güç günlerde birbirimize dayanak olmamız lazım. Bizim kabil düşünenlere ne bahtiyar diyelim. Allah cumhurbaşkanımızdan razı olsun, inşallah bu dolar mevzusu şimdi da iyiye gider. Herkes oportünist oldu, çoğumuz oportünist olduk. Ama bundan hakeza düzelecek inşallah” diyerek konuştu.

"Zincir marketlerden beklerken önemsiz esnaftan kullanmak beni duygulandırdı"

Son beş altı aydır dolardaki çoğalma hasebiyle piyasadaki fiyatlar güvenilmez ortak biçimde arttığını ve bu durumun menfaatlerini iktisadi şekilde zorladığını aktaran Evren Kızıltaş ise "Dün gece ezanı Cumhurbaşkanının meydana getirdiği izah sonrası dolarda ağırbaşlı ortak azalma oldu. Bu azalma sonrası katıksız şekilde hacısı hocası ürünlerde iskonto bekledi. Ben de çağ okula gittim, çocuğumu alıp gelirken hasbelkader arkadaşın cama yazdığı sahra dikkatimi çekti. Dükkandan alım satım yaptım, ihtiyaçlarımı aldım. Gerçekten hassas ortak davranış, namına teşekkürname ediyorum. Bu duyarlılıkta biricik kalmasını istemiyorum. Özellikle zincir marketlerin dolar indiriminden sonradan ağırbaşlı manada ortak iskonto yapmasını bekliyoruz. Türkiye hepimizin, Türkiye batarsa çoğumuz batarız. Küçük ortak esnaf bulunduğu düşüncesince baş döndürücü şaşırdım. Biz bunu zincir marketlerden beklerken önemsiz esnaftan kullanmak beni duygulandırdı. Ben de karınca kaderince arkalamak üzere kendisinden alım satım yaptım. Kendisine teşekkürname ediyorum" halinde konuştu.

Mustafa Uslu
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?