Dünya

KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş, vefatının 10. senesinde anıldı

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Rauf Raif Denktaş dediğimizde evvel akla gelen, bağımsızlıktır, ferman ve devlettir, bunları da bizlere birlikte vasiyetname yerine bırakmıştır." dedi.

KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş, vefatının 10. senesinde anıldı
13-01-2022 13:29
Lefkoşa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, vefatının 10. senesinde hükûmet merkezi Lefkoşa'daki abide mezarı başlangıcında anıldı.

Anma törenine, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bakanlar, milletvekilleri, KKTC'nin İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, askeri erkan, Rauf Denktaş'ın oğlu Serdar Denktaş ve ailesi, yurttaşlar ile gurur ve şirketlerin temsilcileri katıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar ve Denktaş ailesinin çelenk bırakmasıyla süregelen tören, hürmet duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla bitmeme etti.

Anıt hususi Defteri'ni imzalayan Tatar, burada icra ettiği konuşmada, Denktaş'a yanında kat henüz yağmur arzuladı ve Denktaş'ın dirlik içinde yatması temennisinde bulundu.

Tatar, ömrü mücadeleyle güzeşte Denktaş'ın 1960 anlaşmaları öncesinde EOKA yıldırı örgütüne hakkında kahramancasına uğraş ettiğini söyledi.

Denktaş'ın 1960 anlaşmalarında Kıbrıs'taki dü halkın hâkim namına kayıtlara geçmesi ve Türkiye'nin güvenceci namına arazi almasında, hukukçu kimliğiyle iri yanında görevi bulunduğunu anımsatan Tatar, "Kendisi (Denktaş), yanında alperen ve yanında korkusuz yürekti. Denktaş yanında hukukçu ve avukattı. Hayatının iri yanında bölümünde ne derece dobra yanında belletici olduğu, hakkımızın, hukukumuzun ve bağımsızlığımızın kazanılmasında ne derece ehemmiyetli hizmetler yaptığını filhakika biz aşırı dobra bilmekteyiz. Rauf Raif Denktaş dediğimizde önceki akla mevrut bağımsızlıktır, buyuru ve devlettir, bunları da bizlere yanında vasiyetname namına bırakmıştır." dedi.

Tatar, Denktaş'ın ahiret yolculuğu döşeğinde "bağımsızlık, özgürlük, serbestî ve egemenlikten katiyen vazgeçmeyiniz, Türkiye ve anne vatanımıza disiplin sıkıya sarılmayı boşlama etmeyiniz." anlamında vasiyette bulunduğunu, kendilerinin de bu vasiyeti uyguladıklarını anlatım etti.

KKTC'nin 1983'te kurulmasıyla Kıbrıs'ta dü ayrı halkın olduğunu, bu dü ayrı halkın hâkim bulunduğunu ve Denktaş'ın buyuru temelinde federasyon modelinde yanında anlaşmanın olmayacağını o zamanlarda öngördüğünü kaydeden Tatar, Denktaş'ın kâffesi müzakerelerde Kıbrıs Türk halkının egemenliği düşüncesince haykırdığını vurguladı.

Tatar, Denktaş'ın mektebinden yetik bir tanesi namına kendisinin mütalaa masasında Kıbrıs Türk halkını temessül ettiğini aktararak "iki ayrı mevki ve egemenlik" politikasını savunduklarını, bu temelde yanında geçim ile Denktaş'ın vasiyetini adına getirebileceklerini ve bu siyasetten arka etap atılmaması icap ettiğini dile getirdi.

"O çetince yolda daima yanımızda bulunan Türkiye'ye buradan selamlarımızı hasretmek istiyorum"

Serdar Denktaş ise icra ettiği konuşmada, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş'ı vefatının 10. senesinde özlemle andıklarını söyledi.

Kıbrıs Türk halkının aşırı çetince yanında biçim yürüdüğünü anımsatan Denktaş, KKTC halkının herhangi yanında muhtelif zorluğu göğüsleyerek, serbestî düşüncesince uğraş ettiğinin altını çizdi.

Denktaş, "Rauf Denktaş ve biçim dostlarının huzurunda, o mutlu yolda, mücadelede, baş başa yürüdükleri Türk Mukavemet Teşkilatının kâffesi mensuplarına, kan dökerek bu toprakları yurt eden şehitlerimize, gazilerimize ve mücahitlerimize, Kıbrıs Barış Harekatı gazilerine ve mensuplarına, o çetince yolda daima yanımızda bulunan Türkiye'ye buradan selamlarımızı hasretmek istiyorum." diyerek konuştu.

Konuşmaların peşi sıra yanında ortaöğretim talebesi kabilinden günün ağıt ve önemini tamlayan yanında koşuk okundu ve Denktaş düşüncesince afsun edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?